Pittemse theaterwandeling brengt Ferdinand Verbiest tot leven

Het is dit jaar exact 400 jaar geleden dat Ferdinand Verbiest in Pittem geboren werd. Om dit te vieren werd het Verbiestcentrum vernieuwd en werd een theaterwandeling op poten gezet, die op zaterdag 9 en zondag 10 september werd opgevoerd en waarin het leven van Verbiest centraal stond.

Op 9 oktober zal het exact 400 jaar geleden zijn dat pater Ferdinand Verbiest geboren werd in Pittem. Uiteraard wil de gemeente dit heuglijke feit niet onopgemerkt laten voorbij gaan. De voorbije weken werd het in 2010 geopende Verbiestcentrum al gemoderniseerd, meer interactief gemaakt en omgedoopt tot het Ferdinand Verbiest Experience Center. Dit werd op vrijdagavond 8 september door gouverneur Carl Decaluwé officieel geopend.

Om het leven en werk van Verbiest nog concreter te maken werd in samenwerking met de toneelgezelschappen De Loridanskring en Theater Binnenstebuiten een 2,5 km lange theaterwandeling georganiseerd op zaterdag 9 en zondag 10 september. Op beide dagen waren er zes volledig uitverkochte voorstelling voor telkens 50 toeschouwers.

Zes scenes

De voorstelling bestond uit zes scenes, die op verschillende locaties gespeeld werden. In een eerste scene kregen de toeschouwers het emotionele afscheid te zien van Ferdinand Verbiest van zijn moeder en zussen en zijn vertrek naar China. In een tweede scene werd de zeereis van Verbiest uitgebeeld, waarbij het schip gekaapt werd door piraten, maar hij uiteindelijk in China aankwam. Tijdens de derde scene waren al wat jaren verstreken, was Verbiest inmiddels in de gratie van de Chinese keizer gekomen en tot Mandarijn bevorderd en konden de toeschouwers een beeld werpen op het Oud Observatorium en de door Verbiest gemaakte instrumenten.

In de vierde scene wordt door de keizer de hulp van Verbiest ingeroepen voor het bouwen van lichtere kanonnen en krijgen we het stoomwagentje te zien, dat gezien wordt als de voorloper van de latere auto. Tijdens scene vijf krijgen de toeschouwers het tragische nieuws te horen dat Verbiest van zijn paard gevallen is en later ook sterft. De laatste scene is van futuristische aard, want Verbiest komt na 400 jaar naar Pittem om de wijzen van deze wereld de raad te geven dat in verdraagzaamheid de enige sleutel tot een vreedzame samenleving ligt.

Om van de ene locatie naar de andere te gaan werden de groepen vergezeld van een verteller, die meer info gaf rond de periodes tussen de scenes, zodat een volledig beeld van het leven en werk van Verbiest geschetst werd. Na afloop waren enkel positieve commentaren te horen van de vele bezoekers. (JG)

The post Pittemse theaterwandeling brengt Ferdinand Verbiest tot leven is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest

Het feestcomité Midden-Pastoriestraat in Sint-Andries hield onlangs zijn zesde buurtfeest. De jaarlijkse traditie aan de start van de zomer lokte zoals elk jaar een honderdtal bewoners.
The post Midden-Pastoriestraat zet de zomer in met zesde buurtfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant Le Figaro, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waarom zijn de aardbeien dit jaar zo lekker, maar ook zo duur?

De aardbeien zijn fors duurder dan vorig jaar. Voor een bakje van vijfhonderd gram betaal je makkelijk vijf euro, terwijl dat vorig jaar slechts drie euro was. “Maar ze zijn ook lekkerder, en daar is een hele goeie reden voor”, zegt Gert Reijnders van de Linkertse Aardbeienautomaat in Linkhout bij Lummen.

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »