Stad Roeselare krijgt 90 extra laadpunten voor elektrische wagens, snelladen kan straks op Schiervelde

Momenteel is er nog onvoldoende infrastructuur voor elektrische wagens in Roeselare. Daar zou snel verandering in moeten komen met onder meer 90 nieuwe laadpunten verspreid over de stad.

Lieve Lombaert (N-VA) polste op de gemeenteraad van maandagavond in Roeselare naar de toestand van het aantal laadpunten voor elektrische wagens in de Rodenbachstad. “Vanaf 1 juli is de wetgeving voor wat betreft het fiscale voordeel bij de aankoop van bedrijfswagens veranderd. Elektrische bedrijfswagens zullen nog 100 procent aftrekbaar zijn maar diesel en benzine wagens zullen fiscaal niet meer zo interessant zijn.”

“Vandaar dat vele bedrijven al begonnen zijn met zowel grote als kleine wagens te vervangen door 5/15 elektrische wagens. Er zal een grote nood zijn aan elektrische laadpalen op het openbaar domein. Deze nood zal het grootst zijn op plaatsen waar de bevolking zeer geconcentreerd woont, zoals in de binnenstad, bij appartementen, …. Wat is jullie visie in verband met het aanleggen van laadpalen op het openbaar domein? Wat is jullie concrete plan van aanpak?”

Alles in kaart gebracht

Schepen Stefaan Van Coillie (CD&V): “We hebben daar zeker aandacht voor. Ook op openbaar domein. Daarbij is de concessie toegekend aan Total Energies. Samen met hen hebben we een kaart gemaakt met suggesties voor locaties. Die komen in kernen bijvoorbeeld met rijwoningen waarbij mensen niet altijd in de mogelijkheid zijn om een installatie te plaatsen. Daarbij hebben we beslist om op 90 plaatsen een laadpaal te zetten. Daarvan zijn er al 44 goedgekeurd, de rest moet tegen het einde van het jaar goedgekeurd worden. De uitvoering start eind 2023.”

“Daarnaast is er nog het systeem ‘paal volgt wagen’ waarbij individuele burgers een paal kunnen installeren, indien er op openbaar terrein geen openbare laadpaal binnen de 250 m staat. Daarbij zijn er al twee aanvragen goedgekeurd. Eentje in de Arme Klarenstraat en een in de Kattenstraat. Daarnaast komt er nog een snellaadinfrastructuur op parking Schiervelde. Binnen hier en een jaar zal het straatbeeld er heel anders uitzien en aan de nood kunnen voldoen.”

Installaties aan gevel

Eddy Demeersseman polste dan weer naar laadinstallaties op gevelmuren. “Die zijn er nu al veelvuldig en de stad laat het oogluikend toe, hoewel het officieel niet mag”, klinkt het. “Ik stel voor dat het officieel toegelaten wordt. Ze nemen minder plaats in dan een bankje of een brievenbus. Ik zie niet in waarom we het er tegenin zouden gaan.”

“Het klopt. Een aantal mensen hebben dat. Het kan aan de gevel, maar evengoed op de private oprit. Het klopt niet dat wij dat gedogen of dat er geen kader is want er is in principe al een politiereglement waarin we het expliciet toelaten. Als een burger een laadpunt installeert en het duwt een vermogen van meer dan 5 kW dan moet dat wel gemeld worden aan Fluvius. Wat de handhaving betreft is dit geen prioriteit, snelheid en zwerfvuil leven veel meer, maar het kan wel gehandhaafd worden. We hebben tot nu toe weinig of geen meldingen van gevaarlijke situaties.”

The post Stad Roeselare krijgt 90 extra laadpunten voor elektrische wagens, snelladen kan straks op Schiervelde is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mensen gaan misschien denken dat we menage à trois hebben”: Katy uit ‘B&B zoekt lief’ openhartig over ex en zijn nieuwe partner

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Ingeborg doet pal in de zomer bizarre aankondiging : “Het is mijn hobby om mensen in de war te brengen”

TV-gezicht Ingeborg (57) en zanger David Vandyck (45) slaan de handen elkaar. Met hun kerstconcert ‘LICHT’ wil het duo mensen raken en ontroeren, maar brengen ze ook een boodschap van hoop. De vertrouwde kerstklassiekers zoals ‘Witte Kerstmis’, ‘Feliz Navidad’ en ‘We Wish You A Mery Christmas’ vullen ze aan met speciale, thematische composities. Het is de eerste keer dat Ingeborg

Lees meer »

Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit”

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van een woning met twee overdekte autostaanplaatsen in de Lisstraat. “De aankoop van dat woonhuis in de nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat is een opportuniteit”, aldus schepen Louis Vanderbeken (CD&V).
The post Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hád ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

“Ik, een blauwe Conner Rousseau? Ik geloof niet in showpolitiek”: wie is Vincent Verbeecke (29), de nieuwe kandidaat-voorzitter van Open Vld?

Hij kan het goed uitleggen, een das laat hij thuis én hij woonde ooit één vergadering bij van de Jongsocialisten. De jongste kandidaat-voorzitter ooit, Vincent Verbeecke (29), zou zomaar eens de ‘blauwe Conner Rousseau’ kunnen worden, al ziet hij dat zelf anders. Dit is de onbekende woordvoerder van Gwendolyn Rutten, die Open Vld wil redden van de ondergang: “De clans

Lees meer »