Steeds minder inbreuken op elektronisch betalen: Vooruit wil transactiekost plafonneren

West-Vlaamse handelaars lijken de ommezwaai naar cashloos betalen gemaakt te hebben. Terwijl vorig jaar nog 48 handelaars werden betrapt die geen elektronische betaalvorm aanboden, werden dit jaar nog maar 19 inbreuken vastgesteld. Melissa Depraetere van Vooruit pleit er wel voor om de transactiekost te plafonneren.

Sinds 1 juli 2022 is elke handelaar in ons land verplicht om klanten een elektronische betaalvorm aan te bieden. Uit controles blijkt dat de West-Vlaamse handelaar mee is in het verhaal.

“Dit jaar noteren we tot nu toe 19 inbreuken bij ondernemers die geen elektronische betaalvorm aanbieden, in 2022 waren dat er nog 48. Het gaat dus de goeie kant uit”, weet Melissa Depraetere uit Harelbeke, fractieleider voor Vooruit in de federale regering.

Elektronisch betalen is zowel voor handelaar als consument een goeie zaak, vindt Depraetere. “Er zijn heel wat voordelen op vlak van veiligheid én het bespaart ondernemingen en klanten een pak tijd.” Wie elektronisch betalen nog niet helemaal onder de knie heeft, kan nog altijd cash betalen. “Elektronisch betalen is dus een aanvulling op cash, maar met heel wat pluspunten. Alleen komt daar nog altijd een te hoge transactiekost bij kijken. Die willen wij plafonneren.”

Gratis voor klanten

Handelaars mogen geen bijkomende kosten aanrekenen aan klanten die elektronisch betalen en ze mogen ook geen elektronische betalingen weigeren. Ook niet voor kleine bedragen. “Als we mensen willen stimuleren om vaker elektronisch te betalen, mogen we geen drempels inbouwen. Gratis transacties zijn noodzakelijk”, aldus Depraetere.

Voor betalingen met de bankkaart kunnen Belgische banken handelaars maximaal 0,056 euro per transactie aanrekenen. In Nederland ligt het maximum op 0,02 euro.

“Wij willen die kost naar beneden halen. Terwijl de grootbanken ook hier weer winst op maken, heeft de dagbladhandelaar of bakker in ons dorp het moeilijk om die transactiekosten te betalen. Als de kosten in onze buurlanden lager kunnen, dan moet dat bij ons ook mogelijk zijn.”

Inspanning leveren

Bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) bekijkt momenteel hoe het plafond kan worden verlaagd en zo de transactiekost voor op kaart gebaseerde betalingen kan afnemen. “Een goeie zaak”, vindt Melissa Depraetere.

“We merken dat het aantal elektronische transacties in West-Vlaanderen blijft toenemen. Als kleine zelfstandigen een inspanning leveren voor de consument, dan kunnen grootbanken dat ook.”

The post Steeds minder inbreuken op elektronisch betalen: Vooruit wil transactiekost plafonneren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan”

De 16-jarige Ward Desimpelaere is weer aan het koersen. Bij een val in de Vlaams-Brabantse Pijl in Korbeek-Lo (5/5) brak de Aarselenaar zijn elleboog. Zondag trekt de pion van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel naar de UCI-koers Menen-Kemmel-Menen.
The post Junior Ward Desimpelaere terug na elleboogbreuk: “Geen schrik opgedaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge

Het ondernemersplatform Brugge.Inc, dat innovatieve bedrijven in de Brugse regio wil houden, stelde zijn eerste impactrapport voor. Daaruit blijkt dat de 3 start-ups van bij de start begin 2021 er nu 23 geworden zijn. Goed voor een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.
The post 23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge appeared first

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Driedaags feest aan café Hazekapel

Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juli is er een driedaags feest aan café Hazekapel in de Doelstraat 97 in Ingelmunster.
The post Driedaags feest aan café Hazekapel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation

Op dinsdag 9 juli kan je in de Middelkerkse evenementzaal Silt met ‘Celebrating Prince’ een unieke concertavond beleven. In de rangen van ‘Celebrating Prince’ vinden we de kern van de ‘New Power Generation, de legendarische begeleidingsband van Prince.
The post Eerbetoon aan Prince in Silt, met kern van de New Power Generation appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zemst plaatst kooien om duivenplaag aan te pakken

In Elewijt bij Zemst gaat de gemeente kooien plaatsten om duiven te vangen. De gemeente kampt al een tijdje met een duivenplaag. De gevangen duiven worden naar een opvangcentrum in Limburg gebracht. Aan de inwoners wordt ook gevraagd om de duiven niet voederen.

Lees meer »

KIJK. “Verwend nest”: journalist op de tenen getrapt door geïrriteerde De Bruyne, die nadien Tedesco steunt: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »