Brandweer helpt 1.400 varkens in zuurstofnood na stroompanne in Esen

De brandweer van Diksmuide was zondagavond bijna drie uren in de weer om het leven van 1.400 varkens te redden in een stal in de Roeselarestraat in Esen. Na een grote stroompanne in Esen dreigden de varkens in de stal te stikken door zuurstoftekort door de hitte. “We plaatsen de groot debiet ventilator van de zone in de stal om zoveel mogelijk lucht te verplaatsen”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe.

Om 18.55 uur zondagavond werd een groot deel van Esen getroffen door een stroompanne, die reikte tot in Diksmuide. “Het probleem lag bij een luchtlijn, een bovengrondse leiding”, zegt David Callens van Fluvius. “De bliksemafleider bleek defect te zijn geraakt en daardoor ontstond een stroompanne. Ongeveer 1.500 gezinnen waren hierdoor getroffen. De ploegen moesten ter plaatse gaan om het euvel daar te herstellen. Dat nam een zekere tijd in beslag. Om 22.37 uur had iedereen terug stroom.”

De stroompanne had hier en daar wel gevolgen. Naast de gezinnen kwamen ook handelaars zonder stroom te zitten en was het extra opletten op de weg.

1.400 varkens van dood gered

Bij een varkenskweker in de Roeselarestraat ontstonden dan weer grotere problemen. Ook daar was de stroom uitgevallen op het bedrijf. Dat bedrijf telt meerdere stallen. Voor de stallen waar er nog kleinere biggen zaten, was er geen probleem.

In een grote stal zaten echter 1.400 slachtrijpe varkens en die kwam vrij snel na de stroompanne in de problemen. Die dieren raken omwille van hun gewicht en omvang sneller in ademnood. “De landbouwer merkte op dat de dieren snel kortademig waren, doordat de stal niet meet verlucht werd maar ook omdat het nog erg heet was buiten”, zegt brandweerkapitein Filip Vandenberghe van post Diksmuide. “Onze hulp werd ingeroepen, maar al snel bleek onze gewone ventilator die aangedreven wordt door de brandweerwagen niet te volstaan. Daarom werd onze nieuwe groot debiet ventilator ingezet. Die wordt aangedreven op benzine en kan liefst 220.000 kubieke meter lucht in een uur verplaatsen. We bleven ter plaatse tot 22.45 uur, toen was de stroomvoorziening hersteld en werd er weer lucht aangevoerd in de stal zelf.”

Bij een eerste controle kon zo het leven van alle varkens worden gered. (JH)

The post Brandweer helpt 1.400 varkens in zuurstofnood na stroompanne in Esen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen

Lees meer »

Waarom is Beryl een ‘historische’ orkaan volgens wetenschappers? “Zulke krachtige exemplaren zie je nu normaal niet”

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar orkaan Beryl in de Atlantische Oceaan, die ze nu al een ‘historische’ orkaan noemen. Beryl brak dan ook in een mum van tijd heel wat records. Maar hoe uitzonderlijk is deze orkaan écht? Waarom is de orkaan zo krachtig kunnen worden? En wat belooft dit voor de rest van het orkaanseizoen? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »

Avril Lavigne staat straks op Werchter. Of toch niet? “Ze is eigenlijk al 20 jaar dood”

Werd de Canadese popster Avril Lavigne (39) in 2003 vervangen door een dubbelgangster? Als we een populaire samenzweringstheorie mogen geloven, zien we al zeker twintig jaar een zekere ‘Melissa’ aan het werk. Klinkt compleet van de pot gerukt, maar de argumenten zijn volgens velen best overtuigend, en worden gevoed door het feit dat de zangeres jarenlang van de radar verdween.

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de meest chique wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »