Amper vijf jaar bezig, maar nu al opgenomen in prestigieuze gids: chocolaterie Atelier Rosa uit Menen prijkt in Gault&Millau

Gault&Millau is niet alleen een waardemeter voor de betere restaurateur, ook chocolatiers hebben er een eigen gids. In de editie 2024 staat er met Atelier Rosa uit Menen een nieuwe naam in. Voor Thomas Seynhaeve en Lies Ledure, die hun zaak hebben in de J. & M. Sabbestraat, is het een hele eer. “Nooit een doel, wel een droom.”

Seizoensgebonden melocakes in acht verschillende smaken, artisanaal ijs wanneer de temperaturen erom smeken en pralines, zoals de Starward Dolce whisky met melkchocolade, tonka karamel en ganache van de voorgenoemde whisky. Loopt het water je al in de mond? Terecht, want zelfs bij het gerenommeerde Gault&Millau zijn ze overtuigd van het lekkers dat Atelier Rosa te bieden heeft.

Voor het eerst staat de chocolaterie van Thomas Seynhaeve en Lies Ledure uit de J. & M. Sabbestraat in Menen in de chocolateriegids. Een hele eer. “Dat is nooit een doel geweest, maar een droom was het zeker”, vertelt Thomas. “Het is nog altijd een kwaliteitslabel dat je niet zomaar krijgt. Bovendien is de gids ook voor mij een referentie.”

Pas vijf jaar bezig

Dat Thomas en Lies hun naam ooit in het boekje zou staan, hadden ze tien jaar geleden nooit geloofd. Pas vijf jaar terug startten ze de zaak op. “Ik was opvoeder in dagcentrum De Pelikaan, waar ik ook atelierwerking deed. Advocaat, confituur, truffels – ik vond dat leuk om te doen. Daarom besloot ik ook een opleiding chocolatier te volgen.”

Meteen werd Thomas gebeten door de microbe. “Ik volgde meteen alle modules, begon halftijds te werken in de Pelikaan en sinds 2021 leg ik me volledig toe op de ambacht. Het is echt een passie geworden”, vertelt hij.

Een passie die hij duidelijk met veel kunde uitoefent. Maandag werden Thomas en Lies uitgenodigd in het Brusselse Tour & Taxis voor de bekendmaking en kregen ze het boekje en de labels overhandigd. “De bevestiging van wat we al voelden komen. Ze kwamen in het geniep langs, maar we kregen enkele maanden geleden wel een vragenlijst. Dan begin je toch al wel iets door te hebben.”

Blijven onderscheiden

Een mooie erkenning. Maar hoe overtref je die nog? “Het is inderdaad het hoogst haalbare. Of misschien Chocolatier van het Jaar worden. Al is dat misschien wat heel hoog gegrepen”, lacht Thomas. “Sowieso blijft het zaak om mee te blijven met de trends, blijven kwaliteit te brengen en blijven groeien.”

Blijven onderscheiden ook. “Bij elk seizoen proberen we iets nieuws te bieden. Maar we hebben ook unieke producten, zoals onze piconpraline. Wat misschien ook leuk zou zijn, is om een praline te kunnen aanbieden in een restaurant.”

Atelier Rosa is een nieuwkomer in de gids, maar is niet de enige uit de regio die in gids prijkt. Uit Menen is er de winkel van Parfait, waarvan de hoofdzetel in Izegem ligt. Daarnaast zijn er ook Beugnies les Chocolats uit Marke, V-CHOCOLATIER by Sweertvaegher uit Kortrijk en Hannes D’Heedene uit Deerlijk. (JDR)

The post Amper vijf jaar bezig, maar nu al opgenomen in prestigieuze gids: chocolaterie Atelier Rosa uit Menen prijkt in Gault&Millau is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tweelingzussen Denise en Annie trouwden 50 jaar geleden op dezelfde dag: “Verkeerde zus kreeg ring bij huwelijksaanzoek”

Vijftig jaar geleden zijn de tweelingzussen Denise en Annie Van Bommel op dezelfde dag getrouwd, nu vieren ze ook samen hun gouden bruiloft. Op hun 70ste lijken de zussen nog steeds als twee druppels water op elkaar. Of hun mannen zich nooit vergist hebben? “Éen keer heb ik een cruciale fout gemaakt”, geeft één van hen ietwat gegeneerd toe.

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

LIVE. ‘Belgian Arrows’ kijken Italië in de ogen, winnaar neemt het in halve finales op tegen Oostenrijk

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Opgepast voor fraude door kaartophalers: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Orban vraagt Zelenski om na te denken over snel staakt-het-vuren, Oekraïense president wijst op “rechtvaardige vrede”

Viktor Orban heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd na te denken over een snel staakt-het-vuren dat de vredesbesprekingen zou kunnen versnellen. Dat heeft hij gezegd tijdens een gezamenlijk persmoment. Orban trok dinsdag naar Kiev om het met Zelenski te hebben over vrede tussen Oekraïne en Rusland, maar ook over actuele kwesties in de betrekkingen

Lees meer »