Burgerlijke partij haalt uit naar grote Koerdische mensensmokkelbende: “Met hun bootpakketjes waren ze de Deliveroo van de smokkelaars”

Op het proces tegen een grote Koerdische mensensmokkelbende heeft de burgerlijke partij hard uitgehaald naar de beklaagden. Meester Luc Arnou benadrukte dat de daders enkel uit winstbejag handelden. Voor het federaal migratiecentrum Myria vorderde hij 5.000 euro schadevergoeding.

“Wij treden op in zogenaamde signaaldossiers om de belangen van de onbekende vluchteling te verdedigen en dit is een dergelijk dossier”, aldus meester Arnou. De advocaat erkende dat het om een atypisch dossier gaat. “Normaal verdedigen we mensen met een naam, mensen met een gezicht, mensen met een verhaal. Hier is geen enkel slachtoffer geïdentificeerd, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze er niet geweest zijn.”

Booming business

Vervolgens wees meester Arnou erop dat mensensmokkel een booming business is. Uit cijfers van de Britse overheid bleek dat het aantal mensen dat de oversteek maakte op vijf jaar tijd vervijfvoudigd is. Bij een huiszoeking werden in dit dossier documenten met namen van 171 slachtoffers gevonden. “Men heeft dus aardig wat bootjes de Noordzee over gestuurd, want dat is natuurlijk maar het topje van de ijsberg.”

De beklaagden vervoerden in Turkije aangekochte bootjes vanuit Duitsland naar Noord-Frankrijk. “Met hun bootpakketjes zijn ze de Deliveroo van de smokkelaars. Die leveranciers van de bootpakketjes zijn natuurlijk essentieel om de overtocht te kunnen wagen.”

Grote gevaren

De raadsman van Myria hamerde ook op de grote gevaren van deze vorm van mensensmokkel. Zo vielen er voor de Noord-Franse kust in november 2021 27 doden. “Het is maar 33 kilometer van Calais naar Dover, maar het is een van de drukst bevaren zeeroutes. En dan doet men het ook nog ‘s nachts, zo clandestien mogelijk.”

Winst is volgens meester Arnou dan ook de enige drijfveer van de smokkelaars. “Men gaat de vluchteling uitpersen tot de laatste euro. Mijn portemonnee wordt daar dikker van en daarom ga ik het uiteindelijk doen. Dat is hun redenering.”

Winst

Een geslaagde overtocht met een veertigtal mensen kon de bende tot 80.000 pond (circa 93.500 euro) opleveren. De slachtoffers betaalden tot 2.000 pond (2.340 euro). De rubberboten werden anderzijds aangekocht voor hoogstens 1.400 dollar (circa 1.300 euro), terwijl een zeewaardige boot 25.000 euro zou kosten. “Hier is het made in China voor een stuk. Of gemaakt in Turkije, waar men de rubber nog net niet met Velpon (secondelijm red.) aan elkaar kleeft.”

De aftandse buitenboordmotoren weigerden vaak dienst. Dat bleek ook uit berichten tussen de spilfiguur en een contactpersoon op een ronddobberend bootje. “Je koopt brol en iemand die er niet veel van kent moet het gaan herstellen. Het was pure horror.” Ook de bedenkelijke kwaliteiten van de zwemvesten werd gehekeld. “Dat zijn reddingsvesten waarmee je in het middelbaar de afvaart van de Lesse doet. Niet om op de Noordzee rond te dobberen. En de navigatie was zoals in de middeleeuwen. Je hebt de Poolster en je maakt dat je aan de overkant geraakt.”

The post Burgerlijke partij haalt uit naar grote Koerdische mensensmokkelbende: “Met hun bootpakketjes waren ze de Deliveroo van de smokkelaars” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

“Geld nodig voor cocaïne”: duo dat portefeuille advocate stal in Brugs gerechtsgebouw riskeert tot zestien maanden cel

Toen een jonge Algerijn dit voorjaar in het Brugse gerechtsgebouw zijn vonnis kwam aanhoren, besloot zijn ‘tolk’ de portefeuille van een advocate te stelen. Zelf zorgde Youssef C. (19) daarbij voor de nodige afleiding. “Ze hadden geld nodig om cocaïne te kopen”, aldus de procureur, die tot vijftien maanden cel vroeg.
The post “Geld nodig voor cocaïne”: duo dat

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging eindelijk open voor verkeer

Op vrijdag 5 juli werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik.
The post Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie

De voorbereiding bij Zulte Waregem is nu ook echt begonnen. De eerste oefenwedstrijd werd gewonnen, de open training voor fans is gegeven. Een gesprek met nieuwbakken T1 Sven Vandenbroeck. “In 1B moet je niet te lang met hetzelfde systeem voetballen.” We kunnen ons dus verwachten aan tactische flexibiliteit.
The post “Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken

Lees meer »

Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie dagen vol sfeer en gezelligheid”

Op 9, 10, 11 augustus vindt Loppem Leeft! plaats aan het Kasteel van Loppem, een gloednieuw en gratis familiefestival. Headliner is Mama’s Jasje op zaterdag. “Op vrijdag starten we met een Back to the 80’s party en op zondag is er een uniek klassiek concert van Patrick Hamilton met orkest.”
The post Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie

Lees meer »