PFAS vastgesteld bij Renewi in Roeselare, ook andere bedrijven worden nader bekeken

Ook in Roeselare is men bezig om bedrijven met mogelijk PFAS te onderzoeken. Bij Renewi is de stof al vastgesteld en wellicht volgen er nog bedrijven. Er wordt telkens gekeken naar de best mogelijke maatregelen.

Eddy Demeersseman (Groen) uitte zijn bezorgdheid rond PFAS op het bedrijventerrein in Rumbeke. “Stad Roeselare heeft zoals elke stad een belangrijke taak in de bescherming van haar inwoners: gezondheid, veiligheid en leefbaarheid staan daarbij voorop. Enkele vragen met betrekking tot PFAS en/op het bedrijventerrein in Rumbeke”, aldus Eddy.

“Er werd een zware PFAS verontreiniging vastgesteld op bedrijventerreinen van Renewi. In verschillende andere gemeenten met een vastgestelde PFAS-vervuiling wordt een perimeter gebruikt van 1 km, In Roeselare wordt een perimeter gebruikt van 500 meter. In vele gemeenten wordt naar aanleiding van de vastgestelde PFAS vervuiling aan de inwoners woonachtig binnen die perimeter van 1 km een gratis bloedanalyse aangeboden. Is Roeselare dit ook van plan? Er is daarnaast ook een lopende vergunningsaanvraag van Desotec voor een oven met nieuw procedé waarbij PFAS verwerkt wordt. Ook stad Roeselare verleende trouwens negatieve adviezen. toch wordt er al gebouwd op de site in voorbereiding van deze nog niet vergunde ovens. Wat zal stad Roeselare ondernemen ten aanzien van deze overtreding?”

Maatregelen

Schepen Nathalie Muylle (CD&V): “De Vlaamse overheid heeft ons gevraagd om twee dingen te doen. Enerzijds oplijsten waar de brandweer actief is en ook waar er oefenterreinen liggen. Ten tweede hebben we alle bedrijven moeten doorgeven waarbij we vermoeden hadden dat er binnen het bedrijfsproces PFAS aanwezig was. Renewi is daar een voorbeeld van. Bij vernieuwing van vergunningen en opvolgingsonderzoeken moeten zij ook systematisch PFAS meenemen bij de parameters met oog op een milieuvergunning. Daaruit blijkt dat er hoge waarden genoteerd worden. Samen met OVAM wordt nu bekeken hoe ze die waarden naar beneden kunnen krijgen en welke maatregelen er genomen kunnen worden. Momenteel zijn ze bezig met bijkomend onderzoek. Het zal niet het enige en laatste bedrijf zijn waar er maatregelen komen.”

“Wat Desotec betreft zijn we als stad tegen oven vijf, omdat we er al heel wat problemen waren met oven vier. De provincie heeft dit niet gevolgd en een vergunning afgeleverd. Ook minister Demir heeft een vergunning toegekend. Daarna zijn we naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt, maar dit is niet opschortend. Dat betekent dat de werkzaamheden ondertussen gewoon kunnen plaatsvinden. In die procedure hebben wij ons ook verzet tegen over vier, omdat er betere meetresultaten moesten zijn. Die waren er niet. Daarom zijn er nu bijkomende maatregelen getroffen bij oven vier.”

The post PFAS vastgesteld bij Renewi in Roeselare, ook andere bedrijven worden nader bekeken is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater

Het bekende hotel B&B Geste d’Alice in de Distellaan in Westende heeft nieuwe uitbaters. Kochar en Anni Karapetyan maken er meteen een gezellig hotel van, met heel wat mogelijkheden.
The post Hotel B&B Geste d’Alice heeft een nieuwe uitbater appeared first on KW.be.

Lees meer »

Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen

Erfgoedvereniging Dement uit Oostende voert de strijd op tegen de bouwplannen op de site van het Thermae Palace, dat dringend aan renovatie toe is. Vooral de private financiering ligt zwaar op de maag. Hun aanvraag om de omgeving te beschermen viel in dovemansoren.
The post Erfgoedvereniging wil geen appartementen naast Thermae Palace: hele zomer actie tegen bouwplannen appeared first

Lees meer »

Een van hen lijkt zelfs een jonge, viriele versie van Biden: twee gouverneurs zouden weleens nieuwe presidentskandidaat kunnen worden

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over gemeenteraadsbeslissingen in Tielt: “Administratie verliest hier erg veel tijd mee”

In deze bestuursperiode zijn er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur al 24 klachten binnengelopen over Tieltse gemeenteraadsbeslissingen. En dat leidt tot veel frustratie bij het schepencollege en bij de algemeen directeur. “Inhoudelijk hebben de klachten telkens weinig om het lijf, maar de administratie verliest er erg veel tijd mee.”
The post Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over

Lees meer »

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »