Dichteres Patricia Lasoen krijgt eigen Brugs plantsoen: Lara Taveirne maakt bloemlezing van haar werk

Op zondag 17 september wordt het Patricia Lasoenplantsoen in de Sint-Jakobsstraat officieel ingehuldigd. In opdracht van het Cultuurcentrum stelde Lara Taveirne een eigenzinnige bloemlezing samen van de voornaamste gedichten van de recent overleden politieke dichteres.

Twee maanden lang dompelde Lara Teveirne zich onder in de literaire wereld van Patricia Lasoen: “Een openbaring, nu begrijp ik ten volle waarom haar krachtige gedichten voor zoveel lezers iets betekend hebben. Ik heb mij vooral gefocust op haar rol als politieke schrijfster. Ze kwam op voor vrouwenrechten, in een tijd dat dit niet evident was. Dat leverde haar vaak kritiek op. Patricia was bovendien een mooie vrouw, ze werd afgerekend op haar vrouw-zijn. Van vele mannen kreeg ze te horen dat ze zich beter met haar gezin en huishouden zou bezig houden.”

Ritueel

“Ik heb geprobeerd om in die bloemlezing, aan de hand van die gedichten, het literaire leven van Patricia Lasoen te reconstrueren. Overal waar ik naartoe trok, had ik gedichten van haar in mijn handtas mee. En elke avond las ik voor mijn dochter Dolores een geselecteerd gedicht voor. Het werd voor ons een vast ritueel. Patricia vertoefde al enkele jaren in een woon-zorgcentrum, ik wist op voorhand dat ze niet aanwezig kon zijn op de inhuldiging. Maar ze had iets met bloemen, wou liever een plantsoen dan de naam van een pleintje.”

“Patricia Lasoen kreeg kritiek omdat ze vrouwen een stem gaf”

“De dag dat mijn bloemlezing klaar was, kreeg ik een telefoontje dat Patricia Lasoen gestorven was. Het is natuurlijk niet te vergelijken met het verdriet van haar familie, maar na al die weken zo intensief bezig geweest te zijn met haar gedichten, had ik moeite om haar los te laten. Ik moest een klein rouwproces ondergaan. Het gaf hetzelfde gevoel als het lossen van een hoofdpersonage na het schrijven van een roman”, aldus Lara Taveirne. De bloemlezing wordt pas officieel voorgesteld op de Patricia Lasoendag in februari 2024.

Nationale erkenning

Patricia Lasoen overleed op 7 augustus op 74-jarige leeftijd. Ze debuteerde als dichteres in 1968 met de bundel Ontwerp voor een Japanse houtgravure. Aanvankelijk maakte ze deel uit van de lichting nieuw realistische dichters, later evolueerde haar werk naar het surrealisme met de bundel ‘Het souvenirswinkeltje van Lukas’ (1972).

Landschap met roze hoed (1981) wordt aanzien als haar beste dichtbundel. Getuigen van haar sociale betrokkenheid zijn de bundels ‘De wanhoop van Petit Robert’ (1993) en Genadeloos en fluitend (1998), vaak doorspekt met ironie. In 1990 schreef zij ook een roman: ‘De geur van rood’.

Openingsweekend

Met het voorlezen van de inleiding op die bloemlezing op zondag 17 september in het Patricia Lasoenplantsoen in de Sint-Jakobsstraat, gekoppeld aan een perfomance van Marieke De Maré, opent Lara Taveirne het nieuwe seizoen van het Cultuurcentrum Brugge.

The post Dichteres Patricia Lasoen krijgt eigen Brugs plantsoen: Lara Taveirne maakt bloemlezing van haar werk is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

HoLa-PoSta-zomerzoektocht mikt opnieuw op 350 deelnemers

Van 1 juli tot 30 augustus kun je opnieuw deelnemen aan de HoLa-PoSta-zoektocht, een gratis fietsspeurtocht van 38 km doorheen de gemeenten Langemark-Poelkapelle, Houthulst en Staden. “Na meer dan vijftien edities zijn we er weer in geslaagd om nieuwe trajecten in het parcours op te nemen”, zegt Jo Lottegier van Toerisme Langemark-Poelkapelle.
The post HoLa-PoSta-zomerzoektocht mikt opnieuw op 350

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Tieners naar rechtbank die jongen urenlang mishandelden en vernederden tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. D. riskeert zes jaar cel.

Lees meer »

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »