Sancta Maria stelde de deuren van de school nog een allerlaatste keer open voor de gebouwen definitief tegen de vlakte gaan

Zaterdag 9 september markeert het einde van een tijdperk in Ruiselede. De gebouwen van de vroegere middelbare school Sancta Maria, die in 2022 onder groot protest definitief de deuren moest sluiten, zullen binnenkort plaats ruimen voor een gloednieuw zorgdorp van Curando. Voor het zover is, werden de deuren van de school voor een laatste keer opengesteld. “Voor veel inwoners was dit jarenlang hun thuis, dat wilden we toch niet zomaar voorbij laten gaan”, klinkt het.

De geschiedenis van de kostschool in de Pensionaatstraat in Ruiselede begint net geen 300 jaar terug, in 1728. Toen waren het de zusters van de kloosterorde van de Zeven Weeën die er instonden voor het onderwijs. Jarenlang was het er een bloeiende middelbare school, tot ze in 2022 nog amper zeventien leerlingen telde.

Anderhalf jaar lange juridische strijd

Door terugvallende leerlingenaantallen en hoge kosten aan de verouderde gebouwen, maakte scholengroep Molenland in januari 2020 al bekend de school te willen sluiten. Dat idee stuitte meteen op erg veel protest van zowel ouderverenigingen, leerlingen als personeel, wat leidde tot een lange juridische strijd die maar liefst anderhalf jaar aansleepte en waarbij zelfs een bemiddelaar moest aangesteld worden.

“Ik kon de tegenkanting op dat moment heel goed begrijpen”, blikt schepen van Onderwijs Ilse Voncke (RKD) terug. “Sancta Maria was altijd een kloppend hart in Ruiselede, een plek met heel wat leven en ook een geliefde en goeie school. Toch was het pragmatisch niet meer te verantwoorden om de school open te houden door de kosten van de gebouwen, de kleinere klasjes en het stijgende lerarentekort.”

Definitieve einde

In mei 2021 kwam na maanden getouwtrek uiteindelijk het definitieve verdict: scholengroep Molenland kon niet verplicht worden om te blijven investeren in de verouderde gebouwen, wat het definitieve einde betekende voor Sancta Maria.

“Het is zeker een verlies geweest, want scholen zoals deze waar echt op een goeie manier voor de leerlingen gezorgd werd, dat vind je nu niet veel meer”, gaat Voncke verder. “Maar ik denk dat dat verlies heel goed gecompenseerd zal worden. Curando heeft echt gezorgd voor een mooi project dat van dat deel van Ruiselede opnieuw een kloppend hart kan maken, niet alleen voor de studenten, maar voor de hele Ruiseleedse gemeenschap.

Opendeurdag

Ondertussen werden de gebouwen van de voormalige school immers opgekocht door de zorggroep Curando, die er een innovatief zorgdorp zal neerzetten. Dat zal onder meer beschikken over 85 woongelegenheden, inclusief een centrum voor kortverblijf, twintig assistentiewoningen en huisjes voor mensen met dementie. Daarnaast wil Curando ook voorzien in enkele ontmoetingsruimten, zoals een sporthal met cafetaria en zelfs een kapsalon. Op die manier moet het zorgdorp een plaats worden waar alle inwoners graag vertoeven.

Voor de bouw van het zorgdorp moeten de gebouwen van Sancta Maria volledig afgebroken worden, maar voor het zover is organiseerde de zorggroep in september nog een opendeurdag. “Wie dat wou, kon voor de laatste keer een kijkje komen nemen in de gebouwen”, zegt Anneleen De Roo, zonaal directeur van woonzorgzone Curando Midden. “Het gebouw werd ondertussen wel sloopklaar gemaakt, dus wie nog even wou plaatsnemen aan een oude schoolbank of nostalgisch op een krijtbord wou schrijven, moesten we teleurstellen.” (CSM)

The post Sancta Maria stelde de deuren van de school nog een allerlaatste keer open voor de gebouwen definitief tegen de vlakte gaan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mijn boodschap? Grijp je kans om geschiedenis te schrijven!”: Marc Degryse vindt dat Rode Duivels er vol in moeten geloven

Binnen minder dan twee uur start Frankrijk-België en onze analist Marc Degryse neemt in een nieuwe ‘Deviltime’-Q&A’ nog even de tijd om vragen van de HLN-lezers te beantwoorden. Welke indruk maakt bondscoach Domenico Tedesco tijdens het toernooi op hem? Welke spelers zou hij aanduiden om een strafschop te nemen in een eventuele penaltyreeks? En welke Rode Duivels zijn tot nu

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

CHECK – Nee, vrouw van Zelenski kocht geen “Bugatti van 4 miljoen euro” in Parijs: nepnieuws uit Rusland, gemaakt met AI

Het bericht dat Olena Zelenska, echtgenote van de Oekraïense president Zelensky, vorige maand in Parijs een peperdure sportwagen zou hebben gekocht, is verzonnen. Het maakt deel uit van een langlopende pro-Russische campagne met nepnieuwssites. Opvallend is dat hierbij nu ook gebruikt maakt van technologie op basis van artificiële intelligentie (AI).

Lees meer »

“De perceptie rond de VAR zit verkeerd”: expert Werner Helsen neemt het op voor nieuwe technologie

De 3D-muur en chip in de bal zorgen voor nieuwe technologische snufjes op dit EK, al blijven de meningen verdeeld. Voor de ene haalt het de charme weg, voor de andere is het een stap in de goede richting. Sportwetenschapper en VAR-expert Werner Helsen (64) behoort tot het tweede kamp en duidt de nieuwe technologische mogelijkheden. “De meetfouten zijn verminderd,

Lees meer »

“Script meermaals moeten lezen”: acteur Steven De Lelie schrikt zelf dat Bert vader van Louise blijkt te zijn in ‘Familie’

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). “Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld”, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »