Hendrik gedoopt als nieuwe reus van Wingene: “Waardering voor werk van ereburgemeester”

Tijdens de Bruegelfeesten in Wingene werd op zondagnamiddag een bijzonder moment gevierd. De reuzengemeente beschikt voortaan over een gloednieuwe reus en dit gemaakt naar ere-burgemeester Hendrik Verkest. “Ik voel veel trots, dankbaarheid en een cocktail van gevoelens”, weet de ereburgemeester.

Wingene viert Bruegel en Wingene viert dit jaar ook het doopfeest van hun gloednieuwe reus Hendrik. Zoals het hoort bij een geboorte werd de reus officieel gedoopt door pastoor Bart Malfait. Huidig burgemeester Lieven Huys neemt het peterschap op hem en Anja Vanclooster, de vrouw van Dirk Demeyere die voorzitter is bij het Bruegelcomité neemt het meterschap onder haar schouders. Het werd een doopfeest met veel belangstelling, zomerse temperaturen, doopsuiker en twee gratis vaten bier.

Reuzendroom

“Het bouwen van een nieuwe reus is geen fluitje van een cent”, weet voorzitter van het Bruegelcomité Dirk Demeyere. “Het is een heus project van anderhalf jaar werken waarbij de reus stap voor stap tot leven kwam. Gelukkig konden wij rekenen op heel wat hulp van tal van inwoners. De financiële hulp kwam van twee sponsors. Voor mij is dit een reuzendroom die werkelijkheid werd. Al 30 jaar heeft ere-burgemeester Hendrik Verkest voor ons allemaal gezorgd. De realisatie van de reus is prachtig. Het is een waardering en blijft een werk die mee op stap gaat en buiten ons Wingene getoond zal worden. De reus blijft voor altijd een stukje geschiedenis.”

Sierlijke beweeglijkheid

De reus is 3,85 meter hoog en weegt 537 kilogram. Hij zit keurig op een eervolle zetel, in een mooi maatpak. Reus Hendrik kan bewegen en zo de mensen begroeten. “Nu ik de reus in levende leven mag ontmoeten, voel ik trots en veel dankbaarheid”, vertelt ere-burgemeester Hendrik Verkest. “Vooral de sierlijke beweegelijkheid valt me op. Die is bijzonder en supermooi om te zien. Ik respecteer dit gigantisch en zie er een stukje van mezelf in terug. Ik was jaren aan een stuk ook heel beweeglijk naar mijn inwoners toe.”

Officiële reuzengemeente

Voor de realisatie van dit reuzenproject kreeg Bruegel Wingene de steun van erfgoedcel TERF van de regio Midwest en Histories vzw. Reuzen zijn immers erkend als immaterieel erfgoed. De bouw van de reus werd bovendien opgenomen in het project ‘Focus vakmanschap’ van Histories. Daarin werd de reuzenexpertise vastgesteld op film voor toekomstige reuzenbouwers en nam men een kijkje achter de schermen. De nieuwe Wingense reus kreeg hierin de hoofdrol. Na de publieke apotheose werd reus Hendrik gedoopt en werd de gemeente bovendien officieel erkend als reuzengemeente en als Vlaams cultureel erfgoed.

The post Hendrik gedoopt als nieuwe reus van Wingene: “Waardering voor werk van ereburgemeester” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

Gedrafte Ajay Mitchell wordt tweede Belg in NBA

Een tweede Belg in de NBA. Ajay Mitchell (22) werd in de draft als het nummer 38 gekozen door de New York Knicks, dat in ruil voor cash meteen een trade opzette met Oklahoma City Thunder. Bij die laatste ploeg zal hij samenspelen met onder meer Chet Holmgren en Shai Gilgeous-Alexander. Ook voor LeBron James komt een droom uit: hij

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper

In de Sint-Jozefsschool in Ieper gaan Mieke Vandermarliere (59) en Rik Verhalle (61) eind juni met pensioen. Mieke is een fervent muzikant, speelt viool en piano en is actief in verschillende bands. Ze is ook de auteur van het schoollied.
The post Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet weer gezelligste plekje van Kuurne worden”

Vanaf vrijdag 5 juli wordt het vakantiegevoel opnieuw extra opgewekt in de idyllische zomerbar Roots, gelegen aan de vesten van de Kuurnse Leie. Jan-Willem Heggermont, Niels Daelman, Mathieu Vanooteghem en Reiner Van Wonterghem waren afgelopen week nog druk bezig om de laatste details af te ronden voor de opening.
The post Zomerbar Roots zorgt weer voor vakantiesfeer: “Dit moet

Lees meer »