Complotdenkers organiseren ‘witte mars voor vrijheid’ in Brugge: “Boos over alles wat verkeerd loopt in ons apenlandje”

Bruggeling Hans Blanckaert organiseert vandaag, samen met gelijkgestemde zielen, een ‘Witte Mars voor Vrijheid’ op ‘t Zand in Brugge. De lokale politie heeft er weet van, burgemeester Dirk De fauw heeft toelating gegeven voor dit evenement. Vooral Zeeuwse complotdenkers, voormalige antivaxxers, roepen op om ‘Ollemolle no Brugge’ te gaan.

Op een boom langs het wandelpad Nieuwenhove, vlakbij kasteel De Spijker in Sint-Kruis, prijkt een verfrommelde affiche, met de boodschap ‘Ollemolle no Brugge’. Er wordt opgeroepen om deel te nemen aan een ‘witte mars’. Organisator is Hans Blanckaert, de uitbater van het sfeercafé en snookersalon Kingsclub in de Slachthuisstraat in Brugge.

Inflatie

Met een videofilmpje op Facebook, begeleid door het liedje ‘I want to break free’ van Queen roept Hans Blanckaert gelijkgestemde zielen op om deel te nemen aan deze mars, met wit als dresscode. In zijn ogen liegen politici en media. Inflatie en het terugdringen van cash geld aanziet hij als overheidscontrole, democratie associeert hij met politieke corruptie en hij laakt de ‘vaccinatieschade’ ten tijde van de pandemie.

In een ander filmpje monteert Hans Blanckaert fragmenten uit de film ‘Braveheart’ met Mel Gibson tussen beelden van de vorige witte mars die hij op 31 oktober 2021 in Brugge op touw zette, samen met de ‘Belgians for Freedom’. Toen daagden een duizendtal manifestanten op, die vooral ageerden tegen de mondmaskerplicht, de coronapas en de vaccinatiecampagne.

Veroordeeld

In april 2022 werd Hans Blanckaert veroordeeld tot vijftien dagen cel en een geldboete van 6.000 euro wegens inbreuken op de coronaregels. Hij weigerde de covid safe tickets van de klanten in zijn snookersalon te controleren. Bij herhaaldelijke politiecontroles tussen november 2020 en januari 2021 droegen Hans Blanckaert en zijn kelners geen, toen nog verplicht, mondmasker. In zijn gemotiveerd vonnis noemde de strafrechter de argumenten van Hans Blanckaert ‘pseudojuridische raaskallerij’.

Op zijn Facebook-pagina deelt Hans Blanckaert gretig Amerikaanse filmpjes, waarin complotdenkers de ‘onvrijheid’ en de ‘dictatuur’ in onze samenleving aanklagen. Die beweren zelfs dat de aarde plat is en dat er voorbij de Zuidpool nog verboden land is, waar niemand naartoe mag. Vroegere antivaxxers hebben hun aandacht verlegd en richten nu hun pijlen naar een wereldwijd complot van de 1 procent superrijken. Die gedachtegang blijkt vooral in Zeeuws-Vlaanderen ingang te vinden, tal van buren van net over de grens roepen via de sociale media om naar Brugge te komen betogen.

Recht op vrije meningsuiting

Wegens het ‘recht op vrije meningsuiting’ laat burgemeester Dirk De fauw de manifestatie toe. Woordvoerder Lien Depoorter van de lokale politie stelt: “We hebben weet van de mars en zijn erop voorbereid. Vorige keer waren er geen incidenten.”

Burgemeester Dirk De fauw vult aan: “De vorige manifestaties die Hans Blanckaert opgezet heeft, zijn ordentelijk verlopen. Ik zie geen enkele reden om die betoging te verbieden. Iedereen heeft recht om zijn mening te verkondigen. Er zijn geen aanwijzingen dat er zich problemen zullen voordoen die de openbare orde verstoren.”

8.000 flyers

De witte mars, waarvoor 2.000 affiches en 8.000 flyers werden gedrukt, start zondag 10 september om 13.30 uur op ‘t Zand. Er is een wandeling, afgewisseld met voordrachten van enkele niet nader genoemde sprekers. Hans Blanckaert, die ook actief is in de vzw ‘Ouders van vermoorde kinderen’ zegt in een promofilmpje dat hij vooral rekent op de aanwezigheid van horecamensen, die boos zijn over “alles wat verkeerd loopt in ons apenlandje”.

Consulteer het Facebook-evenement voor meer info.

The post Complotdenkers organiseren ‘witte mars voor vrijheid’ in Brugge: “Boos over alles wat verkeerd loopt in ons apenlandje” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Ratten, ziektes en stank: jaarverslagen schetsen verontrustend beeld van onze gevangenissen

Ratten, schurft en stank. De jaarverslagen van de toezichtscommissies geven een schokkend beeld van de omstandigheden in onze gevangenissen. De Standaard nam de jaarverslagen door die maandag gepubliceerd werden bij de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG). Bijna de helft van de 34 commissies waarschuwt voor de gevolgen van deze gebrekkige gezondheidszorg.

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

Albert en Paola stralen op huwelijksverjaardag

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren vandaag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ter gelegenheid van hun briljanten jubileum hebben ze via het koninklijk paleis een nieuwe foto laten verspreiden. Daarbij zitten ze samen op een bankje.

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »