Gardeboefeesten zetten de fiets opnieuw iets centraler in Oekene

De vlagjes hangen al in het straatbeeld van Oekene, dat betekent dat de Gardeboefeesten er aankomen. Het dorpsfeest vindt al voor de 49ste keer plaats. Dit jaar zijn er veel klassiekers, maar ook enkele nieuwigheden. En ook de oude fietsen maken een comeback. “We vinden het belangrijk dat er op deze manier iets te doen is in Oekene”, aldus voorzitter Frederik Declercq.

De Gardeboefeesten vinden van donderdag 14 tot en met zondag 17 september plaats op en rond het dorpsplein van Oekene. “Sinds een aantal jaren is er een klassieke opener met dank aan Oekener Festspiele, zij zorgen ieder jaar voor een mooi klassiek concert in de Sint-Martinuskerk. Joris Olivier kwam enkele jaren geleden met het initiatief en we nemen het graag op in onze programmatie, het is een mooie aanvulling”, horen we van Frederik Declercq, voorzitter van het Gardeboecomité.

Ministoet

Op vrijdag 15 september kun je voor het eerst in de tent terecht met om 14 uur een seniorennamiddag. Om 18 uur is er de traditionele opening. “Daar willen we dit jaar meer doen dan gewoonlijk. Zo hebben we enkele oude fietsen van onder het stof gehaald en opgekalefaterd. Zij krijgen een plaatsje binnen de kleine stoet die we willen houden als opening. Ook kinderen zijn welkom met hun ‘verklede’ fietsjes. Het past allemaal in de geschiedenis van de Gardeboe en is ook al een voorsmaakje richting de 50ste editie volgend jaar. Hoe we die zullen vieren, dat weten we nog niet, maar sowieso zal er plaats zijn voor een vleugje nostalgie, zoals de fietsen. Al zal een stoet zoals vroeger sowieso nooit meer mogelijk zijn.”

Laatste I Love The Music

In de tent is er om 20 uur de Fluwo Fjiste van de KSA. “Die was op drie dagen uitverkocht en blijft dus een groot succes. Op hetzelfde moment is er een streekbierenavond en optreden in De Platte Tube, het lokaal van het Gardeboecomité. “Op zaterdag hebben we in de namiddag een nieuwe editie van de Veloman Sam Stratenloop. Opnieuw een organisatie van derden die mooi aansluit bij ons feestweekend. ’s Avonds is er dan de tiende editie van I Love The Music en meteen ook de laatste. Het evenement is ieder jaar een succes, maar volgend jaar willen we weer eens iets anders doen.”

“Zelfs tijdens corona hebben we geen editie overgeslagen, dat is iets waar ik trots op ben”

Op zondagvoormiddag is er weer koers. “Dat was ook een klassieker, maar de laatste jaren niet meer te doen. Nu focussen we op zeven koersen voor de jeugd. Van de U12 tot de U15. Opnieuw een manier om de fiets wat meer in het geheel te betrekken”, aldus Frederik. Daarna is er in de tent opnieuw aperitief en beenhespfestijn. Ook op zondag hebben we een kindernamiddag met clown gevolgd door Oekene Feest om 17 uur. Daarbij mogen we ditmaal Partytrooperz en de enige echte Sergio verwelkomen. Afsluiten doen we naar goede gewoonte met een fuif in De Platte Tube”, klinkt het.

Verjonging

De Gardeboefeesten horen bij de langst lopende evenementen in de regio. “Zelfs tijdens de coronajaren hebben we geen editie moeten overslaan, ook al was het in aangepaste vorm, iets waar ik best trots op ben. We vinden het vooral belangrijk dat we iets kunnen organiseren in Oekene, want anders is er niet zoveel te doen. En dat we dat nog altijd op het dorpsplein kunnen doen, we hopen daar nog lang terecht te kunnen.”

“Er is de laatste jaren ook wat verjonging in het comité gekomen, zij zorgen voor een frisse wind en nieuwe ideeën. Daarnaast mogen we de rol van ons lokaal De Platte Tube niet onderschatten. We moeten het café draaiende houden, maar ondertussen blijven we in contact en zien we elkaar en dat bevordert de verbondenheid.”

De meeste activiteiten zijn gratis, alle info is terug te vinden op www.gardeboefeesten.be.

The post Gardeboefeesten zetten de fiets opnieuw iets centraler in Oekene is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen

Wildernis, het verborgen speeleiland in het Gebroeders Van Raemdonckpark, wordt voorzien van een volledig nieuwe infrastructuur. Dat gebeurt niet enkel voor de kinderen, maar ook door de kinderen tijdens het Wildernis Bouwfestival, startend op 26 augustus.
The post Verborgen speeleiland Wildernis krijgt nieuwe infrastructuur voor en door kinderen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »

“Da’s flink schat!”: zware celstraf voor Oostendse moeder die speed snoof met 12-jarige dochter en vriendinnetjes

Zonder enige schroom voorzag Mieke W. haar amper 12-jarige dochter van speed en cannabis. De 46-jarige Oostendse deinsde er zelfs niet voor terug om samen met het meisje en haar minderjarige vriendinnetjes een lijntje te snuiven. Tot een gsm-filmpje haar de das omdeed. Nu krijgt de vrouw vier jaar cel. “Ze sleurde jongelui mee in een inferno van drugs”, aldus

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op 500 deelnemers”

Corona, eendenkroos en vorig jaar blauwalg zorgden ervoor dat Damme-Brugge sedert 2019 niet kon plaatsvinden. Voor dit jaar koos de Brugse Zwemkring (BZK) voor een datum eerder op het seizoen. Zondag 30 juni is het zover met als nieuwigheid de zwemwedstrijd over een afstand van één kilometer.
The post Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »