Woonzorgcentrum De Boomgaard krijgt rollatorpad en zorgtuin

OCMW Langemark krijgt een subsidie van bijna 50.000 euro om de tuin van woonzorgcentrum De Boomgaard her aan te leggen tot een zorgtuin, met rollatorpad, rustpunten en inkleding met streekeigen plantgoed. “De groene omgeving moet mensen uitnodigen om weer naar buiten te komen”, zegt schepen van Welzijn Heidi Coppenolle.

Het woonzorgcentrum De Boomgaard werd tien jaar geleden gebouwd, huisvest 80 bewoners en stelt 91 personeelsleden tewerk. In 2013 werden er acht volkstuinen aangelegd op de site. Er werden ook drie verhoogde plantbakken geplaatst waar bewoners in kunnen tuinieren. “Vanuit het woonzorgcentrum ontstond het idee om werk te maken van een warme zorgtuin rondom de huidige volkstuinen”, zegt schepen van Welzijn Heidi Coppenolle (N-VA). “Met de ontsluiting en de verdere inrichting van de tuin wil men vooral inzetten op het verbeteren van de mentale gezondheid van de bewoners in het woonzorgcentrum en de gebruikers van de zorgcampus.”

Buiten komen

“Zorgwekkend is dat sinds de coronacrisis meer dan een kwart van de ouderen niet meer buiten komt”, vervolgt de schepen. “De aantrekkelijke groene omgeving moet mensen weer uitnodigen om naar buiten te komen. Want natuur doet goed: het verlaagt de hartslag en de stress, het zorgt voor verstrooiing, minder pijnervaringen, minder depressies en minder slaapproblemen. Daarnaast kan de tuin de zintuigen prikkelen en mensen stimuleren om herinneringen boven te halen.”

Ontmoetingsplaats

Daarom wordt de binnentuin, die nu vooral uit gazon bestaat, omgevormd tot de warme zorgtuin. “Daartoe diende het OCMW een project in bij het herstelfonds voor de aanleg van een rollatorpad met bijhorende rustpunten, herinrichting van de binnentuin en inkleding van de tuin met streekeigen plantgoed. De bewoners van het woonzorgcentrum moeten de tuin ten volle kunnen beleven op een voor hen toegankelijke manier. De tuin moet ook een middel worden om de band aan te halen tussen het woonzorgcentrum, buurtbewoners, verenigingen en scholen en een natuurlijke ontmoetingsplaats worden voor jong en oud. Zo kan er ook een mooie wisselwerking ontstaan met de hondenloopweide die achter de zorgtuin komt.”

Het project werd geraamd op 73.875,80 euro, maar er werd 48.019,27 euro subsidie toegekend. De eigen inbreng van de gemeente bedraagt nog 25.856,53 euro. De aanleg van het rollatorpad wordt geraamd op 40.000 euro. (TOGH)

The post Woonzorgcentrum De Boomgaard krijgt rollatorpad en zorgtuin is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Aantal nieuwe installaties bijna gehalveerd: zijn zonnepanelen nog wel een slimme investering? “Prijzen bereiken historisch dieptepunt”

In het eerste kwartaal van dit jaar werden in Vlaanderen bijna de helft minder zonnepanelen geïnstalleerd dan vorig jaar. Hoe komt dat? Zijn zonnepanelen nog interessant, nu de subsidies zijn weggevallen? Hoeveel kost een gemiddelde installatie tegenwoordig? Wat is de terugverdientijd? En hoe zal die de komende jaren evolueren?

Lees meer »

“Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen denken”: Soy Bean Sisters Inge (47) en Charlotte (42) stimuleren je natuurlijke schoonheid

Deze zomer bundelen Inge Deceuninck (47), oprichter van de Natural Face Lifting Academy, en haar zus Charlotte (42), zaakvoerster van restaurant Zaag en Zeef, de krachten in Roeselare. Onder de naam ‘The Soy Bean Sisters’ organiseren ze workshops face yoga waarvan enkele gecombineerd worden met een kookdemo gezonde voeding.
The post “Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Rechter acht de Brugse Vismarkt niet geschikt voor evenementen

De rechtbank van eerste aanleg heeft de klacht van zeven bewoners van de Vismarkt in Brugge afgewezen tegen Brugge Plus en vishandelaar Rik Ameloot. Het vonnis is opmerkelijk: de rechter vindt de Vismarkt als plein niet geschikt voor dergelijke evenementen. Maar hij acht de exploitanten van ‘Zomeren op de Vismarkt’ en het dansen van Brugge Plus niet verantwoordelijk voor het

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

Elke Bleyaert, vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, verliest rechtszaak tegen Amerikaans fitnessbedrijf

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Voormalig directeur Minderhedenforum Wouter Van Bellingen maakt politieke comeback voor Vooruit in Sint-Niklaas 

In Sint-Niklaas maakt ereschepen en voormalig directeur van het Minderhedenforum Wouter Van Bellingen een comeback. Hij komt als onafhankelijke op voor Vooruit. Hij leerde lijsttrekker Conner Rousseau kennen toen hij als bemiddelaar werkte, na de racistische uitspraken aan het adres van de Roma-gemeenschap. "Ik heb hem zien veranderen en geloof dat hij de geknipte man is om de stad opnieuw

Lees meer »