Hoofdzetel Scheepvaartbegeleiding en MRCC in Oostende na renovatie weer officieel in gebruik genomen

Na een vier jaar grondige durende renovatie is de hoofdzetel van het de scheepvaartbegeleiding in de Oostendse voorhaven weer officieel in gebruik genomen. Het Maritiem Reddings- en coördinatiecentrum (MRCC) is naast Vloot, Loodswezen en Kust, een van de vier operationele afdelingen van het agentschap Maritieme dienstverlening en Kust (MDK).

Op de bovenste verdieping aan het Maritiem Plein op de Oosteroever huist het MRCC dat reddingsoperaties over heel de Vlaamse kust en op zee coördineert. Op die verdieping zijn daarnaast nog instanties actief zoals Port Control van de haven van Oostende voor het maritieme verkeer binnen de Oostendse zeehaven, de Radio Maritieme Dienst van Defensie, en sinds de renovatie nu ook het Oceanografisch Meteorologisch Station waar het weerbericht voor de kust wordt gemaakt.

Waardevolle architectuur

Het art decogebouw uit 1930 diende oorspronkelijk als directiegebouw van de Oostendse vismijn wordt in de inventaris van Onroerend Erfgoed omschreven als waardevol. In 2006 nam Scheepvaartbegeleiding hier zijn intrek en verhuisde ook het MRCC naar de Oosteroever. Een grondige renovatie heeft het gebouw nu klaargestoomd voor de volgende jaren. De werken zijn gestart in 2020. Omdat het MRCC al die tijd operationeel moest blijven, ging de renovatie in verschillende fases. In de Coronaperiode moest de planning wat worden aangepast.

Duurzaam

Speciale aandacht in het gebouw ging uit naar de duurzaamheid en het klimaat. Het gebouw is nu veel beter geïsoleerd en heeft een veel betere ventilatie. Zo maakt de nieuwe glasgevel op de tweede verdieping slim gebruik van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het klimaat binnen in de kantoren te beheersen. Op de eerste verdieping zijn de kantoorruimtes heringericht, op de gelijkvloers waar vroeger de vismijnkantine was, zijn verschillende vergaderruimtes en een polyvalente zaal die ook kunnen gebruikt worden bij crisismomenten. Bij het gebouw zijn er nu ook 14 laadpunten voor elektrische voertuigen. Totale kostprijs is 5.600.000 euro.

The post Hoofdzetel Scheepvaartbegeleiding en MRCC in Oostende na renovatie weer officieel in gebruik genomen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »

Boer Glenn vervangt hertenboer in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Dat het leven meer is dan werken alleen beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij zijn beide ouders moest afgeven. De jonge veeboer uit Weelde zoekt in het komende ‘Boer zkt vrouw’-seizoen dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het leven. “Je krijgt me niet makkelijk klein, maar toen ik mijn

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Federaal parket wil niemand vervolgen na Operatie Kelk: “Opnieuw grote klap voor slachtoffers”

Als het van het federaal parket afhangt, zal geen enkel kopstuk van de kerk zich voor de rechtbank moeten verantwoorden na Operatie Kelk, het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk. Volgens de eindvordering van het parket zijn de meeste zaken intussen verjaard. Bovendien zijn verschillende verdachten intussen overleden, of ze werden al eens berecht en kunnen dus niet opnieuw

Lees meer »