Acht mensen naar ziekenhuis na besmetting met darminfectie shigellose in Beernem

In Beernem hebben verschillende personen vermoedelijk de darminfectie shigellose opgelopen. Een achttal mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Minstens twintig mensen raakten besmet en zijn ziek. Het Departement Zorg onderzoekt in samenwerking met het FAVV hoe de besmettingen zijn gebeurd, bevestigen beide instanties vrijdag.

De mensen raakten besmet op een feest dat plaatsvond in een feestzaal in Beernem. Van de vijftig aanwezigen raakten minstens twintig personen besmet met de zeer besmettelijke darminfectie. De besmetting kan plaatsvinden van mens tot mens of via besmette voeding. Daarom nam het FAVV stalen van de voeding. Het Departement Zorg voert onderzoek uit bij de aanwezige personen en personeelsleden.

“We brengen nu nog in kaart hoeveel mensen precies ziek zijn geworden en hoeveel mensen opgenomen werden in het ziekenhuis. Shigellose is zeer besmettelijk. Als iemand besmet was op het feest, kan het snel de ronde doen van persoon tot persoon. Als iemand die het voedsel bereidde besmet was, kan het ook via het voedsel doorgegeven zijn. Ook via besmette voorwerpen (zoals toiletten, handdoeken?) kan de ziekte zich verspreiden”, zegt Joris Moonens van het Departement Zorg.

Handhygiëne

Het Departement Zorg voert onderzoek uit bij de aanwezige personen en personeelsleden. Enerzijds worden zij bevraagd naar wie wanneer ziek werd, mogelijk al voor het feest en of ze onlangs op reis gingen. “Shigellose komt in sommige andere landen frequenter voor”, zegt Moonens. Van de zieke mensen en bij het personeel, worden stoelgangsstalen afgenomen om te onderzoeken of zij besmet zijn met de shigellabacterie. Het FAVV onderzoekt stalen van de voeding. Alle stalen worden geanalyseerd door Sciensano.

Alle aanwezigen op het feest kregen de raad om een zeer rigoureuze handhygiëne toe te passen. In de feestzaal zelf, die bestaat uit verschillende zalen, zijn de nodige desinfecties gebeurd. Er zullen nog opvolgstalen worden genomen door het FAVV. Tot dan blijft het sanitaire blok waar het feest plaatsvond, gesloten. Andere klanten die in een van de andere zalen aanwezig waren, werden ook bevraagd. Daaruit blijkt dat er geen andere zieken waren. Het FAVV laat weten dat uit de eerste vaststellingen ter plaatse bleek dat de nodige hygiënemaatregelen op vlak van voedsel werden nageleefd.

Shigellose wordt veroorzaakt door besmetting met een shigellabacterie. Symptomen zijn koorts, buikpijn, braken, en diarree. Shigellose kan ernstig zijn en complicaties geven zoals uitdroging, ernstige aandoeningen van de darm en in zeldzame gevallen bloedvergiftiging. Een besmetting is hevig, maar geneest meestal spontaan na vijf tot tien dagen. Shigellose komt sporadisch voor in Vlaanderen met een tweehonderdtal gemelde gevallen per jaar.

The post Acht mensen naar ziekenhuis na besmetting met darminfectie shigellose in Beernem is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Ik was volledig in fout”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De vrouw viel daarbij met haar 5-jarige kleinzoon in het water. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de

Lees meer »

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »