Topweekend zorgt voor massa’s zwerfvuil op strand van Blankenberge: “Hoe warmer het is, hoe meer afval mensen achterlaten”

Na de massale drukte vorig weekend waren delen van het strand in Blankenberge zondagavond omgetoverd in een stort: tal van vakantiegangers hebben er afval achtergelaten.

Met 15.000 waren ze, de vakantiegangers die in Blankenberge kwamen genieten van de hete nazomer. Ze lieten bergen zwerfvuil achter. De technische dienst BODI van de stad Blankenberge kon dat vuilnis niet de baas, hoewel dagelijks een ploeg werknemers de vuilnisbakken ledigt. Extra ophaalrondes op het strand waren door de drukte niet mogelijk.

27 graden

Massa’s zwerfvuil op het strand bij een hittegolf verbazen Tim Corbisier, projectcoördinator van de Facebookgroep Proper Strand Lopers, geenszins: “De temperatuur is een kritiek punt. Van zodra het warmer is aan de kust, stijgt het zwerfvuil exponentieel. Blijkbaar gebeurt er dan iets in de hoofden van de mensen, waardoor ze meer afval achterlaten.”

“Zijn de mensen niet meer zo alert? Laten ze zich gaan op het einde van het zomerseizoen?”

“Onze vrijwilligers hebben op de diverse stranden tijdens de hittegolf in september meer afval opgehaald dan in de kwakkelzomer. Zijn de mensen niet meer zo alert? Laten ze zich gaan op het einde van het zomerseizoen? Een vrijwilliger is de voorbije weken al 29 keer op pad gegaan om zwerfvuil op te ruimen in Blankenberge. Als aanvulling bij hetgeen de stadsdiensten doen.”

Sensibilisering

“Sensibilisering van de vakantiegangers is meer dan ooit nodig. We doen dat met twee strandcabines in Oostende en Bredene. In 2019 hebben we het gedurende één seizoen geprobeerd in Blankenberge, maar onze infostand kreeg enkel een plekje op een slechte locatie. De samenwerking met het stadsbestuur was toen niet optimaal. Nochtans is Blankenberge op dat vlak een probleemgebied, met zijn vele duizenden toeristen die per trein naar die badstad sporen”, aldus Tim Corbisier.

Een vrijwilliger heeft al 29 keer deze zomer afval geraapt in Blankenberge. © Proper Strand Lopers

Bjorn Prasse, burgemeester van Blankenberge, reageert: “Het was een topweekend in alle opzichten: mooi weer, een hoge bezetting van de hotels en een massa volk op het strand. Hoeveel vuilnisbakken je ook plaatst, op piekdagen raken die overvol in bepaalde, kwetsbare zones. Dan zijn er strandgasten die afval naast de vuilnisbak deponeren, in plaats van op zoek te gaan naar een vuilbak in de buurt die nog niet vol is. Sommigen willen die moeite niet doen.”

World Clean Up Day

“Beelden met afval op het strand zie je liever niet. Onze stadsdiensten doen nochtans uitstekend hun job, het is dweilen met de kraan open. Ik wist zelfs niet dat de Propere Strand Lopers in 2019 bij ons in Blankenberge een cabine met info hadden om de badgasten te sensibiliseren. Ons schepencollege heeft overigens net besloten om de properste dag te ondersteunen. Blankenberge neemt actief aan deel aan de World Clean Up Day op zaterdag 16 september”, aldus Bjorn Prasse.

The post Topweekend zorgt voor massa’s zwerfvuil op strand van Blankenberge: “Hoe warmer het is, hoe meer afval mensen achterlaten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Rusland meldt nieuwe terreinwinst bij strategisch belangrijke Tsjasiv Jar

Rusland heeft donderdag nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het hooggelegen Tsjasiv Jar was voor de oorlog een relatief kleine plaats met 12.000 inwoners, maar wordt door de ligging inmiddels gezien als een belangrijk militair doelwit. Als Rusland de plaats in handen krijgt, zou dat de weg vrijmaken voor een verdere Russische opmars in Donetsk. Volg hier

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

KIJK. Jonatan Medart ontmoet wereldster Katy Perry: “Meteen een geheimhoudingsverklaring onder mijn neus”

Jonatan Medart (24) werd door muzieklabel Universal Music Belgium uitgenodigd voor de exclusieve luistersessie van Katy Perry (39). De influencer was sprakeloos toen hij oog in oog stond met de wereldster. “Hallo, leuk je te ontmoeten”, was het enige wat hij kon zeggen. Over de nieuwe muziek van Perry mag Medart niets vertellen, behalve dat de 8 nummers die hij

Lees meer »

Reconstructie van moord op Maria duurt twee uur, toch blijven er onduidelijkheden: “Enkele cruciale elementen van die fatale nacht herinnert Ali zich niet”

De Mechelse onderzoeksrechter heeft maandag een reconstructie gehouden van de moord op de 43-jarige Maria G. Zij werd in haar appartement in Beerzel met messteken om het leven gebracht door haar echtgenoot Ali G. (62). De man reageerde emotioneel tijdens de reconstructie en hij herinnerde zich ook niet alles van die fatale nacht.

Lees meer »

Myriem El-Kaddouri is nieuwe Kortrijkse stadsdichter: “Mijn poëzie is voor iedereen toegankelijk”

Het loopt goed voor Myriem El-Kaddouri (29). In 2023 werd ze West-Vlaams Poetry Slam-kampioen en sinds kort vind je haar eerste dichtbundel Hier ligt de waarheid in overdaad in de lokale boekenhandel. Kortrijk stelde de Heulse dichter onlangs aan als nieuwe Letterzetter van Kortrijk. Ze wordt mentor van een collectief van jonge woordkunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento.<br

Lees meer »