Noordschote kijkt uit naar honderdste Kapellenommegang: “De komst van de bisschop betekent veel voor ons”

Zondag 17 september wordt een belangrijke dag voor de inwoners van Noordschote bij Lo-Reninge, want dan vindt voor de honderdste keer de Kapellenommegang plaats. Bisschop Lode Aerts komt speciaal naar het dorp om deze jubileumeditie bij te wonen. Iedereen is welkom om mee te vieren.

De dag start om 10.30 uur met een eucharistieviering in de Sint-Barnabaskerk van Noordschote. Die wordt voorgegaan door bisschop Lode Aerts. Ook heel wat misdienaars van de voorbije jaren zullen van de partij zijn. Een zangkoor luistert de mis muzikaal op. Om 14.30 uur heeft dan de honderdste Kapellenommegang plaats. Die start aan de kerk. Ook hierop zal de bisschop aanwezig zijn. Voor minder mobiele mensen is er tijdens de ommegang een viering in de kerk.

“De aanwezigheid van de bisschop betekent enorm veel voor ons”, zegt Clara Notebaert. “Het feit dat hij naar een van de kleinste parochies van zijn bisdom komt, is een teken dat hij iedereen waardeert, hoe klein we ook zijn.”

Met de grond gelijk

De Kapellenommegang is een wandeling van om en bij de 3,5 kilometer langs het Noordschoteplein, de Noordooststraat, Middelstraat en Noordweststraat ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van 7 smarten. Langs het traject staan zeven kapellen die telkens toegewijd zijn aan een van de zeven smarten, namelijk ‘De profetie van Simeon in de tempel bij het opdragen van Jezus’, ‘De vlucht naar Egypte’, ‘Het zoekraken van Jezus in de tempel’, ‘Ontmoeting van Maria met Jezus op weg naar de Calvarieberg’, ‘Maria staat onder het kruis van Jezus’, ‘Maria omhelst het dode lichaam van Jezus na de kruisafneming’ en ‘Jezus wordt begraven’. In elke kapel hangt een schilderij dat de zeven smarten afbeeldt. Tijdens de ommegang wordt gebeden en gezongen.

“Veel jonge mensen zetten zich in voor de ommegang”

Het ontstaan van de Kapellenommegang situeert zich rond 1900. Toen begon in Noordschote een bijzondere verering van Onze-Lieve-Vrouw van 7 smarten. “Blijkbaar een soort voorgevoel voor het grote leed dat de inwoners effectief te wachten stond”, legt Clara Notebaert uit. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dorpje aan de frontlinie namelijk met de grond gelijk gemaakt. Niets stond nog recht, ook de vier Mariakapelletjes niet die de parochianen net hadden gebouwd.”

Maar na de oorlog herrees het dorp. De vier kapelletjes werden er zeven. E.H. Aloïs Tommelein, pastoor in Noordschote van 1910 tot 1938 en een legendarische figuur in het dorp, hield op 9 juli 1922 in de noodkerk een ‘inschrijving’ om de kapelletjes te financieren. Een soort crowdfunding avant la lettre zeg maar.

Zeven kapellen

“De inwoners van Noordschote steunden royaal het project en staken ook een handje toe bij de bouw van de zeven kapelletjes, die eind 1923 af waren”, weet Clara Notebaert. “De vier herstelde en de drie nieuwe kapelletjes waren zo geplaatst dat ze samen een ommegang vormden. Ze staan ook op plaatsen waar voordien bunkers en loopgraven het uitzicht bepaalden. De Kapellenommegang is er dan ook ter nagedachtenis van de honderden soldaten die in Noordschote, vaak ver van hun geboorteland, sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en hun ouders die diepbedroefd het stoffelijk overschot van hun geliefde zoon kwamen zoeken.”

“Ik wil nog benadrukken dat we veel medewerking krijgen van jonge mensen uit het dorp voor de Kapellenommegang”, besluit Clara Notebaert. “Dat zij zich daarvoor inzetten, zegt toch wel iets. De kapelletjes kregen dit jaar ook een fris laagje verf en iedere kapel heeft een eigen verantwoordelijke.”

Iedereen is van harte welkom op de honderdste Kapellenommegang. Na de ommegang krijgen alle aanwezigen een drankje.

The post Noordschote kijkt uit naar honderdste Kapellenommegang: “De komst van de bisschop betekent veel voor ons” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘Langs de Promenade’ viertjarige wandelpromenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met een gloednieuw cultuurfestival. Onder de noemer ‘Langs de Promenade’ vindt het evenement, zoals de naam al aangeeft, plaats langs de Havengeulpromenade die Nieuwpoort-Stad met Nieuwpoort-Bad verbindt. De bekende wandel- en fietsweg, die zijn twintigste verjaardag viert, wordt voor de gelegenheid omgevormd tot
The post ‘Langs de

Lees meer »

“Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen denken”: Soy Bean Sisters Inge (47) en Charlotte (42) stimuleren je natuurlijke schoonheid

Deze zomer bundelen Inge Deceuninck (47), oprichter van de Natural Face Lifting Academy, en haar zus Charlotte (42), zaakvoerster van restaurant Zaag en Zeef, de krachten in Roeselare. Onder de naam ‘The Soy Bean Sisters’ organiseren ze workshops face yoga waarvan enkele gecombineerd worden met een kookdemo gezonde voeding.
The post “Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel

Een adjunct-directeur van de Brugse gevangenis is door de politie opgepakt en ondervraagd in het kader van een dossier van drugssmokkel. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen. Dinsdag beslist de Brugse onderzoeksrechter over zijn verdere aanhouding.
The post Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s uitoefenen”

Op dezelfde dag samen met pensioen gaan: daar kunnen de meeste koppels enkel van dromen. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het onderwijs is het echter precies wat Patrick Schoonbaert (61) en Leen Walschap (61) uit Assebroek konden doen.
The post Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »