Sammy Feys naar EK Lifesaving in eigen land: “Een medaille zou mooi zijn”

Sammy Feys kijkt met veel enthousiasme uit naar het Europees kampioenschap Lifesaving dat van 16 tot en met 23 september in ons land plaatsheeft. In het Lago zwembad in Brugge zijn er de proeven in het zwembad, in Blankenberge volgen de onderdelen in open water.

Lifesaving is boeiend en attractief. Een set van skills die een redder moet bezitten in de vorm van competitieve sportbeoefening. Het bestaat uit twee verschillende strijdtonelen. Zowel in het zwembad als in open water zijn hiervoor zes individuele proeven en vijf teamonderdelen ontwikkeld. Het is de vierde keer dat België als gastland voor een EK fungeert. Naast de open categorie voor senioren waar iedereen mag aan deelnemen is er een Europese competitie voor masters, alsook een interclub. Het evenement brengt honderden atleten uit achttien verschillende landen samen om te strijden voor de felbegeerde medailles. Op het open EK individueel mogen per land en per proef, zowel bij de mannen als de vrouwen, maximum twee atleten deelnemen. Zij kunnen tevens punten verzamelen voor het algemeen klassement. Want het is ook een teamsport. “Afhankelijk van die punten mogen we aan heel grote internationale wedstrijden deelnemen. Individueel kan er per discipline ook een atleet tot Europees kampioen gekroond worden”, vertelt de 23-jarige Sammy Feys uit De Panne.

Progressie

Sammy begon met basketbal, uiteindelijk werd het van zwemmen reddend zwemmen. In 2019 maakte hij de overstap van de jeugdcategorie naar de open categorie. Tot zijn grote verbazing en die van zijn entourage werd de atleet van Flanders Coast Lifesaving Team dat jaar niet geselecteerd voor het EK. Het moest dan maar in 2021 gebeuren. Sammy behaalde in Spanje liefst drie medailles. Brons in de Board Race. In de Ocean Man finale, het koninginnennummer of een combinatie van surfski, boarden, zwemmen en lopen, een zilveren medaille. Plus goud in surfski, als een kajakonderdeel. “Het zou voor mij mogelijk zijn om ook nu een medaille te veroveren. Het kan. Wie weet opnieuw in die onderdelen, maar het zal zeer moeilijk zijn. Het niveau is er niet op achteruitgaan gegaan. Er zit veel progressie in het lifesaving, zowel op zee als in het zwembad. Als land mikken we op een plaats bij de eerste vijf of zes.” In zee leggen de atleten, in moeilijke omstandigheden en met verschillende reddingsmiddelen, zo snel mogelijk een boeienparcours af. Lifesaving wil daardoor bijdragen aan een veiliger watersportklimaat. “Binnen het nationale team zoeken ze bij een selectie naar de meest competente atleten, die in bepaalde onderdelen zeer goed zijn, wat samen één sterk compleet geheel maakt. We moeten van alle markten thuis zijn, maar het strand en de zee liggen mij als een gast van de kust het best.”

Andere hoek

Sammy fungeerde deze zomer als jobstudent als redder in Koksijde. Zijn eerste EK in eigen land was in 2017 bij de jeugd, in Brugge en Oostende. “Dat was wel tof, zo dicht bij huis. Ook nu zijn de locaties niet vreemd, vooral in zee is er alvast die voeling”, vindt Sammy. “Dit geeft mij alvast voldoende rust en vertrouwen om aan het EK mee te doen in een omgeving met vrienden en familie. In Blankenberge hebben we al Belgische kampioenschappen gedaan. Het is er heel tof. Bij de O’Neill Beachclub, vlak naast de pier, wat mooi is. Het publiek kan ons daar uit een andere hoek aanschouwen.”

Teamsport

In aanloop naar het EK was Sammy al met de andere tien leden van het nationale team in Blankenberge en in Lago in Brugge te gast. “Water zijn we gewend, maar het was vooral om de sfeer, het groepsgevoel aan te wakkeren. Met in het zwembad hier en daar een keer een aflossing om op elkaar afgestemd te geraken. Hoe we onze techniek kunnen verbeteren, hoe we tijd kunnen winnen, want het blijft een teamsport. In Blankenberge leerden we de zandbanken kennen, echt de zee lezen om te zien hoe de stroming is. In ons land is dat vrij algemeen. Maar toch merk je op diverse plaatsen een verschil.” (ACR)

The post Sammy Feys naar EK Lifesaving in eigen land: “Een medaille zou mooi zijn” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Workshops en try-out bij Stefans Pottery

Bij Stefans Pottery in Roesbrugge kan je op zaterdag 6 en zondag 7 juli aan de slag. Je kan aansluiten bij een try-out of deelnemen aan een workshop decoratie keramiek.
The post Workshops en try-out bij Stefans Pottery appeared first on KW.be.

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een rollercoaster aan emoties: ontgoochelde Engelse fans vernemen buiten het stadion gelijkmaker van Bellingham

In sommige gevallen tot honderden euro’s betalen voor een wedstrijdticket en dan toch nog de fantastische omhaal van Jude Bellingham missen. Het overkwam enkele Engelse fans, die vroegtijdig het stadion verlieten bij een 0-1-achterstand tegen Slovakije. Balen en tegelijkertijd vieren. Intussen klinkt de kritiek in de Engelse pers – ondanks de kwalificatie – steeds luider. Buiten bij Rio Ferdinand…

Lees meer »

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »