Aanleg provinciedomein Ledegemse Meersen is gestart: “Het wordt nóg mooier”

Tussen de Papestraat, de Kezelbergroute en de Heulebeek in Ledegem is de provincie gestart met de aanleg van het nieuwe provinciedomein De Ledegemse Meersen. “Met het project wordt er maximaal ingezet op waterberging en infiltratie, maar ook recreanten zullen er zich vanaf volgend jaar helemaal thuis voelen”, aldus gedeputeerden bij de provincie Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) en Bart Naeyaert (CD&V).

Met de Ledegemse Meersen krijgt West-Vlaanderen er een nieuw provincieterrein bij. “De coronacrisis heeft aangetoond dat er momenteel iets te weinig zijn. De Ledegemse Meersen zijn met 16 hectare behoorlijk klein, maar een dergelijk project mochten we in verschillende opzichten niet laten liggen”, aldus gedeputeerde voor Milieu, Landschap en Natuur Jurgen Vanlerberghe (Vooruit). De werken aan de Ledegemse Meersen startten al enkele weken in juli. Op woensdagochtend 30 augustus stelde het provincie- en gemeentebestuur de exacte plannen voor de site voor.

Droge voeten

De Ledegemse Meersen moeten straks de Ledegemnaars nog beter beschermen bij hevige regenval. “Met dit project wordt er maximaal ingezet op waterberging en infiltratie. De geplande werken beogen een frequentere instroom van de aanliggende weilanden zodat het meersenkarakter ervan sterk geoptimaliseerd wordt. Door een plaatselijke verwijdering van de oeverwal en door het creëren van een bres op de linkeroever van de Heulebeek kan het water makkelijker en frequenter het projectgebied binnenstromen. Het waterbergingsvermogen van het gebied neemt toe met ongeveer 12.000 kubieke meter. Het overstromingsgevaar in de dorpskern van Ledegem en verder afwaarts zal verminderen”, aldus gedeputeerde voor waterbeleid Bart Naeyaert (CD&V).

Zachte recreatie

Aan het project zijn ook andere doeleinden verbonden. “De realisatie van de Ledegemse Meersen gaat niet alleen over water. Verschillende doelstellingen worden hier samengebracht op één domein”, vervolgt Naeyaert. Zo wordt er binnen het provinciedomein de Ledegemse Meersen ruimte voorzien voor zachte recreatie, speelnatuur en lig- en zitmogelijkheden. Er komt twee kilometer aan wandellussen en over de Heulebeek wordt een houten brug aangelegd zodat een vlotte doorsteek richting de kerk van Ledegem verzekerd is. “Mountainbikers zullen zich hier kunnen uitleven en vlakbij Hof Ter Emstrode komt er een hondenloopweide”, vult burgemeester Bart Dochy (CD&V/VD) aan.

Het Ledegemse gemeentebestuur was al lange tijd op zoek naar een geschikte locatie voor een hondenloopweide. Het bestuur liet het oog vallen op de Ledegemse Meersen, maar aanvankelijk vond men dat bij de provincie geen goed idee. Uiteindelijk werd er toch een goede locatie gevonden binnen het hele project. Burgemeester Dochy kijkt alvast uit naar de verwezenlijking van het hele project. “Dit is al een mooi stukje natuur, maar straks zal het hier nog mooier zijn. We sloten met de provincie een ruildeal. De stationskoer, die gebruikt wordt door het verkeer dat bijvoorbeeld naar de terreinen van Olympic Ledegem wil, is nu van ons. Het meersbosje werd opgenomen in het gebied van de Ledegemse Meersen en zal dus straks ook deel uitmaken van dit project.”

Hoogstamboomgaard

Voor de aanleg van de Ledegemse Meersen voorziet de provincie een budget van 695.000 euro, bijna de helft daarvan wordt gefinancierd met middelen uit de Blue Deal, het andere gedeelte neemt de provincie voor haar rekening. De werken zullen 130 werkdagen in beslag nemen. “Deze winter volgt nog de aanplant van een hoogstamboomgaard. In die periode zullen we misschien ook nog enkele populieren uit het meersbosje moeten rooien zodat er geen gevaarlijke toestanden ontstaan. Volgend jaar plaatsen we natuurlijke speelelementen. De opening van het nieuwe domein is voorzien voor het najaar van 2024”, aldus Vanlerberghe.

The post Aanleg provinciedomein Ledegemse Meersen is gestart: “Het wordt nóg mooier” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

Johan Boskamp over Oranje, Tedesco en zijn pensioen als analist: “Nederland heeft geen enkele speler van wereldklasse”

“Ik heb alleen nog maar op dat bankje gelegen en zitten zappen. Werelds!” Tot u spreekt Johan Boskamp (75), sinds vorige maand voetbalanalist op rust. Er ligt een nieuwe biografie van hem in de winkel. “Alle leugens en de rest staat erin”, zegt hij. Het liefst ouwehoert hij over voetbal. Over het EK, Oranje, de Duivels, Tedesco… en Mark Cavendish.

Lees meer »

“De Tour is alleen maar voor witte renners, zei hij. En zie nu”: deze Belg is de beste vriend van Biniam Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar ooit

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Hun bijzondere vriendschap ontstond toevallig op weg naar een koffiebar: “‘Lieven, ik vertrouw

Lees meer »

CD&V Torhout zet de jongeren voorop

CD&V Torhout heeft haar definitieve lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Opvallend: direct na lijsttrekker Kristof Audenaert, zelf ook maar 41, staan drie nieuwe, jonge kandidaten: Ellen Degrande, Gianni Verhouwe en Stijn Deboysere. “Een duidelijk signaal dat we de jongeren voorop zetten.”
The post CD&V Torhout zet de jongeren voorop appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »