Na Brugge heeft ook Tielt voortaan een afdeling ‘Grootouders voor het Klimaat’: “Samen vechten voor de wereld van morgen”

Dat lang niet alleen jongeren zich zorgen maken over het klimaat bewijzen de ‘Grootouders voor het Klimaat’. Die beweging, die in 2019 opgericht werd in de nasleep van de jongerenmarsen, heeft voortaan ook een Tieltse afdeling.

Na eerder in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is er in Brugge ook al een afdeling en daar komt nu met Tielt een tweede West-Vlaamse groep bij. De initiatiefnemers zijn Herman Duprez (72), Frans Thoen (68) en Henk Ide (65).

Duprez is in Tielt voorzitter van Groen, al benadrukt het trio dat de beweging los staat van politiek en dat iedereen welkom is. “We willen samen vechten voor de wereld van morgen. Om onze kleinkinderen en achterkleinkinderen een leefbare wereld te geven”, zegt Frans. Hij heeft zelf zeven kleinkinderen. “De tijd dringt. Ik ben geen doemdenker, maar zoals het er nu naar uitziet is er binnen pakweg 300 jaar geen leven meer op onze planeet. En met halve maatregelen en enkele windmolens komen we er heus niet.”

“We vinden dat de klimaatproblematiek hier niet als zo urgent ervaren wordt, terwijl een doortastend beleid nochtans dringend nodig is”, gaat Herman verder. “Nog te veel mensen halen de schouders op als het over klimaatverandering gaat. We willen daarom druk uitoefenen op beleidsmakers, industrie en de banken, zodat ze een duurzamere samenleving opbouwen. Ook lokaal. Het nieuwe industriegebied van de WVI in Tielt bijvoorbeeld zou ons inziens volledig CO2-neutraal moeten zijn, maar daar lijkt helaas niemand over nagedacht te hebben.”

Boek

Het trio is van plan om in december mee te stappen in de nieuwe Klimaatmars, al wordt het eerste wapenfeit van de Tieltse Grootouders voor het Klimaat een lezing in het Vossenhol in het Gildhof op 26 september om 20 uur. Daar zal het recent uitgebrachte boek ‘De Tijd Dringt’ in de kijker gezet worden. Dat boek is het uithangbord van de Grootouders Voor het Klimaat en bevat (fictieve) brieven van grootouders aan hun kleinkinderen en aan wereldleiders. Twee briefschrijvers komen langs, samen met ‘low impact man’ Steven Vromman. De toegang is gratis. (SV)

The post Na Brugge heeft ook Tielt voortaan een afdeling ‘Grootouders voor het Klimaat’: “Samen vechten voor de wereld van morgen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Massagefestival in het groen van Moorsele: “In vijf cabines maak je kennis met allerlei technieken”

Verschillende massagetechnieken, een gezellige loungebar en zelfs een kidscorner? Welkom bij het Massagefestival van Moorsele. Te midden het groen van de landelijke natuur, verwelkomt Joke Lenez (56) iedereen op 20 en 21 juli. “En wie helemaal geprikkeld wordt, kan hier meteen ook les volgen.”
The post Massagefestival in het groen van Moorsele: “In vijf cabines maak je kennis met

Lees meer »

Parket in Panama gaat in beroep tegen vrijspraak voor hoofdverdachten Panama Papers

Het parket in Panama heeft vrijdag aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de vrijspraak die 28 verdachten in de zaak-Panama Papers vorige week hadden verkregen. De groep is gelinkt aan het advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat centraal stond in het internationale belastingontduikingsschandaal. Onder de beklaagden die werden vrijgesproken is ook de Duits-Panamese advocaat Jürgen Mossack.

Lees meer »

Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie”

Bruno Vandorpe, Kevin Waelkens en Stephen Glabeke uit Zwevegem starten op zaterdag 13 juli aan de zevendaagse Budapestrally. Met hun opgesmukte Audi moeten deze drie vrienden op deze roadtrip ook zoveel mogelijk opvallen, wat hen wel aardig zal lukken.
The post Drie Zwevegemse vrienden nemen deel aan zevendaagse Budapestrally: “Auto’s zijn onze passie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

Zware klap voor Zelensky: “Oekraïne zal op NAVO-top te horen krijgen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden”

Oekraïne zal op de NAVO-top begin deze maand in Washington vernemen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden van de NAVO, wat een zware klap is voor Zelensky. De militaire alliantie zal Kiev om “aanvullende stappen” vragen om de corruptie in te dammen alvorens de gesprekken over lidmaatschap verdergaan, aldus een hooggeplaatste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie

Lees meer »

“Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie

De voorbereiding bij Zulte Waregem is nu ook echt begonnen. De eerste oefenwedstrijd werd gewonnen, de open training voor fans is gegeven. Een gesprek met nieuwbakken T1 Sven Vandenbroeck. “In 1B moet je niet te lang met hetzelfde systeem voetballen.” We kunnen ons dus verwachten aan tactische flexibiliteit.
The post “Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken

Lees meer »

André en Liliane zijn een gouden paar

Op 14 juni waren André Verspaille en Liliane Verschueren 50 jaar gehuwd. Dit gouden huwelijksjubileum werd onlangs gevierd.
The post André en Liliane zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen

Woensdag is wielrenner Jani Peiren (24) uit Bredene, een militair, tijdens een training door een auto aangereden langs de Sint-Pieterskaai in Brugge. Hij werd met een sleutelbeenbreuk en twee gebroken ribben opgenomen in het AZ Sint-Jan.
The post Wielrenner Jani Peiren uit Bredene aangereden door auto in Brugge: sportseizoen wellicht afgelopen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »