Aangespoelde staketselpaal wordt kunstwerk in Oostduinkerke: “Dit is geen gewone bank geworden”

Een na een zware voorjaarsstorm aangespoelde staketselpaal heeft een tweede leven als kunstwerk en rustbank gekregen bij surfclub Windekind in Oostduinkerke. Daar zorgde houtkunstenaar Philippe – Philou – Louwye uit Westende voor. “Neen, eenvoudig was het niet.”

“Lost my heart to the sea”. Surfclub Windekind op het strand van Oostduinkerke heeft er sinds een paar weken een nieuw kunstwerk met die naam bij. En daar is een niet alledaags verhaal aan verbonden. Voor het werk is namelijk een steunpaal van het staketsel in Nieuwpoort gebruikt en in de handen van Philippe Louwye veranderde het gevaarte in een authentiek kunstwerk, maar dan een met een praktische functie.

“Ik heb voor de surfclub al enkele sculpturen mogen realiseren”, steekt Philippe Louwye, ook bekend onder zijn kunstenaarsalias Philou, van wal. “Sven Fransen van de club contacteerde mij in Juni met het nieuws dat ter hoogte van de surfclub een zware houten paal was aangespoeld. Die moet na een zware storm losgeslagen zijn van het Nieuwpoortse staketsel. Of ik daar misschien iets mee kon doen? Ongewone uitdagingen spreken mij altijd aan en ik heb geen moment getwijfeld.”

Rustbank annex surfplank

Philippe ging meteen aan het werk, maar dat bleek geen sinecure. “Inderdaad, de sufclub had al een tractor nodig gehad om het gevaarte op het droge te slepen. Het ging om basralocus, een hard hout dat onder meer in Suriname gevonden wordt. Niet eenvoudig om ermee aan de slag te gaan, maar ik wist al meteen wat ik ermee wou doen: het moest en zou een bank worden.”

“De balk was ietwat beschadigd en daarom heb ik die ingekort en met het resterend gedeelte een surfplank gemaakt. Die maakt integraal deel uit van het met symbolen versierde kunstwerk. In de surfplank merk je trouwens nog het gat op waarin de pen zat die de balk aan het staketsel vastpinde. Het is dus niet alleen een kunstwerk geworden om naar te kijken, maar ook om op te zitten en daar ben ik heel blij om. Het kreeg een heel mooie plaats bij de surfclub”, besluit een tevreden Philou.

The post Aangespoelde staketselpaal wordt kunstwerk in Oostduinkerke: “Dit is geen gewone bank geworden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »