Brouwworkshop met Pater Pitte in Hopmuseum voor Open Monumentendag: “De bezoeker maakt het proces mee”

Op zondag 10 september wordt ook Open Monumentendag gevierd in Poperinge. Hans Vandeputte van Pater Pitte Bieren uit Sint-Juliaan bij Langemark zal in het Hopmuseum bezoekers de kneepjes van het vak leren tijdens een brouwworkshop.

“In het middelbaar wist ik al heel vlug dat ik later iets met biologie of chemie wou doen. In het hoger onderwijs volgde ik de opleiding industrieel ingenieur biochemie. Hoewel ik in die tijd niet veel anders dronk dan gewone pintjes op café, leek het heel leuk om de optie ‘brouwerij en mouterij’ te volgen vanaf het derde jaar. Uiteindelijk ben ik dan ook afgestudeerd in die richting. Hoewel het allemaal zeer leuk klonk om te doen, was het uiteindelijk wel een vrij pittige opleiding, waar vooral biochemie en proceskunde werd onderwezen. Ik kan me niet herinneren dat we ooit ook maar één keer bier mochten drinken tijdens de lessen”, vertelt Hans Vandeputte van Pater Pitte Bieren. “In 2005 zocht ik voor het eerst werk en kwam ik in brouwerij Het Sas van Boezinge terecht, maar daar hadden ze al een ingenieur in dienst en kon ik niet blijven. Ik zocht wat verder in de brouwerijwereld, maar op den duur was ik wel wat ontgoocheld dat er toen weinig nieuws gebeurde in de brouwerijen. Ik ben uiteindelijk gaan werken bij staaldraadfabrikant Bekaert in het R&D centrum”, aldus Hans.

Brouwinstallatie

“In datzelfde jaar vroeg ik wel aan mijn pa om te helpen een brouwinstallatie te maken, omdat ik theoretisch wel wist hoe dat moest. We lasten dan enkele inox ketels van industriële stofzuigers dicht, monteerden kraantjes erop en zelfs een heus roerwerk stond erop. Ook een flessenwasmachine gekoppeld aan een hogedrukspuit staken we zelf in elkaar. Er was in die tijd lang nog niet zoveel beschikbaar voor hobbybrouwers zoals dat nu het geval is. De naam Pater Pitte komt ook van in die tijd. Ik vroeg altijd lachend aan mijn vader of we geen ‘paters’ volkse naam voor zware bieren zouden maken in het weekend. Ikzelf heet Vandeputte, maar in de volksmond riepen ze mijn grootvader aan met ‘Pitte’ en van het een kwam het ander en het hobbybiertje heette al vlug Pater Pitte”, vertelt Hans.

“Ikzelf heet Vandeputte, maar in de volksmond riepen ze mijn grootvader aan met ‘Pitte’ en van het hobbybiertje heette al vlug Pater Pitte”

De hobby is elf jaar hobby gebleven, totdat in 2016 het kermiscomité van Sint-Juliaan, waar Hans ook bestuurslid van is, graag een eigen kermisbiertje had gehad. “Mijn installatie was enkel in orde om wat hobbybrouwseltjes thuis te maken, maar zeker niet om te commercialiseren. Dan heb ik maar gezocht naar een brouwerij die mijn recept kon maken in grotere hoeveelheden en volledig in orde was met alle regels en wetgeving. Dat was toen nog bij brouwerij Danny uit Erpe-Mere. Nu werk ik samen met brouwerij BCB uit Menen. Het aankopen van minstens 2.000 liter bier zag de kermis niet zitten. Ik ben toen wel een btw-nummer gaan aanvragen en ik ben voor mezelf begonnen. Ik vond het ook ontzettend tof dat ik op die manier dan ook gewoon de naam Pater Pitte kon blijven behouden. Initieel had ik hierbij weinig verwachtingen, maar die eerste 2.000 liter was algauw verkocht en er was nood aan nieuwe batchen bier en de zaak bleef bestaan.”

“Mijn favoriet deel van het brouwproces is het koken. Heel de ruimte ruikt dan gigantisch naar wort en hoppe”

Na een jaar merkte Hans dat er veel vraag was naar bruine bieren en kwam de Stoute Pitte er. Later de Rosse Pitte (een lichte IPA) en sinds enkele jaren is er ook het alcoholvrije bier, de Fitte Pitte. “Mijn favoriet deel van het brouwproces is het koken. Heel de ruimte ruikt dan gigantisch naar wort en hoppe. Het is een dik uur uitrusten terwijl de ketel kookt en een kokende massa heeft toch altijd iets magisch on naar te kijken, vind ik. Het is een mijmermomentje en meestal is het al tijd voor een aperitiefje dan. Natuurlijk is dat dan bier op zo’n dag”, lacht Hans.

Workshops

Enkele jaren geleden volgde Hans een cursus zythologie of biersommelier en leerde daar een medewerker van het Hopmuseum in Poperinge kennen. “Zij kwam met het idee om workshops te houden in het hopmuseum. We hebben gekozen voor een brouwinstallatie die hobbybrouwers standaard in de speciaalzaak kunnen kopen en dat was een goede zet, want we merken heel veel interesse van mensen die graag ook zouden beginnen brouwen als hobby, maar niet goed weten waar te beginnen. Tijdens de workshop proeven we ook enkele Poperingse bieren op een professionele manier”, aldus Hans.

“Iedereen kan deelnemen aan de workshop. Het grote voordeel van de workshop is dat je alles eens heel actief kan meemaken, waardoor je een veel beter zicht krijgt op het proces dan wanneer je een standaard brouwerijbezoek zou doen. Ik beantwoord ook met veel plezier de vragen die dikwijls uit de groep komen, wat het een zeer interactieve dag maakt en zelf leer ik vaak nog dingen bij van de mensen. Het is een vrij gevulde dag van bijna acht uur lang.”

The post Brouwworkshop met Pater Pitte in Hopmuseum voor Open Monumentendag: “De bezoeker maakt het proces mee” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat met toeters en bellen”

80 jaar Watermolenfeesten, verkiezing 60ste Tineke van de Watermolen: dat wordt knallen. Onder de vleugels van de kersverse voorzitter Pascal Verhamme laat het feestcomité een nieuwe wind waaien door Heule-Watermolen. “Het wordt anders. We willen alle Watermolenaren meer betrekken in het feestgebeuren en dat doen we met een aantrekkelijk programma.”
The post Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »

Monsterboete voor Fluvius? “Hou mijn hart vast als ik verbruik van twee jaar ga moeten betalen”

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan

US Ploegsteert-Bizet hoopt net als vorig seizoen een rustig seizoen in derde provinciale A te beleven. Er was even bezorgdheid rond de toekomst van het stadion, maar dat probleem is – voorlopig – opgelost.
The post Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan appeared first on KW.be.

Lees meer »