Politie Polder pakt plaag van internetcriminaliteit aan met infoavonden: “Bijna elke dag iemand slachtoffer in onze zone”

Bijna elke dag wordt iemand uit regio Polder het slachtoffer van internetcriminelen. “Vaak met aanzienlijke financiële en psychologische schade tot gevolg”, meldt politiezone Polder (Diksmuide/Houthulst/Koekelare/Kortemark). De zone wil de plaag een halt toeroepen en werkte daarom vier boeiende infoavonden uit. “Bedoeling is dat iedereen de valkuilen leert kennen”, zegt korpschef Johan Geeraert.

Cijfers tonen aan dat internetcriminelen steeds meer impact hebben op de samenleving. Het aantal dossiers dat dagelijks binnenstroomt bij politie en parketten in ons land is niet meer bij te houden. Dat is ook het geval in politiezone Polder.

Nagenoeg elke dag

“Nagenoeg elke dag wordt wel iemand uit Diksmuide, Houthulst, Koekelare of Kortemark het slachtoffer van internetcriminelen met, soms aanzienlijke, financiële of psychologische schade tot gevolg. Getuigenissen van slachtoffers tonen aan dat zij vaak pas laat de signalen of kenmerken van digitale criminaliteit herkennen. Daarom organiseren we vier informatieavonden rond dit thema. Het doel is inwoners en geïnteresseerden gericht te informeren zodat ze zich beter kunnen wapenen tegen deze nieuwe vorm van criminaliteit dat steeds grotere proporties aanneemt.”

Lastige opdracht voor politie

Karakteristiek voor internetcriminaliteit is dat het niet beperkt wordt door tijd en ruimte. Iedereen kan op gelijk welk ogenblik van de dag, waar dan ook ter wereld, het slachtoffer worden van internetcriminelen. Daarenboven is het identificeren en opsporen van digitale misdadigers een bijzondere lastige opdracht voor de politie. Criminelen gebruiken allerhande technologieën om hun ware identiteit te maskeren. De impact van de misdrijven is vaak aanzienlijk. “Naast particulieren worden ook bedrijven, zoals ziekenhuizen, en overheidsdiensten het slachtoffer van online criminelen soms met tijdelijke sluitingen of wekenlange verstoorde dienstverlening tot gevolg.”

Naast de financiële gevolgen waarbij slachtoffers soms in één klap van hun compleet spaartegoed worden beroofd, heeft online criminaliteit ontegensprekelijk een negatieve psychologische impact.

Extra sensibilisering

Politie Polder lanceerde samen met politiezones Vlas, Riho en Westkust in 2021 de website cyberpreventie.be. “Ondanks het feit dat we reeds online informatie aanbieden over hoe zich het best wapenen tegen internetcriminaliteit, blijft doorgedreven sensibilisering een noodzaak,” zegt korpschef Johan Geeraert. “Gedurende de informatieavonden van telkens anderhalf uur informeren we de bevolking over recente vormen van internetcriminaliteit. Bedoeling is dat burgers, zowel jongeren als ouderen, potentiële cybercrime valkuilen herkennen. Daarnaast geven wij de internetgebruikers preventieve tips opdat ze beter voorbereid zijn tegen acties van internetcriminelen” (JH)

Vier infoavonden

Er zijn in totaal vier infoavonden. Elke avond start om 19 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De toegang is gratis en je hoeft niet op voorhand in te schrijven. Iedereen is welkom.

– Woensdag 13 september in cultuurzaal De Balluchon, Moerestraat 19 Koekelare.

– Woensdag 20 september in CC Kruisput, Maria Doolaeghestraat 2 Diksmuide.

– Woensdag 27 september OC De Gildezaal, Schoolwegel 5 Kortemark.

– Maandag 2 oktober Gemeenschapscentrum, Mgr. Schottestraat 1 Jonkershove (Houthulst)

The post Politie Polder pakt plaag van internetcriminaliteit aan met infoavonden: “Bijna elke dag iemand slachtoffer in onze zone” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Orban vraagt Zelenski om na te denken over snel staakt-het-vuren, Oekraïense president wijst op “rechtvaardige vrede”

Viktor Orban heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd na te denken over een snel staakt-het-vuren dat de vredesbesprekingen zou kunnen versnellen. Dat heeft hij gezegd tijdens een gezamenlijk persmoment. Orban trok dinsdag naar Kiev om het met Zelenski te hebben over vrede tussen Oekraïne en Rusland, maar ook over actuele kwesties in de betrekkingen

Lees meer »

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen en investeert 320.000 euro in samenwerkingsplatform

Het project EMERGE werd goedgekeurd binnen Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het is het eerste project van culturele spelers sinds 2015 dat wordt erkend binnen deze Europese subsidielijn. BUDA is één van de 3 Vlaamse kunstorganisaties die daardoor middelen binnenhaalt om in totaal 12 onafhankelijke theater- of dansgezelschappen uit deze euregio te begeleiden en ondersteunen.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas gevallen F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »