Ouders lezen emotionele brief voor in rechtbank nadat baby onherstelbare hersenschade oploopt bij onthaalmoeder: “Niet het noodlot, maar zij heeft die dag toegeslagen”

“Ons kind is zwaar beperkt door jouw toedoen.” Aan het woord is de mama van Achiel, die acht jaar geleden slachtoffer werd van het shakenbabysyndroom bij een Waregemse onthaalmoeder. Hij liep als baby onherstelbare hersenschade op. De onthaalmoeder riskeert nu twee jaar cel met uitstel, maar houdt vol dat ze Achiel niet dooreenschudde

De feiten dateren al van 2 november 2015, maar de ouders van Achiel herinneren zich die dag nog als gisteren. “Het is de dag dat onze echte Achiel gestorven is”, zei de mama van Achiel dinsdag in de correctionele rechtbank van Kortrijk.

Emotionele brief

Ze las een emotionele brief voor, rechtstreeks gericht aan onthaalmoeder G.S. (45). “Je hebt ons geluk als kersverse ouders ontnomen. Besef je wel wat je hebt aangericht en hoe het leven van Achiel er nu uitziet? We zijn meer dan trots op hoe hij het allemaal doet, maar hij moet veel meer dan een ander kind zijn best doen om iets nieuws te leren. In plaats van sjotten en ravotten kijkt hij liever toe en waar andere kinderen op ontdekkingstocht gaan, blijft hij bij wat hij kent.”

“De grootste fout van ons leven was blijkbaar de keuze voor deze crèche”, voegde de vader van Achiel er nog aan toe. Ook de advocaat van de ouders was hard voor onthaalmoeder G.S. en schetste een vernietigend beeld van haar.

Drankprobleem

S. zou in de periode van de feiten met een drankprobleem gekampt hebben – een buurvrouw rook alcohol in haar adem – en stuurde op 2 november berichten dat ze die dag geen zin had om te werken en een moeilijke dag had. “Niet het noodlot, maar zij heeft toegeslagen die dag”, zei de advocaat.

Volgens de slachtoffers en het Openbaar Ministerie ging het hier namelijk om opzettelijke slagen en verwondingen en niet om een onvoorzichtigheid, zoals G.S. volhoudt. Zij gaf toe dat ze Achiel in de stress van de dag misschien wat ruw in zijn parkje legde, maar ontkent in alle talen dat ze hem dooreenschudde.

Mening experts

Niet minder dan zes experts spreken dat echter tegen en zijn zeker dat het over een geval van shaken baby gaat. Slechts één tegenexpert, aangesteld door de verdediging, spreekt dat tegen. “Spreek nu toch eens eindelijk de waarheid”, zei de advocaat van de ouders streng. “Je hebt het leven van dat manneke en zijn familie kapotgemaakt, een sorry is het minste wat je kan doen.”

“Ik ben twaalf jaar onthaalmoeder geweest, met hart en ziel”, zei G.S. zelf. “Het doet mij pijn wat er mij in mijn schoenen geschoven wordt. Ik heb Achiel geen pijn gedaan.” (JF)

Vonnis op 3 oktober.

The post Ouders lezen emotionele brief voor in rechtbank nadat baby onherstelbare hersenschade oploopt bij onthaalmoeder: “Niet het noodlot, maar zij heeft die dag toegeslagen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Leiebrug in Wervik is door EK-match van Rode Duivels tegen Frankrijk afgesloten met bloembakken: “Hopelijk gooien ze niet met bloemen”

De Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud werd enkele minuten voor 17 uur afgesloten, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers. De stadsdiensten kwamen enkele rijen houten bloembakken plaatsen. Naar aanleiding van België-Frankrijk op het EK voetbal in Duitsland wordt niks aan het toeval overgelaten om de veiligheid aan weerszijden van de grens te garanderen.
The post Leiebrug in Wervik is door

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »