21 beklaagden staan terecht voor mensensmokkel met bootjes

Vanaf woensdag moeten 21 beklaagden zich voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden voor hun aandeel in een grote mensensmokkelbende. De Koerdische bende werkte vanuit Duitsland en smokkelde transmigranten met gammele bootjes van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk. De kopstukken riskeren tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Sinds eind 2019 worden in West-Vlaanderen regelmatig voertuigen vol bootjes, buitenboordmotoren en zwemvesten ontdekt. Vooral aan de westkust liepen zo heel wat handlangers van mensensmokkelbendes tegen de lamp. De voertuigen bleken meestal vanuit Duitsland onderweg te zijn naar Noord-Frankrijk. Bestuurders en inzittenden werden door de Brugse correctionele rechtbank voor mensensmokkel veroordeeld tot gevangenisstraffen van dertig maanden tot zelfs twaalf jaar.

Bende in kaart gebracht

Op basis van circa veertig verschillende gerechtelijke onderzoeken kon de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) geleidelijk aan een grote mensensmokkelbende in kaart brengen. De criminele organisatie maakte volgens het parket vaak gebruik van gammele bootjes, aftandse motoren en ongeschikte zwemvesten. Het vermoedelijke kopstuk van Iraans-Koerdische origine werd begin mei 2022 opgepakt tijdens zijn werk in Oost-Londen. Hewa R. (30) werd enkele maanden later aan België overgeleverd en zit in voorhechtenis. Volgens zijn advocaat Kris Vincke ontkent R. nog steeds dat hij de absolute leider van de bende zou zijn.

Vervolgens werd begin juli 2022 een grote actie op poten gezet om de mensensmokkelorganisatie in Duitsland op te rollen. In opdracht van de Brugse onderzoeksrechter werden toen achttien verdachten gearresteerd en werden op 36 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd. Daarbij werden 119 boten, 33 motoren en 967 zwemvesten aangetroffen. De actie speelde zich vooral af in de stad Osnabrück, in de deelstaat Nedersaksen.

Uitgesteld proces

De raadkamer oordeelde op 6 juli 2023 dat 21 personen zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in de bende. Elf beklaagden zitten nog steeds in de gevangenis. Naast Hewa R. worden ook Bebak A. (41), Fryad K. (44) en Daban M. (37) als leiders van de criminele organisatie gezien. De mannen uit het Iraaks-Koerdische Erbil woonden allemaal in de streek van Osnabrück, van waaruit ze de smokkel zouden georganiseerd hebben. Op Hewa R. na verbleven alle beklaagden in Duitsland, onder andere in Bielefeld, Bremen, Stuttgart, Düsseldorf, Duisburg, Dortmund en Mönchengladbach. De meesten hebben de Iraakse nationaliteit, maar ook enkele Duitsers, een Syriër en een Afghaan werden naar de strafrechter verwezen.

Het proces werd op 7 augustus ingeleid, maar de verdediging vroeg meer tijd om het dossier te bestuderen en hun standpunten op papier te zetten. Daarom starten de pleidooien pas woensdag om 9.30 uur. Door de omvang van het proces wordt uitgeweken naar de assisenzaal.

De burgerlijke partij komt zoals gebruikelijk als eerste aan het woord. Meester Luc Arnou zal voor het federaal migratiecentrum Myria een schadevergoeding van 5.000 euro vorderen. Daarna volgt het requisitoir van procureur Frank Demeester. Voor de bendeleiders kan het parket in theorie tot vijftien jaar gevangenisstraf eisen. Bovendien vordert het openbaar ministerie de verbeurdverklaring van ruim 277.000 euro, 157.000 Britse pond en ruim 82.000 Amerikaanse dollar. Vervolgens komen alle advocaten van de beklaagden aan het woord. Indien nodig kan er ook donderdag en vrijdag nog gepleit worden.

The post 21 beklaagden staan terecht voor mensensmokkel met bootjes is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

Philipsen heeft niks gebroken bij val, maar baalt wel: “Niet kunnen sprinten én geen punten voor groen”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

Tristan Bruynsteen stapt definitief uit gemeenteraad

Hoewel hij in november vorig jaar zei dat hij tijdelijk uit de gemeenteraad zou verdwijnen, nam Tristan Bruynsteen (N-VA) nu toch ontslag als gemeenteraadslid. “Ik kom niet meer op en in overleg met de groep willen we Sabine Joye (N-VA) laten blijven met het oog op de verkiezingen”, verklaart hij.
The post Tristan Bruynsteen stapt definitief uit gemeenteraad appeared

Lees meer »

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Lichtere, scherpere en sterkere Remco Evenepoel is klaar voor zijn Tourdebuut: “Top vijf de ambitie, podium de grote droom”

Nog drie dagen en het is zover. Dan maakt Remco Evenepoel (24) zijn langverwachte debuut in de Tour de France. Met grenzeloze eerbied voor de grootste en belangrijkste koers ter wereld, vaak hard en meedogenloos. Maar ook met opgekrikt zelfvertrouwen sinds de Dauphiné, klaar voor de strijd. “Eén à anderhalve kilo lichter maakt al snel tien, vijftien watt winst en

Lees meer »

#HANGOUTS APP moet komaf maken met clichés over Brugge als jongerenstad

Met de lancering van de #HANGOUTS APP wil jongerenplatform Jong Volk definitief komaf maken met een aantal typische clichés over Brugge als jongerenstad, zoals ‘er is niets te doen’ en ‘er gebeurt hier nooit iets’.
The post #HANGOUTS APP moet komaf maken met clichés over Brugge als jongerenstad appeared first on KW.be.

Lees meer »

Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen

Op de gemeenteraadszitting van maandag 24 juni werd er een nieuwe algemeen directeur aangesteld. De 51-jarige Heidi Malengier zal vanaf 1 oktober aan haar nieuwe job beginnen. Nu is ze nog directeur van de groendienst bij de Provincie West-Vlaanderen.
The post Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen appeared first on KW.be.

Lees meer »