Kritiek op milieubeleid breekt gemeenteraadslid zuur op: Groen zet Yves Miroir uit de fractie

Groen zet gemeenteraadslid Yves Miroir uit de fractie. Een interview met De Zeewacht was voor Groen de druppel die de emmer deed overlopen. Yves Miroir verweert zich: “Ik ben zelfs niet gehoord.”

Op een vergadering van vrijdag besliste Groen dat Yves Miroir uit de fractie wordt gezet. Directe aanleiding is een artikel in De Zeewacht waarin Miroir kritiek uit op milieudossiers. Fractieleider Kristof Cornelis zegt dat er meer aan de hand is. “Yves Miroir houdt zich niet aan afspraken en doorbrak maandenlang de politiek morele code van de partij Groen, onder andere door al jaren te weigeren correct zijn partij-afdrachten te betalen. Hij weigerde daarnaast inhoudelijk mee te werken en dossierkennis op te bouwen. Het is voor hem onmogelijk om in groep te werken. Telkens weer maakt hij de keuze voor een solo-slim aanpak boven collegialiteit. Hij weigert zich als teamplayer in te zetten voor de stad en dit kan voor ons als fractie niet, daarover zijn met Yves Miroir al vele gesprekken gevoerd. Iemand die aan politiek doet enkel en alleen voor zijn persoonlijke agenda gaat en voortdurend publiek kritiek spuit op het eigen beleid en zelfs op de eigen Groen-schepenen, is deloyaal en heeft geen plaats binnen Groen. Eerder maakte Yves Miroir het zich al onmogelijk bij de socialisten, nu botsen we ook bij Groen op zijn onvermogen om samen te werken. Dit is uiteraard geen gemakkelijke beslissing. We hebben Yves Miroir van bij de start een warm welkom en alle kansen gegeven. We hadden gehoopt dat hij in onze groep wél zou kunnen functioneren, maar ook bij Groen is dat helaas onmogelijk gebleken.”

Steun

Fractieleider Cornelis benadrukt dat schepen Silke Beirens de unanieme steun krijgt van de Groen-fractie en het bestuur. “Ze levert topwerk. Zij heeft op vijf jaar tijd een krom beleid rechtgetrokken. Met de uitbouw van een sterke milieudienst, het aantrekken van een extra bioboer bij Buitengoed, een nieuw subsidiereglement voor de aankoop van natuur, de verdere aanplanting van het stadsrandbos maar vooral ook het aanwerven van een medewerker voor het beheer ervan, heeft ze op korte tijd heel wat gerealiseerd. Het natuurgebied dat er komt aan het Ensorkerkje is er door haar toedoen, en ook de aanpak van de PFAS-crisis gebeurt op een grondige en doordachte manier. Met Groen in dit stadsbestuur is Oostende voortrekker geworden op heel wat domeinen. Groen maakt het verschil in dit stadsbestuur en ook ver daarbuiten.” Groen communiceerde enkel met de mededeling van Cornelis. “We leggen verder geen verklaringen af.”

Lange staat van dienst

Yves Miroir is gemeenteraadslid sinds 1983. Hij zetelde voor de socialisten, werd in 1995 schepen en bleef dat tot eind 2012. Uit die periode dateert de uitspraak van Groen die Miroir ‘de beste milieuschepen ooit’ noemde. Daarna zetelde hij als gemeenteraadslid, raakte in onmin met de socialisten en maakte de overstap naar Groen. In 2018 werd hij opnieuw verkozen en was één van de 5 Groene-gemeenteraadsleden die toetrad tot de meerderheid. Miroir kondigde eerder dit jaar aan dat hij niet mee doet in het kartel van Groen met Open VLD en CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Hij kondigde in De Zeewacht vorige week aan dat hij eigen denktank ‘de O-mens’ opricht.

Blijven zitten

Yves Miroir werd zondag op de hoogte gebracht en reageert toch verrast. “De beslissing is kennelijk vrijdag genomen. Ik werd zelfs niet gehoord. Ik denk dat dit tegen de statuten ingaat. Ik benadruk dat ik wel degelijk 10 procent van mijn zitpenning afsta aan Groen. Dat wordt trouwens rechtstreeks via de stad geregeld. En van de intercommunales doe ik dat eens per jaar als ik de fiches krijg. Mijn afdrachten gebeuren wel degelijk, in tegenstelling tot de twee schepenen. Ik verwacht dat ze me nu ook uit allerlei organisaties en intercommunales zullen zetten. Dat zal dan wel via de gemeenteraad moeten passeren. Ik blijf als gemeenteraadslid met de grootste anciënniteit wel zetelen.”

The post Kritiek op milieubeleid breekt gemeenteraadslid zuur op: Groen zet Yves Miroir uit de fractie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners reageren geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!”

Van vrijdag 28 juni tot en met maandag 1 juli organiseert het Brugs Handelscentrum (BHC) opnieuw een koopweekend met heel wat animatie in het kernwinkelgebied. “Sedert medio 2023 zijn er meer dan zestig nieuwe zaken bijgekomen”, weet voorzitter Dirk Vanhegen.
The post Koopweekend in Brugge met meer dan zestig nieuwe adresjes: “Kom ze allemaal ontdekken!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Willen zeker zijn van een goede plaats”: fans kamperen al sinds de vroege uurtjes voor concert van Rammstein in Park Nieuwe Koers

Het is zover. Vandaag komt Rammstein voor de tweede keer naar Park Nieuwe Koers in Oostende. Al gaan de deuren pas donderdagnamiddag open, sinds 8 uur deze ochtend staan reeds tientallen fans ‘te kamperen’ voor de ingang. “Als we zeker willen zijn van een goede plaats, is het belangrijk dat we ook bij de eersten op de festivalweide zijn. Uren

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »