‘Pipigate’ leeft op Kortrijkse gemeenteraad: “Stop met zelf rechter te spelen, mijnheer Vermeersch”

Zoals verwacht kwam het plasincident met titelvoerend burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) in de hoofdrol uitgebreid aan bod in de eerste Kortrijkse gemeenteraad na het zomerreces. Het was Vlaams Belang-fractieleider Wouter Vermeersch die interpelleerde over het onderwerp. Hij wil de beelden van het incident publiekelijk maken en vroeg waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe om haar reactie. Zij veroordeelde de gebeurtenissen uitvoerig en diende Vermeersch fors van antwoord. “De beelden maken momenteel nog deel uit van een opsporingsonderzoek, dus is het aan het parket om hierover te beslissen. Ik vraag wat meer respect voor politiediensten. Stop met zelf rechter te spelen, mijnheer Vermeersch”, antwoordde ze.

Uiteindelijk namen ook alle andere fractieleiders het woord over de zaak. Zij gaven – in hun eigen bewoordingen en stijl – allemaal aan hoezeer ze de feiten veroordelen en roepen nogmaals op tot meer respect voor de politiediensten.

Buiten het Vlaams Belang lijkt niemand keiharde politieke sancties te verlangen van het Kortrijkse stadsbestuur. “Minister Van Quickenborne kan nooit opnieuw de rol opnemen van hoofd van de politie”, zei fractieleider Wouter Vermeersch. “De relatie tussen minister Van Quickenborne en de politie is verzuurd. Het is hoog tijd dat de minister zijn politieke conclusies trekt en zijn functie als titelvoerend burgemeester neerlegt”, ging het nog verder.

Kortrijkse burgemeester reageert

Burgemeester Vandenberghe, veroordeelde net als de andere gemeenteraadsleden de feiten, maar wil vooral de politionele diensten haar werk laten doen. “Mijn eerste reactie was er een van verbazing en afschuw tegenover de daders. Zo’n dingen doe je gewoon niet. In afwachting van het bestuurlijk verslag van de feiten, ondernam ik geen actie. Dit verslag moet zijn weg doorlopen en bereikte mij uiteindelijk woensdagavond. Spijtig genoeg was de zaak dan al uitvoerig aan bod gekomen in de media. Diezelfde avond heeft het parket samen met een andere politiezone het opsporingsonderzoek overgenomen. Net als u wachten wij de resultaten van dat onderzoek af. Het mag duidelijk zijn dat iedereen in deze gemeenteraad onze politie ten volle steunt en wat gebeurde afkeurt. Mag ik u vragen, raadslid Vermeersch, om wat meer vertrouwen te hebben in de werking van onze politie- en parketdiensten en om te stoppen met zelf rechter spelen”, reageerde ze op de interpellatie.

Philippe Dejaegher (N-VA) riep op om de zaak nu te laten behandelen door alle nodige partijen en zich met de gemeenteraad bezig te kunnen houden met de échte maatschappelijke problemen.

Vincent Van Quickenborne was zelf niet aanwezig op de gemeenteraad, door een werkbezoek in Riga. (JF)

The post ‘Pipigate’ leeft op Kortrijkse gemeenteraad: “Stop met zelf rechter te spelen, mijnheer Vermeersch” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Team8630 stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor: “Een team vol energie om Veurne meer te geven dan dat het nu krijgt”

Exact een jaar voor de datum van de gemeenteraadsverkiezingen 2024 was er even politieke opschudding in Veurne. CD&V, coalitiepartner van Veurne Plus en oppositiepartij N-VA maakten bekend dat ze samen als team8630 op 13 oktober de Veurnse burgers wilden overtuigen om voor hen te kiezen.
The post Team8630 stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor: “Een team vol energie om Veurne meer

Lees meer »

Gratis festival Back to the Roots lokt 5.000 mensen naar Park Ter Walle: “Het leeft, dus we gaan dit blijven organiseren”

Een legende die voor altijd in postcode 8930 zal blijven leven. Back to the Roots sloot haar derde editie af met absolute recordcijfers. Het gratis festival lokte 5.000 mensen naar Park Ter Walle en de organisatie kijkt al uit naar volgend jaar. “Het leeft dusdanig bij iedereen dat we gaan blijven organiseren.”
The post Gratis festival Back to the

Lees meer »

Ingrid (59) getuigt moedig nadat ze door ex-man werd neergeschoten met jachtgeweer: “Ik fluisterde nog: ‘ik ga dood’”

De hele rechtszaal in Mechelen kreeg ze muisstil. Ingrid, een 59-jarige mama van drie kinderen, heeft de dood in de ogen gekeken toen ze in oktober 2023 in Sint-Amands door haar ex-man werd neergeschoten met een jachtgeweer. “Het beeld hoe hij boven mij gebukt stond met dat geweer, vergeet ik nooit”, getuigde ze pakkend tijdens de zitting. Iwan R. (59)

Lees meer »

Meer dan 80 kustchefs zetten noordzeegarnaal in de kijker via ‘Zee van Smaak’

Met de nieuwe editie van ‘Zee van Smaak’ zet het provinciebedrijf Westtoer de schijnwerpers op de lokale producten uit de Noordzee. Van 15 september tot 15 oktober presenteren 88 kustchefs het beste uit de Noordzee. Dit jaar staat de noordzeegarnaal centraal, samen met de seizoensgebonden Noordzeevissen schartong en pladijs.
The post Meer dan 80 kustchefs zetten noordzeegarnaal in de

Lees meer »

De IJzeren troon, het zwaard van Jon Snow of het harnas van Jaime Lannister? Honderden stukken uit HBO-hitserie te koop in ‘Game of thrones’-veiling

In samenwerking met Heritage Auctions biedt HBO meer dan 2.000 stukken uit de populaire televisieserie ‘Game of thrones’ aan in een veiling. Vanaf vandaag kunnen fans onder meer bieden op een replica van de IJzeren troon, maar ook op kostuums en wapens die de acteurs echt gedragen en gehanteerd hebben in de populaire reeks.

Lees meer »

Vlaanderen herdenkt 80 jaar Bevrijding: van parade tot opening van museum in bunker

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat Vlaanderen van de Duitse bezetter werd bevrijd. Om dat te herdenken, vinden in september tal van evenementen plaats. Over heel Vlaanderen wordt de 80ste verjaardag van de Bevrijding na WOII gevierd. Wij maakten een handig overzicht van de activiteiten: van de Bevrijdingsparade in Antwerpen tot de opening van ‘Bunker 1944′ in Roeselare.

Lees meer »