Robin (25) uit Oostvleteren op vakantie in Marrakesh tijdens aardbeving: “Ik wil nu vooral mensen helpen”

Robin Van Lerberghe uit Oostvleteren was met zijn vriendin op vakantie in Marrakesh toen het noodlot toesloeg. Een aardbeving kostte daar het leven aan 2.500 mensen. Het koppel kon vluchten naar een plein en overnachtte daar. Ondertussen zijn ze terug in België.

De 25-jarige Robin Van Lerberghe had zich de reis die hij met zijn vriendin maakte door Marokko wellicht anders voorgesteld. Vrijdagavond kwam het koppel net terug van een dagje in de Agafay-woestijn, nabij de toeristische stad Marrakesh, een van de vier koningssteden van Marokko. Ze zouden overnachten in een riad, een traditioneel Marokkaans huis, die dienstdeed als B&B in de buurt van de Medina van Marrakesh, een drukke marktplaats. Na een lange en vermoeiende dag zaten de twee in hun bed, klaar om een goeie nachtrust te pakken, toen de aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter begon.

Chaos

Robin neemt ons mee naar het fatale moment: “Het was 23.15 uur toen ik plotseling de muur van onze kamer zag bewegen. Het ging niet over een getril, maar echt over het dichter komen en weer weggaan van de muur. In nog geen twee seconden besefte ik dat we in een aardbeving zaten. Ik had dat nog nooit meegemaakt. Eerst dacht ik dat het wel over ging gaan, maar al snel kwam het besef dat we moesten vluchten. Mijn vriendin en ik snelden naar buiten waar we met een chaos geconfronteerd werden.”

“Ik zag de muur heen en weer gaan. Al snel besefte ik dat er een aardbeving bezig was”

Het West-Vlaamse koppel zag op straat in die eerste momenten vooral een immense drukte en paniek. Oudere vrouwen wilden hun huis niet verlaten en begonnen te schreeuwen, maar de mannen stelden de toeristen gerust dat alles goed zou komen. Robin verklaart: “Eens we buiten kwamen, zagen we in de kleine gangetjes al brokstukken liggen. Onze riad was ongedeerd en blijkbaar aardbevingsbestendig, maar vele andere gebouwen niet. We zagen twee mensen die volledig wit waren van het stof, met af en toe wat rood van het bloed door de snijwonden.”

Het koppel overnachtte op een plein iets verderop, waar vele andere toeristen ook sliepen: “Het was een mengelmoes van toeristen die al hun valiezen bij zich hadden, Arabische Marokkanen, mensen met een Sub-Saharaanse etniciteit zoals Senegalezen, enz. Ik botste bijvoorbeeld op een groep Senegalezen die een oudere man droegen op een verkeersbord. Hij kermde van de pijn en ik maakte me zorgen. Je moet weten dat je in Marrakesh eigenlijk geen vijf meter kan wandelen zonder op een Docker-brommer te botsen. Het krioelt ervan. Iemand had zo’n brommer met laadbak en zo hebben ze die man uiteindelijk naar het ziekenhuis kunnen brengen.”

“Een groep Senegalezen bracht een gewonde man weg op een brommer met laadbak”

“Ik wil mensen helpen. Vanuit mezelf, maar ook vanuit mijn medische achtergrond. Ik heb onder andere ook iemand tegengekomen die snijwonden had in het gezicht door het naar beneden vallend puin. Ik heb geanticipeerd en snel het gezicht gewassen. Eens de belangrijkste hulp verleend was, ben ik teruggekeerd naar mijn vriendin op het plein en hebben we geslapen voor een paar uur. Daarna moesten we de beslissing maken: gaan we verder of niet. We waren van plan om nog door te reizen naar Agadir aan de westkust tot dinsdag. Door de aardbeving ging dat plan alleszins niet meer door, want de havenstad ligt ook in het getroffen gebied. Na wat denkwerk beslisten we dat terugkeren de beste optie was.”

Terug naar België

Een vlucht boeken bleek echter niet zo simpel: “Een rechtstreekse vlucht naar België duurt 3.5 uur, maar die vond je niet meer. Sowieso moesten we dus eerst naar Gran Canaria of Casablanca als tussenstop. Ik vond prijzen van wel € 1600 per persoon om terug te keren. Dat zijn ontzettend hoge prijzen. Gelukkig botste ik op een andere vlucht die Casablanca als tussenstop had voor zo’n € 300. We zouden die nemen, maar mijn kredietkaart werkte om een of andere reden niet. Toen ik het nog geen vijf minuten later opnieuw probeerde kostte de vlucht al € 340. Gelukkig accepteerde de luchtvaartmaatschappij de tweede keer mijn kaart wel, want toen ik twee uur later de prijs nog eens bekeek was die al € 500.”

“Ik leef hard mee met de lokale bevolking, zeker met de mensen uit de bergdorpjes in de Atlas. Wij zijn er geweest en zagen dat de voorzieningen ontoereikend waren. Ik zit ermee in”

“Op de luchthaven was het een en al chaos. Mensen waren gefrustreerd omdat ze geen vlucht konden boeken en begonnen te schreeuwen. De ordediensten moesten dan ook tussenkomen. We waren blij toen we in Casablanca landden. Daar was de sfeer al veel rustiger. Kijk, wij hebben niet te klagen. We hebben uiteindelijk een mooie reis gehad – die wel abrupt geëindigd is – maar ik leef enorm mee met de lokale bevolking. Ik zag meteen veel solidariteit en behulpzaamheid op het fatale moment.”

Een bergdorpje dat het koppel uit Oostvleteren nog voor de aardbeving bezocht. © gf

“Wij zijn weg uit dat rampgebied, maar zij kunnen niet weg. Ik houd zeker voor de mensen in de bergdorpjes in het Atlasgebergte mijn hart vast. Wij zijn er geweest en onze gids vertelde ons dat de gezondheidszorg er weinig voorstelt. Je bent op tientallen kilometers van de ziekenhuizen in Marrakesh en bent in zo’n situatie aan je lot overgelaten. In die dorpjes moeten ze bijvoorbeeld onderling afspreken welke familie op welk moment water haalt uit het kleine kanaal van zo’n 30 centimeter in breedte om de voorziening niet te overbelasten. Stel je dan eens voor hoe het er nu aan toe gaat na de aardbeving. Die mensen kunnen alle hulp gebruiken.”

Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft een rekeningnummer geopend waarop donaties kunnen worden gemaakt. Doneren kan via de website of op het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding “aardbeving”. In onze provincie worden er ook acties op poten gezet.

The post Robin (25) uit Oostvleteren op vakantie in Marrakesh tijdens aardbeving: “Ik wil nu vooral mensen helpen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Isabelle De Jaegere, oud-directeur van musea en erfgoed Kortrijk, gidst u door de Triënnale: “Toegankelijke uitleg is belangrijk”

Kan kunst de wereld redden? Volgens Isabelle De Jaegere, oud-directeur van musea en erfgoed in Kortrijk, wel. “Kunstenaars zijn visionairs. Zij kunnen de wereld beter maken door ons op een andere manier te doen nadenken en zien. Dat is de grote charme van de Triënnale: kunst in de publieke ruimte laat mensen stilstaan. Deze editie is het thema ‘After Paradise’

Lees meer »

Er komt einde aan 14 jaar conservatief bewind in Groot-Brittannië: “Het VK zal anders voelen, daar ben ik van overtuigd”, reageert expert

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »

Forse daling afval op voorjaarsfestivals door herbruikbare bekers

Voorjaarsfestivals en -evenementen hebben door de invoering van herbruikbare bekers veel minder afval. Dat blijkt donderdag uit een monitoring van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter”, klinkt het.

Lees meer »

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »