Dertien jaar cel gevorderd voor kopstukken van grote mensensmokkelbende

Op het proces tegen een grote mensensmokkelbende heeft procureur Frank Demeester voor twee kopstukken dertien jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd. De Koerdische bende werkte vanuit Duitsland en smokkelde transmigranten met gammele bootjes van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. Negentien andere beklaagden riskeren dertig maanden tot elf jaar cel.

Sinds eind 2019 worden in West-Vlaanderen regelmatig voertuigen vol bootjes, buitenboordmotoren en zwemvesten ontdekt. Vooral aan de westkust liepen zo heel wat handlangers van mensensmokkelbendes tegen de lamp. De voertuigen bleken meestal vanuit Duitsland onderweg te zijn naar Noord-Frankrijk. Bestuurders en inzittenden werden door de Brugse correctionele rechtbank voor mensensmokkel veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden tot zelfs twaalf jaar.

Circa 40 onderzoeken

Op basis van circa veertig verschillende gerechtelijke onderzoeken kon de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) geleidelijk aan een grote mensensmokkelbende in kaart brengen. De criminele organisatie maakte volgens het parket vaak gebruik van gammele bootjes, aftandse motoren en ongeschikte zwemvesten. Het vermoedelijke kopstuk van Iraans-Koerdische origine Hewa R. (30) werd begin mei 2022 opgepakt tijdens zijn werk in Oost-Londen. Vervolgens werden op 5 juli 2022 ook in Duitsland achttien verdachten ingerekend. Momenteel zitten elf beklaagden nog steeds in voorhechtenis.

Het openbaar ministerie eiste woensdagochtend dertien jaar cel en 120.000 euro boete voor Hewa R. en voor de Irakees Fryad K. (44). Twee andere leiders van de criminele organisatie hangt 11 jaar cel en 80.000 euro boete boven het hoofd. Daarnaast vorderde het OM de verbeurdverklaring van ruim 277.000 euro, 157.000 Britse pond en ruim 82.000 Amerikaanse dollar.

The post Dertien jaar cel gevorderd voor kopstukken van grote mensensmokkelbende is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen”

Vishandel Simonne in Blankenberge pakt uit met een ‘specialleke’: een knaloranje albino kreeft. Volgens zaakvoerder Norman Schiltz een uiterst zeldzaam fenomeen. “De kans is één op een miljoen.” Het dier kreeg intussen ook een naam.
The post Blankenbergse vishandelaar pronkt met zeldzame albino kreeft: “Kans van één op een miljoen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »

Eerste Loop van de Rostn op Kachtem Ommegang: “Attentie voor alle deelnemers”

Op vrijdagavond 28 juni organiseert Ivac samen met de Bende van de Rostn voor het eerst het loopevent ‘Loop van de Rostn’ tijdens het kermisweekend van Kachtem Ommegang. Ivac wenste op vrijdagavond te organiseren en de Bende van de Rostn zocht nog naar een sportief event op vrijdagavond. Door de handen in elkaar te slaan hadden beide verenigingen een oplossing

Lees meer »

Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever

Na anderhalf jaar werken is het gebied tussen de Koninklijke Baan, de Leopold II-laan en de Rotonde helemaal heringericht. Het duingebied werd opgewaardeerd, de parking heraangelegd en ook het buurtparkje kreeg een grondige opknapbeurt. Alle werken zijn nu afgerond.
The post Nieuwe wandelpaden in de duinen, recreatief buurtpark en meer parking: Wenduine weer een stukje attractiever appeared first on

Lees meer »

Twee comebacks, een ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Zes donderdagen feest tijdens Congé In ‘t Park in Wevelgem

Gedurende zes donderdagen tijdens juli en augustus is het opnieuw feest in het Park. Vzw Rebel Rebel verzorgt de organisatie en programmatie van Congé in ’t Park, met bekende namen zoals Willy On Tour, ABBA4U en Isolde Lasoen. Met opkomend geweld Arend Delabie, Maria Iskariot en ISE en verder heel wat Wevelgems talent en dj’s die het Park zonder twijfel

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »