Oppositie in Oudenburg reageert scherp over audit naar gemeentebestuur: “Tot nu toe

De oppositie van Oudenburg reageert scherp op het gemeentebestuur over het forensisch onderzoek van Audit Vlaanderen. “Tot op vandaag werden wij als gemeenteberaad niet officieel op de hoogte gebracht dat dit onderzoek werd afgerond of wat er in het rapport staat. Ook over de gemeenteraad waarop dit zou moeten besproken worden hebben we nog niets gehoord”, reageert Peter Velle, fractieleider van CD&V in de gemeenteraad.

Begin 2022 kwam de burgemeester van Oudenburg Anthony Dumarey (Open VLD) in opspraak voor mogelijk belangenvermenging bij vastgoedtransacties. Audit Vlaanderen bevestigde eind augustus dat het forensisch audit naar het lokaal bestuur en de burgemeester van Oudenburg afgerond is. Daarop besloot minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open VLD) om het lokaal bestuur onder verscherpt toezicht te plaatsen.

“Het had het schepencollege en de gemeenteraadsvoorzitter gesierd, als ze hier actief over hadden gecommuniceerd”

De oppositie (CD&V) komt nu ook fel uit de hoek over het forensisch onderzoek naar het lokaal bestuur van Oudenburg. “Tot nu werden wij als gemeenteraad nog niet officieel op de hoogte gebracht. We kregen nog niets te horen over het afronden van het onderzoek, het eindrapport of over de besloten zitten, waarop dit blijkbaar “geheime” rapport zou besproken worden. Het had het college en haar gemeenteraadsvoorzitter gesierd om hier – binnen de grenzen van wat kan – actief over te communiceren”, stelt Peter Velle (CD&V) scherp.

Oordeel in gemeenteraad

“Het is immers aan de gemeenteraad om te oordelen over de eindrapporten van dergelijke onderzoeken. en die zijn ondanks wat men laat uitschijnen, geen standaardpraktijk. Audit Vlaanderen gaat niet zonder redenen over tot een dergelijk grondig onderzoek en een forensisch onderzoek zal wellicht niet pas vorige week van start gegaan zijn. Er is geen excuus om de gemeenteraad niet tijdig en correct te informeren over een fundamenteel gegeven als dit. Tot we kennis kunnen nemen van de juiste inhoud van het rapport onthouden wij ons van alle commentaren.”

“Wij waren al vaker kritisch over mogelijk belangenvermenging, maar toen werd dat telkens weggelachen”

“Maar dat wij ons als oppositie al vaker kritisch uitlieten over mogelijke belangenvermenging mag ook duidelijk zijn”, gaat Velle verder. “Dat werd telkens weggelachen. Als kers op de taart werd onze recente vraag naar een deontologische commissie met externe en onafhankelijke deskundigen door de meerderheid botweg van tafel geveegd wegens ‘niet nodig’. Dit wordt, in het licht van wat nu naar buiten komt, met de dag pijnlijker voor het bestuur van Open VLD, N-VA en Vooruit”, besluit Velle.

Burgemeester Anthony Dumarey reageert kort op de feiten: “Zo’n verscherpt toezicht komt er standaard bij kijken als er aanbevelingen gemaakt worden. Over de inhoud van het rapport mag en kan ik nog niets zeggen. De aanbevelingen, die gemaakt werden, zullen we zo goed mogelijk uitvoeren. En de gouverneur zal dit van dichtbij verder opvolgen.” Wat die aanbevelingen dan exact inhouden, wil de burgemeester niet kwijt.

The post Oppositie in Oudenburg reageert scherp over audit naar gemeentebestuur: “Tot nu toe is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd”

Deze week begon men met de verbouwingen in het voormalige gemeentehuis van Tiegem. Nu de cultuur- en toeristische dienst verhuisd zijn naar het gemeentehuis aan De Vierschaar 1, kan het gebouw heringericht worden tot jeugdlokalen voor de Tiegemse Scouts. “Dit is nodig, want de huidige scoutslokalen zijn erg verouderd”, aldus oud-scout en schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Op deze

Lees meer »

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en net geen eerste ritzege: de dag van Jasper Philipsen in beeld

Opnieuw geen ritzege voor Jasper Philipsen. Na de tweede plek achter Mark Cavendish gisteren, werd hij nu tweede achter Dylan Groenewegen. Voor de spurt reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon kwam de ‘Vlam van

Lees meer »

‘Langs de Promenade’ viertjarige wandelpromenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met een gloednieuw cultuurfestival. Onder de noemer ‘Langs de Promenade’ vindt het evenement, zoals de naam al aangeeft, plaats langs de Havengeulpromenade die Nieuwpoort-Stad met Nieuwpoort-Bad verbindt. De bekende wandel- en fietsweg, die zijn twintigste verjaardag viert, wordt voor de gelegenheid omgevormd tot
The post ‘Langs de

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »