Honderden boeken en documenten lopen waterschade op in stadhuis van Blankenberge: lek blijkt afkomstig te zijn van boiler

Het Blankenbergse stadsarchief liep afgelopen weekend onder water door een lek dat ontstond op de financiële dienst. De gevolgen zijn groot want honderden boeken en documenten liepen enorme waterschade op. Het gaat onder meer om notulen van de gemeenteraad en het schepencollege, maar ook 20 lopende meter documenten van de politie. “Ik had me een andere start van de nieuwe werkweek voorgesteld”, zegt archivaris Pieter Deschoolmeester.

Tijdens het weekend moet het lek ontstaan zijn op de financiële dienst door een leiding die aangesloten is op een boiler. “In een eerste fase bleef het water op de vloer van die dienst, maar nadien begon het door te sijpelen naar het archief waar de notulen van de gemeenteraad en het schepencollege en de inkomende en uitgaande briefwisseling bewaard worden. Op een bepaald moment begon het water zich daar op de vloer op te hopen waardoor het naar de gang vloeide en nadien liep de volledige kelder onder. Alle archiefruimtes en gangen stonden blank”, vertelt Pieter.

Maandagmorgen werd meteen duidelijk hoe ernstig de situaties was. In totaal was er ongeveer 100 lopende meter archief dat schade opliep. Daarvan was er 20 meter van de politie en de overige 80 ging om documenten van het lokaal bestuur. Tientallen stadsmedewerkers van verschillende diensten boden zich spontaan aan om de vochtige mappen en boeken te verhuizen van de kelder naar de hal van het stadhuis. “De solidariteit was enorm. Voor een archivaris is deze situatie een nachtmerrie. Ik zal die dag niet snel vergeten”, bekent Pieter.

Behandeling

Pieter benadrukt dat er notulen waren die teruggaan tot 1869. “De beslissingen van de gemeenteraad en het schepencollege hebben een belangrijke historische, maar ook juridische waarde. Het is dus belangrijk dat dit gered wordt. De meest beschadigde documenten zijn meegegeven met de firma Object Care uit Dendermonde die ze in de diepvriezer zal stoppen om nadien gevriesdroogd. In principe hebben ze ons gegarandeerd dat ze opnieuw leesbaar zullen zijn na de behandeling. Dat zal lang duren want ze hebben nog heel veel werk met documenten die beschadigd werden door de overstromingen die de Luikse regio troffen op 14 en 15 juli 2021.”

Zes palletten werden ondertussen door de technische dienst overgebracht naar Dendermonde. De overige vijftien palletten verhuizen naar een stedelijke loods waar alles uitgezet wordt. “Het is de bedoeling om dat nauwgezet op te volgen. We gaan regelmatig gaan kijken om blaadjes om te draaien en een nieuw stuk keukenrol er tussen te stoppen totdat alles uitgedroogd is. Dit is een werk van maanden. De kelder moet ook volledig behandeld worden. Alles zal nadien opnieuw moeten gesorteerd worden per jaartal.” (FVDB)

The post Honderden boeken en documenten lopen waterschade op in stadhuis van Blankenberge: lek blijkt afkomstig te zijn van boiler is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad

Komend weekend is er weer kermis op De Krommenhaak en de nabije wijken in Torhout. Het kermiscomité heeft een gevulde affiche klaar met zowel vertrouwde ingrediënten als enkele nieuwigheden.
The post Krommenhaak viert kermis met onder meer opening nieuw wandelpad appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie

De jaarlijkse Godelieveprocessie wordt extra speciaal voor Jan Bonne. Voor de 70-jarige regisseur, die al sinds 2016 aan het roer staat van dit stuk immaterieel erfgoed, is het zijn laatste editie. “Dit is een goed moment om te stoppen”, glundert een fiere Jan.
The post “Processie brengt mensen samen”: Regisseur Jan Bonne (70) neemt afscheid van Godelieveprocessie appeared first

Lees meer »