Zuster Sint-Trudoabdij nemen afscheid van 15de-eeuws kruisbeeld

De zusters van de Sint-Trudoabdij in Brugge die tot 2013 in het kasteel van Male resideerden, hebben een 15de-eeuws eeuwenoud kruisbeeld en bijbehorend velum geschonken aan Parcum, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur in Leuven.

Beide kunstvoorwerpen zijn erkend als Vlaams topstuk en dienen dus in de beste omstandigheden bewaard te worden. Oorspronkelijk hing het kruisbeeld – bij de zusters bekend als de Barmhartige Lieve Heer van de Sint-Trudoabdij – in de abdijkerk in Male. Na de verhuis van de zusters hadden zij in hun nieuwe woonst aan de Oude Oostendse Steenweg geen plaats in hun kapel, maar werd het in de nabijgelegen kapel van de zusters van Sint-Jan opgehangen. Toen die vertrokken, werd gezocht naar een nieuwe bestemming voor het kruisbeeld en was Parcum blij met hun schenking.

Voor het vertrek namen de zusters elk op een persoonlijke manier afscheid van het kruisbeeld, dat in een aangepaste kist naar het museum in Leuven werd overgebracht. Het zal er na onderzoek en restauratie vanaf het najaar in de permanente collectie worden opgenomen en tentoongesteld.

Velum

De zusters archivarissen Paulus Huismans en Kristina Van Wonterghem schreven ooit over het beeld: “De Christusfiguur is gesculpteerd in eikenhout. Aan de uiteinden zijn de symbolen van de vier evangelisten aangebracht. Klassiek is de val van de knoop van de lendendoek. Bemerk de opgespitste handen en de gekruiste voeten. De armen zijn majestueus horizontaal uitgestrekt terwijl het hoofd wat opzij valt. Vooral het met gruwelijke doornenkroon bedekte hoofd is expressief voorgesteld.”

Sommige kunsthistorici schrijven het beeld toe aan de Meester van het Kalkaarse Sint-Anna-altaar. Dit is best mogelijk omdat de Sint-Trudoabdij op het einde van de vijftiende eeuw contacten met de streek rond het Duitse Kalkar onderhield. Het velum dat bij de schenking hoort, diende om tijdens de vastenperiode het kruis te bedekken. (CW)

The post Zuster Sint-Trudoabdij nemen afscheid van 15de-eeuws kruisbeeld is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Familie moedigt Biden na debatdebacle aan om niet op te geven

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

Lees meer »

Voorzitter Vlaams Belang Wervik Rudy Denys verhuist naar Blankenberge: “Nood aan een nieuwe start in een andere omgeving”

Voorzitter Rudy Denys (62) van het Vlaams Belang Wervik verhuist binnenkort naar Blankenberge en sluit daar aan bij de plaatselijke afdeling. “Met pijn in het hart heb ik deze beslissing genomen, daar ik nood heb aan een nieuwe start in een andere omgeving”, zegt Rudy. “Het was tijd voor iets anders. Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik

Lees meer »

Hij was haar grote jeugdliefde, maar hun relatie liep toch op de klippen: het liefdesparcours van Julia van K3 en haar ex Ben

“Na zo’n romantisch gebaar moeten we wel bij elkaar blijven.” Zo’n 2,5 jaar geleden verraste Ben ‘zijn’ Julia nog met een grote ruiker rozen op haar allereerste K3-show. Inmiddels is gebleken dat de twee niet langer een koppel vormen. Afgelopen weekend bevestigde de K3-zangeres op de première van ‘Sneeuwwitje’ dat ze al een half jaar single is. Een overzicht van

Lees meer »

Claude Vindevogel uit Diksmuide staat met zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ op het MENT-podium in Diksmuide

Op de Grote Markt in Diksmuide verwelkomde MENT bekende, maar ook minder-bekende artiesten. Claude Vindevogel uit Diksmuide is al altijd bezig geweest met muziek, maar op nationaal vlak is hij niet zo populair. Toch kreeg hij van de zaakvoerders van MENT eveneens een uitnodiging om zijn zelfgeschreven song ‘Mijn Huis’ te zingen voor het publiek. Weldra zie je zijn verschijning

Lees meer »

Laatste tickets voor Jasper Steverlinck op Blender

Voor de eerste editie van Blender bundelen Wilde Westen en Schouwburg Kortrijk de krachten voor een zomerse concertreeks in Bolwerk. Deze muzikale mix serveert 12 concerten van alle genres gedurende drie weken. Op het programma staat onder meer Jasper Steverlinck op donderdag 4 juli vanaf 20 uur. Een goedgevulde bar en foodtrucks zorgen voor extra beleving.
The post Laatste

Lees meer »