Met een nieuwe actie rond ‘Zee van Smaak’ plaatst het provinciebedrijf Westtoer de lokale producten uit de Noordzee sterk in de kijker. Van 15 september tot 15 oktober 2023 zetten 63 kustchefs de ‘Zee van Smaak’ op hun menukaart. ‘Van boord tot bord’ is het centrale thema. Alle chefs gaan aan de slag met de drie seizoensvissen uit de Noordzee: rog, inktvis en griet.
Het project is niet alleen een sterke invalshoek om de Noordzeegastronomie aan de kust te promoten. Zee van Smaak steunt ook de Belgische vissers in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge die via de vismijnen, de groothandel en de vishandel dagelijks de verse producten uit de Noordzee tot bij de kustchefs brengen. De nieuwe samenwerking met 63 kustchefs benadrukt de unieke gastronomische troeven van de regio. De visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie behoren tot het DNA van de Kust.
Westtoer wil met Zee van Smaak een breed publiek inspireren om de kust te ontdekken. “De Kust telt tientallen grote en kleine adressen die verse Noordzeevis op de menukaart plaatsen. Voor Zee van Smaak wordt intens samengewerkt met de visserijsector en de vele chefs langs de kust: zij zijn de ambassadeurs die elke dag opnieuw een uniek verhaal vertellen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.
Belgische vissers
‘Van boord tot bord’ is het centrale thema van het project. De Provincie West-Vlaanderen, Westtoer en de vele partners besteden met Zee van Smaak grote aandacht aan de duurzame en lokale visserijproducten.
Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: “De actie verbindt de streekgastronomie met de duurzaam gevangen Noordzeevis. Het brede publiek waardeert meer dan ooit producten uit de korte keten. De Belgische vissers zijn een schoolvoorbeeld van deze werkwijze. Zee van Smaak eert het werk en de visie van onze vissers. De steun aan de vissers bezorgt de actie een extra dimensie.”
Praktisch: Zee van Smaak-actie, van 15 september tot 15 oktober. Reserveren is aan te raden. Alle restaurants en het Zee-van-Smaak-gerecht dat ze serveren, staan vermeld op www.dekust.be/zeevansmaak.
The post Meer dan zestig kustchefs zetten Noordzeevissen in de kijker tijdens ‘Zee van Smaak’ is provided by KW.be.