Eerste twee delen van nieuwe Scheldetunnel zijn klaar

De eerste twee delen van de nieuwe Scheldetunnel zijn klaar. De elementen worden gebouwd in een bouwdok in Zeebrugge. In het voorjaar van 2025 moeten de in totaal acht elementen klaar zijn en komen ze via de Noordzee en de Schelde naar Antwerpen.

De bouw van de tunnelelementen startte begin dit jaar. Vandaag/dinsdag worden de eerste twee tunneldelen helemaal afgewerkt. Elk deel bestaat uit twee kokers voor autoverkeer, een luchtkoker en een fietskoker voor fietsverkeer. De elementen wegen elk 65.000 ton en zijn 160 meter lang.

Ring rond Antwerpen ruimte geven

Samen vormen ze de nieuwe tunnel onder de Schelde die in 2030 in gebruik zal worden genomen. De extra Scheldekruising is nodig om het verkeer op de Antwerpse Ring de nodige ruimte te geven. “We tellen af naar het moment waarop de Scheldetunnel, die bestaat uit deze acht mastodonten, in Antwerpen op haar plek ligt. Met dit Oosterweelproject pakken we files structureel aan, Antwerpen heeft dan ook nood aan extra Scheldekruisende capaciteit. Niet alleen automobilisten varen er wel bij. Ook fietsers zullen gebruik kunnen maken van een zes meter brede fietstunnel die hen zonder lift of trappen naar de andere kant van het water brengt”, zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Transport naar Antwerpen

De volgende stap is het afwerken van de andere elementen. In het voorjaar van 2024 wordt er gestart met de afwerking van de laatste twee elementen. Eens die klaar zijn, worden de onderdelen vervoerd naar Antwerpen. De elementen worden daarvoor waterdicht gemaakt en er worden ook watertanks aangebracht in de tunnelelementen zodat ze kunnen drijven. Met behulp van duw- en sleepboten zullen ze dan over het water worden vervoerd naar Antwerpen.

“In het voorjaar van 2025, na het stormseizoen op zee, brengen we de tunneldelen een voor een naar Antwerpen om ze daar op hun definitieve locatie af te zinken”, zegt Bert Claeys, Projectleider bouwdok Zeebrugge bij Lantis. “De reis van de drijvende tunneldelen gaat over de Noordzee en de Schelde. Het wordt echt een technisch huzarenstukje.”

Vanaf september kunnen geïnteresseerden het bouwdok in Zeebrugge onder begeleiding bezoeken. Daarvoor moet vooraf worden ingeschreven via www.oosterweelverbinding.be/bezoek-ons.

The post Eerste twee delen van nieuwe Scheldetunnel zijn klaar is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting”

Quinten Foulon, slechts 21 jaar oud, bewijst dat ondernemerschap geen leeftijd kent. Hij is uitbater van zomerbar Westdiep aan de promenade in Nieuwpoort. Op 29 juni opende hij ook een nieuwe bar op het dak van Fort Napoleon in Oostende.
The post Quinten (21) runt twee zomerbars aan de kust: “Heerlijke drankjes en hapjes in een stijlvolle setting” appeared

Lees meer »

Patrick De Clercq hangt na 42 jaar fototoestel aan de haak: “Geen schrik voor zwart gat”

Ruim 42 jaar kon je bij Patrick De Clercq terecht voor professionele fotografie. Daar is nu definitief een einde aan gekomen. We blikken terug op een indrukwekkende loopbaan. Zijn carrièrepad was er eentje van passie, toewijding en aanpassing aan de evoluerende technologieën binnen de fotografie. Schrik voor het zwarte gat heeft de natuurfanaat in hart en nieren alvast niet.

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dieven stelen kilo’s in beslag genomen drugs en duizenden sigaretten op luchthaven Zaventem

Bijna 30 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne en maar liefst 269.000 sigaretten. Dieven hebben hun slag geslagen in een magazijn voor in beslag genomen goederen op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw zou goed beveiligd moeten zijn en is enkel toegankelijk met een badge. Maar ook vorig jaar in mei was er al een inbraak.

Lees meer »