Vooruit reageert ontgoocheld op nieuwe stadslijst in Ieper: “CD&V gaat plat op haar buik voor een paar schepenzetels”

Bij Vooruit Ieper reageert men uiteraard teleurgesteld op het nieuws van de stadslijst zonder de socialistische partij. De partij zit nu nog in de meerderheid, maar wordt buitenspel gezet door zijn coalitiepartners.

“Ter voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 werden in de schoot van het Ieperse bestuur gesprekken gevoerd met het oog op de vorming van een gemeenschappelijke lijst met de drie coalitiegenoten: Open Ieper, Vooruit en N-VA. Vrij uniek voor Ieper, maar niet onlogisch voor een zetelend bestuur dat haar beleid wil verderzetten”, zegt schepen Philip Bolle. “Maar tijdens die gesprekken is een wiel afgelopen bij de opmaak van een geactualiseerd bestuursakkoord. Open Ieper en N-VA legden voorstellen op tafel – te nemen of te laten – die totaal onaanvaardbaar waren voor ons. Om die reden besloten wij om ongebonden naar de verkiezingen te trekken en de kiezer te laten beslissen. Wellicht gebeurde het op tafel gooien van die onverteerbare voorstellen met opzet om ons uit de coalitie te wringen.”

Achter de rug

“Maar omdat de grootste partij in 2024 automatisch aan zet is en logischerwijze de burgemeester levert, omdat burgemeester Talpe volgend jaar meer dan vermoedelijk haar parlementaire zetel verliest en omdat ze haar stunt om van vier zetels naar negen te springen wellicht niet opnieuw kan waarmaken, werd achter onze rug om contact gezocht met CD&V om onze plaats op die gemeenschappelijke lijst in te vullen.”

Plat op de buik

“En dan gebeurt het onwaarschijnlijke: CD&V hapt toe. Die ooit zo fiere partij, de grootste partij van Ieper met tien zetels durft de confrontatie met de kiezer onder eigen naam niet meer aan, gaat plat op haar buik voor een paar schepenzetels en verkwanselt zonder verpinken haar eigen kansen om de burgemeester te leveren in een faire kiesstrijd. Vanuit democratisch oogpunt is dit een bijzonder kwalijke zaak omdat de Ieperling hierdoor voor het blok wordt gezet en nauwelijks alternatieven krijgt om zijn of haar stem uit te brengen.”

Bange politici

“En ondertussen lacht mevrouw Talpe in haar vuistje: haar grootste concurrente voor het burgemeesterschap –Katrien Desomer – wordt vakkundig geliquideerd, die mondige en te populaire socialisten verdwijnen uit het bestuur en de burgemeestersjerp wordt weer voor zes jaar veiliggesteld.”

“Je kunt het een magistrale politieke zet noemen, maar evengoed een zielig vertoon van bange politici. Wij kunnen ook niet verhullen dat deze manoeuvres ons pijn doen. Onze open en vranke manier om aan politiek te doen, wordt genekt in ouderwets achterkamergefoefel. We mogen dan misschien naïef geweest zijn, maar we hebben hard gewerkt voor onze inwoners en onze stad en we zijn daar trots op. Gelukkig heeft de kiezer uiteindelijk het laatste woord en zal laten blijken wat hij of zij vindt van dit kunstje en – vooral – van deze politici”, besluit Philip Bolle.

The post Vooruit reageert ontgoocheld op nieuwe stadslijst in Ieper: “CD&V gaat plat op haar buik voor een paar schepenzetels” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd

Op het einde van het schooljaar worden in alle onderwijsinstellingen de personeelsleden die met pensioen gaan in de bloemetjes gezet. In bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge was dit onlangs ook het geval.
The post Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »

Gemeentebestuur legt fiberwerken in Wevelgem tijdelijk stil: “Pas als we groen licht geven, mogen nieuwe sleufwerken opgestart worden”

Er komt geen einde aan in Wevelgem. Voetpad na voetpad wordt in opdracht van Proximus opengegooid om er een fiber kabel te leggen. Vaak blijven die voetpaden lang open liggen, in veel gevallen is de herstelling bovendien niet naar behoren uitgevoerd. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist dat er voorlopig geen nieuwe sleufwerken mogen starten in de gemeente. Eerst moeten alle

Lees meer »

Actrice Nora Dari is bevallen van haar eerste kindje

Nora Dari, bekend van haar rol in de jongerenserie ‘wtFock’ en haar deelname aan het VTM-programma ‘De verraders’, is bevallen van haar eerste kindje. Dat heeft de actrice zelf laten weten op haar Instagramaccount. “Welcome Meya”, klinkt het bij een filmpje op sociale media.

Lees meer »

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere rock en punk”

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde studeerde dit schooljaar af aan MUDA, richting singer-songwriter. Voor haar zangexamen mocht ze optreden in Missy Sippy. Daarnaast zingt ze in de band Junkyjardpool, die deze zomer optreedt tijdens de Gentse Feesten.
The post Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere

Lees meer »