Wouter (45) ziet droom uiteenspatten nu blauwalgen EK wakeboarden in Beernem nekken: “Dit is een ramp”

Van 11 tot 16 september zouden de beste wakeboarders van Europa zich met elkaar meten op het kanaal Gent-Brugge in Sint-Joris, bij Beernem. Maar door blauwalgen in het water wordt het kampioenschap noodgedwongen afgelast. “Dit is een ramp”, zucht drijvende kracht Wouter Deschrijver. “Ik begrijp de beslissing, maar de wedstrijden verplaatsen naar een andere datum is zo goed als onmogelijk.”

Een uitgelezen locatie, uitstekende weersvoorspellingen en meer dan honderd deelnemers uit zestien verschillende landen: het EK wakeboarden in Sint-Joris leek af te stevenen op een groot succes. Maar dat was buiten blauwalgen gerekend. Een controle van het kanaalwater in Sint-Joris wees op de aanwezigheid van de ziekmakende bacterie en dus wordt het kampioenschap noodgedwongen afgelast.

De beslissing van de Vlaamse Waterweg is een serieuze streep door de rekening van Wouter Deschrijver, bondscoach van het Belgische wakeboard-team en voorzitter van de Beernemse wakeboardclub Batoo. “In dertig jaar hebben we op deze locatie nog nooit blauwalgen gehad”, zucht hij. “Dat dat beest juist nu moet opduiken, is een ramp. We hebben ons een hele zomer uit de naad gewerkt om dit te organiseren en er stonden vijftig vrijwilligers klaar om alles in goede banen te leiden. We maakten zelfs werk van een pop-up wakeboardschool met een zomerbar, zandstrand en steiger.”

Begrip

De beslissing weegt heel zwaar, maar Wouter begrijpt ze wel. “We gaan uiteraard niet met de gezondheid van onze deelnemers spelen”, zegt hij. “We kunnen het niet maken dat zij enkele maanden na het kampioenschap met longproblemen krijgen te kampen. Dan zijn we nog veel verder van huis. Maar anderzijds kunnen we het kampioenschap ook niet zomaar naar een andere datum verplaatsen. Een andere locatie zoeken in België is zinloos want die is er mijn inziens niet. Het kanaal in Sint-Joris is een gedroomde plek. Er is een lang recht stuk van 800 meter met oevers die de golven van de boten perfect absorberen.”

Toch nog een waterkansje?

Toch is er misschien nog een waterkansje voor het kampioenschap. “In samenspraak met de internationale wakeboardfederatie kijken we of we het evenement misschien kunnen uitstellen naar begin oktober”, zegt Wouter. “Tegen dan zouden de blauwalgen hier verdwenen moeten zijn. Maar de kans dat dit lukt lijkt mij bijzonder klein. Een jaar zonder EK zou evenwel ongezien zijn. Dat kan gewoon niet.”

Ook burgemeester Jos Sypré (CD&V) hoopt dat er nog een oplossing uit de bus komt. “Het was een eer voor onze gemeente om dit EK te mogen ontvangen”, zegt hij. “Als gemeente stelden we materiaal ter beschikking en zouden we het openingsgebeuren mee organiseren. Dat blauwalgen voor problemen zorgen in bevaarbare wateren is hoogst uitzonderlijk. Dit is bijzonder jammer voor de organisatoren.” (AFr)

The post Wouter (45) ziet droom uiteenspatten nu blauwalgen EK wakeboarden in Beernem nekken: “Dit is een ramp” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Gents drugopvangcentrum zoekt nieuw gebouw, met verschillende ingangen: “Wie afkickt, komt aan de deur best geen druggebruikers tegen” 

Het MSOC (Medisch Sociaal Opvangcentrum) in Gent is is ondergebracht in het centrum van de stad. Het gebouw heeft één ingang, waardoor drugsverslaafden mensen kruisen die aan het afkicken zijn. "Ze zien elkaar, er worden woorden gewisseld, voor de mensen die proberen af te kicken is dat confronterend", zegt Steve Sercu van het MSOC. "Een gebouw met 3 ingangen zou

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige schepenen krijgen prominente plek

De knoop is doorgehakt. Voor 8930, het kartel waarmee Open VLD en Vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt in Menen, heeft zijn eerste pionnen op de lijst uitgezet. Huidig burgemeester Eddy Lust wordt uitgespeeld als lijsttrekker, schepen Angelique Declercq op plaats twee en ‘onafhankelijke’ Renaat Vandenbulcke als duwer.
The post Burgemeester Eddy Lust topt lijst Voor 8930 in Menen, huidige

Lees meer »