Paardenfokkerijen van Stalhille (Jabbeke) centraal tijdens Open Monumentendag

Op zondag 10 september kan je zowel het onderwijsverleden als de geschiedenis van de vele paardenfokkerijen van Stalhille ontdekken tijdens Open Monumentendag in Jabbeke.

“We zijn er opnieuw in geslaagd om een mooi programma voor Open Monumentendag uit te werken,” zegt schepen van Cultuur Claudia Coudeville. “Samen met de werkgroep Erfgoedcel Jabbeke vestigen we de aandacht op twee items uit het mooie polderdorp Stalhille: de schoolgeschiedenis en de geschiedenis van de vele paardenfokkerijen uit het dorp.” De gemeenteschool van Stalhille werd in 1874 opgericht en later omgevormd tot de gemeenschapszaal Swaenenburg.

Fokkerijen

De paardenfokkerij van het zware Belgische Trekpaard werd het meest belichaamd door de familie Simoens, die vooral in het interbellum wereldfaam verwierf. “Ook de familie Vanden Broecke speelde hierin een grote rol”, legt heemkundige Marcel Vandenbilcke uit. “Paarden werden in die tijd vanuit Stalhille verhandeld naar Frankrijk, Duitsland en andere landen.”

“We zien na de Tweede Wereldoorlog een duidelijke terugval van de paardenuitvoer en dus ook de paardenkweek. Na de Tweede Wereldoorlog werden paarden langzaamaan overbodig. Het werk ging sneller met tractoren. Dat er nog prijskampen plaatsvonden in 1976 is verwonderlijk. Het is jammer dat het Belgische Rastrekpaard in de 21ste eeuw opnieuw moest ingevoerd worden in België. Gelukkig had men in Amerika nog zuiver ras. Nu kan men hier en daar weer dat zware dier aan het werk zien, vooral in de bossen.”

De gelegenheidstentoonstelling vindt plaats in de beschermde kerk van Stalhille die op Open Monumentendag ook kan worden bezocht. Gidsen van de Werkgroep Erfgoedcel staan ter beschikking om een woordje uitleg te geven over de tentoonstelling en over de geschiedenis van de kerk en zijn kunstschatten. Een brochure is gratis verkrijgbaar op de tentoonstelling, te bezoeken op zondag 10 september van 10 tot 12 uur en van 13.30 tot 18 uur. (PA)

The post Paardenfokkerijen van Stalhille (Jabbeke) centraal tijdens Open Monumentendag is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Boerderij ’t Moereveld in Torhout is niet zomaar een hoeve: “Het best verkochte ijs? Zonder twijfel vanille!”

Een boerderij die in de zomer het gewone hoeveleven overstijgt? Daar is de Torhoutse IJsboerderij ’t Moereveld een schoolvoorbeeld van. Met, naast 120 melkkoeien en ook akkerbouw, 30 verschillende smaken zelfbereid ijs en een ruim ijssalon met terras. “De zaken lopen zó goed, dat ik de vraag naar ijs bijna niet kan volgen”, zegt ‘ijsboerin’ Cindy Vandevoorde.
The post

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

Aftredend premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte geeft afscheidstoespraak: “Let een beetje op elkaar, ik reken op u”

De Nederlandse aftredende premier en nieuwe NAVO-baas Mark Rutte heeft een afscheidstoespraak gegeven vanuit het Torentje, zijn kantoor in Den Haag. Rutte blikte terug op "meer dan 5.000 dagen" als premier en overloopt daarbij de mooiste en de moeilijkste dagen van de voorbije jaren. Tegelijk heeft hij een boodschap voor zijn opvolger: "Samen sta je sterker dan alleen".

Lees meer »