Afgerond woonproject ‘Nieuw Amsterdamspoortje’ behoudt gemeenschapsgevoel van oude beluik

Het Amsterdamspoortje op Overleie werd in 2012 onbewoonbaar verklaard. Vier jaar later kocht Stad Kortrijk het beluik naast de Sint-Elooiskerk en startte eind augustus 2021 de renovatiewerken. Die werken zijn nu afgerond. Vanaf volgende maand worden de 12 woningen – zes huizen en zes (duplex)appartementen – te koop aangeboden.

Het onbewoonbaar verklaarde beluik en drie aanpalende panden in de Overleiestraat hebben plaatsgemaakt voor een woonproject dat energiezuinig wonen combineert met de erfgoedwaarde en historisch karakter van het beluik. “Nieuw Amsterdamspoortje bestaat uit zes compacte stadswoningen in het beluik en zes nieuwbouwappartementen langs de straatzijde. De authentieke gevels van het beluik werden behouden en een waardevol 17de-eeuws dakgebinte werd hergebruikt in het paviljoen achteraan dat als ontmoetingsruimte dient”, zegt architect Pieter Vandelannoote.

Met het nieuwe ontwerp komt de Sint-Elooiskerk meer tot haar recht © MD

“Ook het uitzicht op de aanpalende Sint-Elooiskerk en de schutterstoren gebouwd in 1932 zorgen mee voor het historisch gevoel. De gemeenschappelijke overdekt terras, het binnengebied, het besloten karakter en de fietsenstalling zorgen ervoor dat het gemeenschapsgevoel van het vroegere beluik aanwezig blijft.”

Projectontwikkelaar Monument Real Estate kreeg een design-and-buildopdracht om het woonproject te realiseren. “Sites met een bepaalde historische context nieuw leven geven, sluit aan bij wat we bij Monument graag doen”, zegt Andy Depreitere.

Beluikhuisjes, appartementen en duplexwoningen

Om meer leefruimte te creëren, werden de beluikhuisjes samengevoegd en uitgebreid. Waar de oude huisjes een bewoonbare oppervlakte van 14 m² hadden, is de bewoonbare oppervlakte voor de energiezuinige woningen met één slaapkamer 64 à 67 m² en 93 à 100 m² voor deze met twee slaapkamers. De instelprijzen variëren van 195.000 euro tot 229.000 euro exclusief btw. De instelprijzen van de nieuwbouw met vier appartementen en twee duplexwoningen variëren van 214.000 euro tot 318.000 euro exclusief btw.

Geïnteresseerde kopers kunnen de woningen na afspraak bezoeken op zaterdag 14 oktober. Interesse of vragen? Neem contact op via [email protected].

De strook naast de kerk werd ook aangekocht voor extra woonruimte en een privétuintje © MD

The post Afgerond woonproject ‘Nieuw Amsterdamspoortje’ behoudt gemeenschapsgevoel van oude beluik is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Drugdealers op Werchter zullen meteen gedagvaard worden of voorgeleid

Bezoekers van het muziekfestival Rock Werchter die betrapt worden op het dealen van drugs, zullen meteen gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank, of voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter. Druggebruikers krijgen dan weer een minnelijke schikking voorgesteld die ter plaatse kan betaald worden. Dat meldt het Leuvense parket vrijdag.

Lees meer »

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

87 doden en tientallen gewonden door gedrum bij religieus festival in India

Bij een religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 87 mensen in het gedrum om het leven gekomen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen”, zegt de gezondheidsdienst tegen AFP. De politie sprak tegen Reuters van zo’n zestig doden.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »