Caroline en Dirk uit Diksmuide vangen pelgrims naar Compostela op: “Vrienden droegen kameraad met beperking met zich mee”

Dirk Spruytte (66) en zijn vrouw Caroline Declerck (65) zijn al zes jaar vrijwilliger in Spanje, in een herberg langs de weg naar Compostela. Twee weken per jaar vangen ze er de pelgrims op, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. “De wereld komt bij je voorbij.”

“Los Arcos ligt aan de grens van Navarra en La Rioja, langs de weg van Pamplona naar Logroño, op de middeleeuwse pelgrimsroute – de camino francés – naar Compostela”, vertelt Dirk. “Het is een klein, vredig stadje. De albergue – herberg – wordt door twee mensen bemand, van 1 april tot 31 oktober. Er zijn veertien werkperiodes, voor 28 hospitaleros – vrijwilligers. Hun taak: de pelgrims een warm welkom geven na een dag van vele kilometers wandelen of fietsen, hun vragen beantwoorden, hen bijstaan in alles wat nodig is. Het zijn lange dagen, van 7.45 uur tot minstens 22 uur, zonder rustdagen.”

Om als Vlaming hospitalero te mogen worden moet je aan drie voorwaarden voldoen. “Lid zijn van het Vlaams Genootschap van Compostela, zelf de tocht naar Compostela gemaakt hebben, en één van beiden moet Spaans spreken – in ons geval is dat Caroline. Als compensatie voor je werk krijg je logies en één warme maaltijd per dag.”

Tot 78 per nacht

De albergue is een voormalig schoolgebouw met bijbehorend woonhuis. “In het woonhuis kunnen er 34 pelgrims slapen, in stapelbedden. In de vroegere studiezaal, aan de overkant van de binnenkoer, zijn er 36 bedden beschikbaar. In de tuin is er plaats voor zes kleine tentjes. Er kunnen dus 76 à 78 mensen tegelijk overnachten”, vertelt Caroline. “Er zijn sanitaire voorzieningen, kleren wassen en gebruikmaken van de keuken kan. Je betaalt acht euro per nacht – maar je komt er niet zomaar in: de pelgrim moet een geloofsbrief kunnen voorleggen en het stempelboekje waarmee hij kan aantonen dat hij elke dag op z’n minst één stempel heeft ontvangen onderweg.”

“Het is niet te geloven wat we hier vinden nadat ze zijn vertrokken: ooit zelfs een kunstgebit”

“In die zes jaar dat we het doen hebben we ongeveer achthonderd pelgrims ontvangen, uit 45 landen – de wereld komt bij je voorbij. Wanneer de pelgrims vertrokken zijn, moeten de kamers opgeruimd worden en in orde worden gezet. Het is niet te geloven wat we soms vinden: ooit zelfs een kunstgebit. Ze vergeten hun was van de wasdraad te nemen, of vertrekken op hun slippers om dan terug te moeten komen om hun stapschoenen.”

Verhalen die je raken

De pelgrims zijn van divers pluimage. “Verschillende nationaliteiten, verschillende gewoonten: we leren het allemaal kennen. Zo kunnen we ondertussen al een woordje Zuid-Koreaans”, lacht Dirk. “De onderlinge solidariteit onder de pelgrims is enorm groot. ‘s Avonds krijg je soms ook het verhaal achter de pelgrim te horen. Verhalen die je raken en je bijblijven.”

Caroline schrijft een Zuid-Koreaanse pelgrim in. © gf

Zo vertelt Caroline het verhaal van een Deense twintiger. “Ooit kwam een groep Deense twintigers in de albergue aan, vrienden sinds ze kind waren. Een van die vrienden was een jongen met een fysieke beperking. Op een keer moet die jongen gezegd hebben dat hij ooit wel eens de camino wou doen. De vriendengroep had besloten samen met hem te gaan. Hij lag in een soort platte buggy en werd door zijn vrienden om beurt overal meegedragen, over bospaden, door zandwegen, over de berg…: zeer zwaar. Maar wat me altijd zal bijblijven, is de warmte, de vriendelijkheid, de behulpzaamheid, de zorg en de liefdevolle aandacht die de groep voor elkaar had. Echt hartverwarmend.”

Caroline en Dirk doen het vrijwilligerswerk met hart en ziel. “De gastvrijheid die wij als pelgrims ooit hebben ervaren, kunnen doorgeven, kunnen teruggeven aan anderen. Een helpende hand bieden, een luisterend oor zijn… Na twee weken vrijwilligerswerk ben je moe, en blij dat je naar huis mag, maar zodra je thuis bent, maak je al plannen om er het jaar daarna weer bij te zijn.”

The post Caroline en Dirk uit Diksmuide vangen pelgrims naar Compostela op: “Vrienden droegen kameraad met beperking met zich mee” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Knokke-Heist activeert ‘hitteplan’ en gaat kordaat optreden tegen amokmakers: “Politie zal extra zichtbaar aanwezig zijn”

“Iedereen is hier welkom. Maar alleen als ze zich aan de regels houden. Het moet voor iedereen aangenaam én veilig blijven.” In Knokke-Heist maken ze zich op voor de eerste échte warmtedagen van het jaar. En daarvoor nemen ze in de kustgemeente nog tot donderdag extra maatregelen, zo bevestigt burgemeester Jan Morbee (GBL). Het doel? Overlast van onder andere groepen

Lees meer »

Geen Zomerfeesten meer op Kasteeldomein De Lovie in Poperinge, maar wel Goesting in de Zomer: “Opbrengst is voor goed doel”

Op zondag 30 juni, van 11:00 tot 18:00 uur kan je doorlopend genieten van hartige en zoete hapjes en lekkers voor de dorst op het Kasteeldomein van De Lovie, Krombeekseweg. Er zijn muzikale noten van The Pebble Head Jam, Il Sogno, Bal Merklez en Red Legs.
The post Geen Zomerfeesten meer op Kasteeldomein De Lovie in Poperinge, maar wel

Lees meer »

Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen: “Interesse wordt elk jaar groter”

In GC De Bunder is de nieuwe cultuurbrochure voorgesteld. De cultuurdienst wist ook voor dit jaar enkele mooie namen vast te leggen. Zo zijn er verschillende theatervoorstellingen, maar komen ook de liefhebbers van comedy volop aan hun trekken. Onder andere Han Solo en Urbanus zakken af naar Moorslede.
The post Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen:

Lees meer »

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »