Izegem treft minnelijke schikking rond niet uitgevoerd ontwerp Cultuurfabriek

De stad Izegem heeft een minnelijke schikking getroffen met de ontwerper van het oorspronkelijke plan voor de bouw van de Cultuurfabriek. Dat plan werd uiteindelijk niet uitgevoerd omdat de kostprijs te hoog was opgelopen. Toch waren er al wat kosten gemaakt. De ontwerper bracht een ereloon van 90.000 euro in rekening, maar dat vond de stad te hoog. Om een dure gerechtelijke procedure te vermijden, is nu een onderlinge overeenkomst gesloten om een kleiner bedrag uit te betalen.

De Cultuurfabriek biedt op termijn een nieuwe plaats voor kunstacademie Art’Iz, de bib en het stadsarchief. Aanvankelijk zou een deel van drukkerij Strobbe, naar een ontwerp van het Duitse architectenbureau Bel Soziëtat, omgebouwd worden tot een nieuwe cultuurtempel. Door een stijging van de bouw- en energiekosten liep de factuur echter op tot ruim 21 miljoen euro. Volgens de stad té hoog voor een project dat aanvankelijk geraamd werd op 12 tot 16 miljoen euro en stopte dus vlug het project even in de koelkast. Deze zomer volgde het verlossende nieuws dat er een Vlaamse subsidie van 10 miljoen euro voor de bouw van het luikje van de kunstacademie komt, waardoor het project toch kan doorgaan. De stad kiest deze keer voor een volledige nieuwbouw, waardoor drukkerij Strobbe tegen de vlakte zal gaan.

Minnelijke schikking

De factuur voor de reeds gemaakte ontwerp- en ereloonkosten moet de stad echter nog betalen. “De eindafrekening bedroeg volgens de ontwerper ruim 90.000 euro + btw”, zegt financiënschepen Tom Verbeke (N-VA).

“Dat bedrag stellen we in vraag en betwisten we formeel. Een overleg op het stadhuis wees uit dat er nog 21.000 euro + btw door de stad verschuldigd is, waardoor het ter discussie staande aanvullend ereloon van ruim 69.000 euro nog ter discussie stond. Om een lange en dure gerechtelijke procedure te vermijden gaan we over tot een minnelijke schikking van dit dispuut. Daarom zullen we een bedrag gelijk aan 1/3de van het gevorderde ereloon betalen, goed voor ongeveer 23.000 euro. Op die manier vermijden we een juridisch vervolg met onzekere afloop, waarbij het ereloon van de advocaat en gerechtsdeskundigen ongetwijfeld een veelvoud van het huidige bedrag zou bedragen.”

Vragen en kritiek

Vlaams Belang beaamt dat het “van groot belang is een gerechtelijke procedure te vermijden”, aldus raadslid Rik Baert. “Toch vind ik het spijtig dat de stad een bericht van het architectenbureau niet tijdig betwist heeft en ook niet gemeld heeft dat ze binnen de 48 uur geïnformeerd moest worden over de precieze uitgevoerde prestaties. Dit kan je interpreteren als een impliciete afstand van dat specifieke recht. Hadden we door attenter te zijn die extra op te hoesten 44.000 euro niet kunnen vermijden? Is dit bedrag nu weggegooid geld of kan dit nog gebruikt worden bij de nieuwe Cultuurfabriek?”

Ook STiP is kritisch. “Dit is naast het al gekende bedrag van 1,5 miljoen euro aan ontwerp- en ereloonkosten een extra financieel verlies”, foetert Kurt Grymonprez. “We komen er op zich goed van af, maar zelfs dit mocht niet gebeurd zijn.” Vooruit sluit zich daar bij aan en heeft het over geld dat naar de prullenbak gaat.

“Na de feiten is het altijd makkelijk praten”, meent schepen Verbeke. “Toen was er nog geen oproep voor subsidies en gingen we uit van de situatie zoals die toen was, met één concreet ontwerp. Dat is inderdaad zuur geld, maar we konden niet anders om tot een correcte prijsuitgave te komen, dus in dat opzicht is het zeker noodzakelijk geld geweest”, besluit hij. De stad stipt ook aan dat met de nieuwe subsidies het nieuwe project negen miljoen euro minder zal kosten dan het duurdere, oorspronkelijke ontwerp van 21 miljoen euro.

The post Izegem treft minnelijke schikking rond niet uitgevoerd ontwerp Cultuurfabriek is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin

Feest in de Kerkstraat 33: het ijssalon van de gebroeders De Buck bestaat dit jaar liefst vijfenzeventig jaar en dat vieren ze samen met de klant. Een ‘golden ticket’ betekent een jaar lang gratis wafels smullen.
The post Broers Michel en Francis De Buck vieren 75 jaar ijssalon Au Pingouin appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

“Script meermaals moeten lezen”: acteur Steven De Lelie schrikt zelf dat Bert vader van Louise blijkt te zijn in ‘Familie’

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). “Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld”, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Feesten Heule-Watermolen verliezen metWalter Deleu (76) opnieuw een oud-voorzitter

Nog maar vorige maandag 1 juli is dr. Claude Damman ten grave gedragen of Heule-Watermolen is opnieuw in rouw door het overlijden de dag erop van Walter Deleu. Beiden waren oud-voorzitter van het feest- en cultuurcomité dat de Watermolen Feesten organiseert. Toevallig vindt in de levendige gemeenschap net dit weekend de 80ste editie plaats van de kermis, die voortvloeide uit

Lees meer »

Bekende fietsenzaak moet monsterboete van 13 miljoen euro betalen na “bewuste fraude” met Chinese fietsen: “Totaal gebrek aan respect voor de regels”

Fietsenzaak Prestige uit Wetteren is veroordeeld tot een boete van 13,6 miljoen euro. Ze zou douanekosten ontdoken hebben bij de invoer van elektrische fietsen uit China. De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen spreekt van “ernstige, al dan niet georganiseerde fiscale fraude, die zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

Lees meer »

Erik Leyseele is op BK opnieuw goed voor vier mastertitels : “Goud op 400 is mijn vijftigste titel”

Op het voorbije Belgisch kampioenschap atletiek voor masters in Beveren liep Erik Leyseele, ondertussen 76 jaar, in zijn categorie naar vier nationale titels. Zijn totale aantal komt hiermee op vijftig. “Ik doe cross, pistewerk en indoor. Stratenlopen liggen mij iets minder, al doe ik begin augustus in Lokeren wel mee aan het BK 10 kilometer.”
The post Erik Leyseele

Lees meer »

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »