Heemkundige Kring Aan De Schreve zoekt Boudry’s

De Poperingse Heemkundige Kring Aan De Schreve werkt volop aan een nieuwe tentoonstelling en boek. Voor dit nieuwe project over Boudry – in de ruimste zin van het woord – zijn ze op zoek naar zoveel mogelijk kunstwerken van de familie Boudry om een zo uitgebreid mogelijke inventaris te maken.

“In de zomer van 2024 plannen we een overzichtstentoonstelling gewijd aan de familie Boudry. Dit gaat door in de Kapel van de voormalige zusters Benedictinessen in de Boeschepestraat”, vertelt Isabel Decrock van de Koninklijke Heemkring Aan de Schreve. Samen met Hans Vandenbroucke, Johan Ingelaere en Filip Coutigny zit ze in de werkgroep Boudry binnen heemkring.

“De familie Boudry is erg verbonden met Poperinge en telt heel wat kunstenaars. Voor de huidige Poperingenaar is vooral Nele Boudry gekend. Zij was tot in 2015 lerares in de Stedelijke Kunstacademie. Momenteel leeft en werkt ze in Zuid-Frankrijk. Ons doel is om regelmatig een Poperingse kunstenaar in de kijker te plaatsen. We werkten al in 2021 mee aan de brochure rond Luc Ameel. Het was dan ook meer dan tijd om even terug te blikken op het oeuvre van Nele Boudry met een retrospectieve naar alle voorgaande Boudry’s uit onze stad. Bovendien is Nele Boudry in onze stad zichtbaar op meerdere plaatsen. Ook dit willen we in de kijker zetten”, klinkt het.

(Lees verder onder de foto.)

Een werk van Nele Boudry uit de reeks ‘Hommelbloed’ naar aanleiding van de tentoonstelling in het Hopmuseum in 2020. © LBR

“De ouderen zullen zich ongetwijfeld ook haar vader Paul Boudry (1925-2001) herinneren. De fotograaf die ook schilderde in zijn vrije tijd. Meest bekend in de Poperingse huishoudens is Jules Boudry (1888-1951). Hij liet een omvangrijk oeuvre na dat wijdverspreid is in Poperinge en ver daarbuiten. Veel families koesteren hun ‘Boudry’.”

Kernfiguren

Ook de oom van Jules Boudry, Aloïs Boudry (1851-1938) was een vermaard kunstenaar, afkomstig van Ieper en vooral actief in Antwerpen en Oostduinkerke. “Nele, Paul, Jules en Aloïs Boudry zijn de kernfiguren van de tentoonstelling in 2024. Hiervan zullen we het meest werken exposeren. Maar de familie Boudry had en heeft nog veel meer kunstenaars in haar rangen. Zij komen eveneens aan bod, maar met een beperkt aantal werken. In het Antwerpse vinden we nog de zoon en kleinzoon terug van Aloïs Boudry: Rob(ert) (1878-1961) en diens zoon Paul (1913-1976). Ook in West-Vlaanderen zijn de Boudry’s goed vertegenwoordigd”, vertelt Isabel.

(Lees verder onder de foto.)

Een werk van Jules Boudry. In de kerk van Reningelst hangt er een gelijkaardig schilderij maar vanuit een ander perspectief geschilderd. Dit schilderij met dezelfde insteek komt uit een private collectie. © gf

Inventaris

“We willen van het werk van deze mensen een zo volledig mogelijke inventaris maken. Daarom doen we een oproep aan het brede publiek om hun eigen Boudry kenbaar te maken. Doel is om te komen tot een overzichtspublicatie. Een selectie komt op de tentoonstelling volgend jaar, een ruimere selectie komt in het boek, de volledige inventaris komt normaal gezien op de website. Heb je thuis een ‘Boudry’ hangen? Laat dit weten op het adres [email protected]. Vermeld mogelijks de titel, het jaar, de grootte en nuttige info over het werk. Indien gewenst bewaren we je anonimiteit. We zullen steeds twee vragen stellen aan Boudry-eigenaars. Mag je werk worden opgenomen in de publicatie? En mag je werk worden geëxposeerd op de overzichtstentoonstelling? De werken van de expositie worden verzekerd voor de geschatte waarde.”

The post Heemkundige Kring Aan De Schreve zoekt Boudry’s is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drukbezette Lynn Van Den Broeck (31) zal lief Mathias Vergels niet vaak zien: “Nog geen trouwdatum, wel schattige gezinsuitbreiding”

Het leven was nooit drukker voor Lynn Van den Broeck (31). Acteren, koken en survivalen deed ze dit jaar al voor de camera’s, en daar is nu ook een plekje achter de radiomicrofoon bij. De actrice is overal. “Maar voor een bepaald soort programma’s pas ik bijna altijd”, aldus de vrolijke brunette, die ook een jaar na haar verloving met

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem”

Op de allerlaatste dag van het schooljaar werd meester Geert getrakteerd op een opvallend afscheid. De kinderen van basisschool Kaspar in Rekkem vormden een erehaag en hadden zich daarbij gehuld in zijn favoriete schoeisel.
The post Basisschool Kaspar in Rekkem neemt afscheid in stijl van meester Geert: “Sandalen en witte sokken typeren hem” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »

Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen

Achter de huizen parallel met de Stationsstraat is de voorbije maanden hard gewerkt aan de realisatie van de Groene Corridor, een recreatieve groene doorgang tot aan de spoorweg. Nu de werken achter de rug zijn, werd de Groene Corridor officieel geopend.
The post Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Federale regering wordt geen minikabinet, maar volwaardige regering

Er komt een regering met volheid van bevoegdheden en dus geen minikabinet. Dat staat in de informateursnota van Bart De Wever. Nu hij verveld is tot preformateur gaan N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés elkaar al in groep in de ogen kijken. Of nadien de onderhandelingen echt al beginnen, zal op 10 juli moeten blijken.

Lees meer »