Gwen Verfaillie leidt Sidem:“Ik heb veel geleerd aan de zijde van mijn vader”

Negentig jaar lang groeide het in Gullegem bij Wevelgem gevestigde Sidem, toeleverancier aan de automobielindustrie, in stilte uit tot een wereldspeler. Het bedrijf blijft ook vandaag zoeken naar nieuwe afzetmarkten voor de stuur- en ophangingsonderdelen die het produceert, maar ook naar een ruimere bekendheid en meer visibiliteit. En daartoe treedt ook Gwen Verfaillie, die het bedrijf 13 jaar geleden van haar vader Walter overnam, uit de schaduw.

Mocht haar auto het begeven onderweg, dan zal Gwen Verfaillie toch de pechverhelpingsdienst moeten bellen. Maar als het over de stuur- en ophangingsonderdelen van een wagen gaat, hoeft niemand haar iets wijs te maken. Het West-Vlaamse bedrijf Sidem, waarvan ze sinds 13 jaar ceo is, is dan ook gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van deze onderdelen. Het hoofdkantoor en de distributiegebouwen bevinden zich in Gullegem, de productie gebeurt in Roemenië. Sidem levert wereldwijd: 4 procent van de omzet realiseren ze in België, de rest wordt grotendeels in Europa verspreid, maar ook in de VS, Latijns-Amerika, Noord- en Zuid-Afrika en Azië. “Wij produceren vooral vervangingsstukken voor personenwagens en lichte vrachtwagens”, legt Gwen uit. De vele automerken waarvoor Sidem deze specifieke vervangingsonderdelen maakt, laten zich alleen in een vuistdikke catalogus bundelen. De omzet van originele stuur- en ophangingsonderdelen voor nieuwe auto’s is heel beperkt. Daarbij gaat het om kleine series, voor weliswaar mooie namen als Porsche of McLaren.

Het gebeurt dat mensen denken dat ik de secretaresse ben. Maar dat zet ik dan meteen recht

Sidem is niet het enige bedrijf dat deze specifieke onderdelen aanbiedt. “Onze sterkte zit erin de originele onderdelen te evenaren, en waar mogelijk zelfs te verbeteren. Maar ook in het brede gamma dat we aanbieden, en in de snelle beschikbaarheid ervan”, aldus commercieel directeur Stefan Claeys.

Liever geen poppen

Sidem werd 90 jaar geleden opgericht. “De auto was in opmars, maar de wegen lagen er slecht bij. De nood aan vervangingsonderdelen was dus groot”, weet Gwen. Haar vader Walter Verfaillie, een groothandelaar in auto-onderdelen aan wie Sidem materiaal leverde, nam het bedrijf 40 jaar geleden over. Als kind al trok Gwen met haar vader mee ‘de baan’ op, want “met poppen spelen zei me niets”. Ze was 15 toen hij Sidem overnam, en meteen gefascineerd door het internationale karakter van het bedrijf.

Aan haar studies handelsingenieur wilde Gwen nog wel een vervolg breien, maar moeder vond het tijd geworden om vader bij te staan. “Achteraf bekeken vind ik dat jammer”, klinkt het. “Het lijkt me verrijkend om eerst ervaring op te doen in andere bedrijven. Ik heb wel veel geleerd aan de zijde van mijn vader. Hij gaf me ook al heel gauw verantwoordelijkheid, ik mocht mijn eigen weg zoeken. We vulden elkaar goed aan: hij het technische brein, ik eerder de zakelijke kant”, klinkt het. “Maar mochten mijn eigen kinderen vandaag interesse hebben in het bedrijf, dan zou ik hen zeker aanraden éérst ergens anders ervaring op te doen. Pas daarna zouden ze geleidelijk aan en goed omringd in het bedrijf groeien. De omstandigheden zijn veel veranderd tenslotte: toen ik begon was Sidem goed voor een omzet van 2 miljoen euro, nu zijn er dat 42 miljoen. Er werken nu 50 personeelsleden in de vestiging in Gullegem, en 250 in de fabriek in Roemenië.”

En de opvolging lijkt verzekerd: “Van mijn drie kinderen – 18, 21 en 22 jaar oud – is er nu wel een die stilaan interesse toont. Ik zou het prettig vinden, ja. Ik doe mijn job enorm graag, en loop die thuis tot vervelens toe te promoten, vrees ik.”

Vrouw in de auto-industrie

Zijn vrouwelijke ceo’s al dun gezaaid, in de auto-industrie zijn ze nog zeldzamer. “Maar daar heb ik eerlijk gezegd nooit hinder van ondervonden. Ik groeide naast mijn vader, die van dat vrouw-zijn gewoon nooit een punt maakte, en alle anderen leken daarin mee te gaan. Een voorrecht besef ik. Het is wel gebeurd dat ik op een beurs, waar ik samen met een mannelijke medewerker was, werd weggezet als echtgenote van of secretaresse. Wat ik dan meteen rechtzette.” (lachje)

Een job als ceo telt sowieso veel uren, maar tijdens weekends schakelt Gwen een tandje lager. “Ik vind het gewoon belangrijk om ook op familiaal vlak het evenwicht te bewaren. En als er wat tijd over is, ga ik graag op reis. En dan kijk ik ook eens goed rond welke auto’s er rondrijden. Zo zag ik in Noorwegen enkele jaren geleden opvallend veel Tesla’s rijden. Toen heb ik toch naar huis gebeld met de vraag om de onderdelen daarvoor zo snel mogelijk in onze catalogus te zetten”, lacht ze.

The post Gwen Verfaillie leidt Sidem:“Ik heb veel geleerd aan de zijde van mijn vader” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Verkoop speedpedelecs remt fors af

De verkoop van speedpedelecs, snelle elektrische fietsen, krijgt forse klappen. De oorzaak is onder meer het aanhoudende slechte weer. Al doet de tweedehandsmarkt voor speedpedelecs het wél goed.

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Helft Zwitsers ziet Eurovisiesongfestival daar niet zitten

Bijna de helft van de Zwitsers ziet het niet zitten dat hun land komend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert. Dat blijkt volgens de krant ‘Blick’ uit een peiling onder 25.000 mensen. Zwitserland is komend jaar verantwoordelijk voor de organisatie, omdat het land dit jaar heeft gewonnen.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Bijna volledig zesde middelbaar moet blijven zitten door een buis voor Nederlands: “Niet moeilijk na meer dan 2 jaar zonder les”

Bijna alle laatstejaarsstudenten van het atheneum in Ukkel moeten hun jaar overdoen omdat hun kennis van het Nederlands onvoldoende is. Dat melden RTL en Bruzz. Onterecht, vinden de ouders en leerlingen zelf, aangezien ze bijna drie jaar geen Nederlands hebben gehad door een gebrek aan leerkrachten. “Ze hebben een examen moeten afleggen dat peilde naar vaardigheden die ze niet hebben

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

Nederlandse Westerscheldetunnel tolvrij voor auto’s vanaf 2025

Het parlement van de Nederlandse provincie Zeeland heeft unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor automobilisten en motorrijders. Vanaf 1 januari 2025 hoeven zij geen geld meer te betalen om door de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen te rijden.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem

Woensdagnamiddag rond halfvier gebeurde op de E403 in Loppem een zwaar ongeluk. Een trekker-oplegger die in de richting van Kortrijk reed, kreeg er een klapband. Er was voor de chauffeur geen houden aan en het gevaarte kwam op zijn zij tegen de vangrail terecht.
The post Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem appeared

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voetbalbond verontschuldigt zich voor verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen”

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Extra geldautomaat voor Saswijk aan het Plovieplein in Bredene

Bredene Vorig jaar sloegen de grootbanken de handen in elkaar en centraliseerden hun geldautomaten op een locatie in de Kapelstraat. Omdat er in de wijk Sas geen cashautomaat meer was, zette gemeenteraadslid Lars Cattrijsse (Vooruit) prompt een petitie op touw en startte het gemeentebestuur onderhandelingen met de overkoepelende organisatie Batopin. “Met resultaat, want straks komt er een nieuwe automaat aan

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »