Haanse Heemkring brengt lokale verhalen tot leven tijdens Open Monumentendag: “Een boeiend verhaal van keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves”

Tijdens Open Monumentendag kun je binnenkijken in de historische hoeve Spyckergoed in Vosseslag, een papierschepper aan het werk zien in de bib van Wenduine, of een virtuele wandeling maken in de Hubertmolen. Bij de lokale heemkring in De Haan ontdek je dan weer het veelzijdige landbouwerfgoed van polderdorp Klemskerke. “Een boeiend verhaal van keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves.”

In het kader van Open Monumentendag – dit jaar in het thema ‘Met hart en ziel’ – houdt de heemkring Tussen Noordee en Noordzee vandaag van 10 tot 18 uur een kleine tentoonstelling in het archief in Klemskerke. De authentieke twaalfde-eeuwse hoeve Spyckergoed van de familie Eggert speelt hierbij een hoofdrol.

“Op aangeven van onze heemkring werd de gerestaureerde hoeve door het gemeentebestuur gelauwerd met de Gouden Pluim ‘23. De hoeve is vandaag mits inschrijving te bezoeken, maar we voorzien in onze lokalen in de Clemensstraat zelf ook een kleine expo over enkele historische boerderijen van Klemskerke”, zegt voorzitter Ignace Vanden Bulcke.

‘Het boerenverhaal van Klemskerke’ zet het lokaal landbouwerfgoed in de kijker. “Een boeiend verhaal van kleine keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves”, aldus Vanden Bulcke. Klemskerke is immers een van de oudste polderdorpen aan de kust.

Waardeloze grond

“Er waren ooit tientallen boerderijtjes, die tegenaan de duinen stonden. Kleine keuterboertjes leefden er erg karig, ze hadden hooguit wat kippen, geiten en schaapjes, die ze via de Driftweg naar de meer vruchtbare weiden dreven. De zandgrond waarop ze woonden en leefden, was niets waard”, klinkt het.

“Ooit waren er in Klemskerke tientallen boerderijtjes, tegenaan de duinen”

In de Sint-Clemenskerk loopt ook de tentoonstelling ‘Een jaar op het veld’: lokale landbouwers vertelden auteur Katrien Vervaele over hun eerste tractor, verklapten waarom ze palmtakjes op het land zetten en wanneer ze ‘s ochtends uit bed stapten om aan de slag te gaan. De expo is van 10 tot 17 uur vrij te bezoeken.

In hoeve Spyckergoed (Zandstraat 2, Klemskerke) zijn er rondleidingen om 10.45, 12, 13.30 en 14.45 uur. De rondleiding duurt een uurtje, inschrijven kan tot zaterdag via [email protected] of op het nummer 059 24 21 34.

The post Haanse Heemkring brengt lokale verhalen tot leven tijdens Open Monumentendag: “Een boeiend verhaal van keuterboertjes, schaaphofsteden, pacht- en molenhoeves” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

IN KAART – 49 gemeenten hebben sportclub voor mensen met beperking: West-Vlaanderen telt zo al meer dan 2.000 G-sporters

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Het lijken holle woorden in tijden van een Europees kampioenschap voetbal en de Ronde van Frankrijk, maar in de G-sport is de olympische gedachte nog altijd heilig. “Goed kunnen voetballen is niet belangrijk, de G-sporter moet zich vooral goed voelen in de groep”, klinkt het bij de G-werking van Club Brugge, één van de 205

Lees meer »

Macron schiet in eigen voet

22:57 Het extreemrechtse RN is de winnaar van de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Hoe groot het verlies is voor president Macron wordt volgende week duidelijk na de tweede ronde. Maar nu al is duide…

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »