40 jaar nadat Bernard z’n eerste broodjes bakte, zetten Désiré en Lore zijn levenswerk verder: “Onze stiel is nu zeldzaam”

Bakkerij Bernard in Geluwe viert veertig jaar met een feestweek. Stichters Bernard en Ann zijn al even met pensioen, maar zoon Désiré en zijn vrouw Lore zetten hun levenswerk verder onder de kerktoren.“In de tijd van mijn ouders waren hier dertien bakkerijen, nu zijn er nog twee.”

“Mijn vader is nu 63 jaar”, vertelt Désiré Masschelein, de 32-jarige zoon van Bernard. “Hij ging meer dan twee jaar geleden met pensioen, omdat hij fysiek op was. Toen hij begon waren hier dertien bakkerijen, nu zijn er nog twee. De ambachtelijke bakkerijen zijn aan het uitsterven.”

Zware job

De bakkerij in de dorpskern van de Wervikse deelgemeente Geluwe werd enkele jaren geleden overgenomen door Désiré en zijn vrouw Lore Feys (31) uit de Ieperse deelgemeente Boezinge. De tweede generatie behoudt de naam van de eerste generatie. “Omwille van de naamsbekendheid in de streek en uit respect voor het levenswerk van Bernard en Ann”, zegt het koppel, dat deze week elke dag iets meegeeft met de klanten. “Telkens een verrassing, om samen ons jubileum te vieren.”

Aan de zijde van zijn ouders zag Désiré de bakkersstiel evolueren. “Het machinepark is sterk verbeterd, zoals de koelingssystemen om alles langer vers te houden. Toch zijn er nog amper mensen die deze stiel willen doen, omdat het een zware job blijft door het nacht- en weekendwerk. De warme bakker is zeer zeldzaam geworden.”

Hecht team

Ook de zoektocht naar personeel blijkt niet evident. “De meesten willen daguren en een vrij weekend”, zegt Lore. “Bij de flexi’s merkten we de voorbije vijf jaar een mentaliteitswijziging: men wil een betere work-life balance. Vroeger werkte men hard om veel te vergaren. Nu willen ze een extra centje om eens op weekend of uit eten te gaan. Gelukkig hebben wij momenteel wel een trouw team van flexi’s en studenten, die elke weekend het beste van zichzelf geven.”

“Eén iemand is er al bij van het prille begin. We zijn dankbaar, want zonder hen kunnen we niks ondernemen”

“Daarnaast hebben we een hecht team van trouwe medewerkers, die hier bijna allemaal minstens tien jaar werken. Eén iemand is er al bij van het prille begin. We zijn dankbaar, want zonder hen kunnen we niks ondernemen. Ook onze afnemers zijn uiterst trouw, zoals Traiteur Bruno die al 30 jaar onze producten verkoopt in zijn zaak in Zonnebeke.”

Hart en ziel

Dat geeft het koppel voldoende vertrouwen om van Bakkerij Bernard een levenswerk te maken. “Zoals mijn ouders ga ik er mijn hart en ziel in steken, maar niet tot ik kapotgewerkt ben”, aldus Désiré. “Een carrière als warme bakker heeft ook voordelen.”

“Zoals elke dag wakker worden met een zalige geur”, vertelt Lore. “Ook voor onze kindjes is het supertof. Een ambachtsman vind je niet meer zo makkelijk. Een mooi taartje vervaardigen of experimenteren met chocolade, dat is allerminst vanzelfsprekend.”

Ambacht

“Het geeft voldoening, wanneer ik dan complimenten hoor”, aldus Désiré. “De helft van Geluwe komt hier zondagochtend onze pistolets halen. Machtig, de winkel staat weer vol, denk ik dan. Zeker in het weekend waarderen mensen nog altijd onze ambacht.” (TP)

The post 40 jaar nadat Bernard z’n eerste broodjes bakte, zetten Désiré en Lore zijn levenswerk verder: “Onze stiel is nu zeldzaam” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

“Ik twijfel aan de toekomst met Tedesco”

De Rode Duivels verloren met 1-0 van Frankrijk en zijn uitgeschakeld op het EK. Onze analist Marc Degryse is scherp voor Lukaku en co, maar vooral Tedesco wordt niet gespaard. “Zijn keuzes waren te ver gezocht, hij hield het niet simpel. Maar ook in de omgang en qua uitstraling heeft hij niet gescoord.”

Lees meer »

Moen feest kent gedroomde start

Het driedaags muziekfestival Moen Feest heeft zijn start niet gemist. Kon moeilijk anders met een aaneenschakeling van topartiesten.
The post Moen feest kent gedroomde start appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »