Geweigerde handdruk mondt uit in schietpartij waarbij dijbeen versplintert: Oostendse twintiger riskeert acht jaar celstraf voor poging tot moord

Een aanslepend conflict ontaardde eind februari in een schietpartij, waarbij een 27-jarige Tsjetsjeen een kogel in het been kreeg. De schutter, Ledion T. (21), beweert dat hij in een hinderlaag was gelokt en enkel een waarschuwingsschot wou lossen. Nu riskeert de Oostendenaar acht jaar effectieve celstraf wegens poging tot moord. “Had hij enkele centimeters hoger gemikt, was het slachtoffer doodgebloed.”

Op 25 februari werd de Toekomststraat in Oostende even voor 7 uur opgeschrikt door een schietpartij. De politie trof er op straat een 27-jarige Oostendenaar van Tsjetsjeense origine aan. “Hij was bij bewustzijn, maar zijn ogen draaiden weg”, verduidelijkte procureur Fien Maddens maandag in de Brugse strafrechtbank. “Zijn bovenbeen werd van op korte afstand doorboord met een kogel uit een halfautomatisch pistool. Het dijbeen was versplinterd. Een paar centimeter hoger zou de kogel een slagader hebben geraakt en was het slachtoffer doodgebloed.”

De schutter, Ledion T. (21), demonteerde het wapen en dumpte de stukken op drie verschillende plaatsen in zee. Zijn kledij verbrandde hij in het sportpark de Schorre. De jongeman dook een tijdje onder in Brussel, maar keerde terug naar Oostende waar hij op 15 maart werd opgepakt. Opmerkelijk: de familie van T. betaalde aan het slachtoffer 15.000 euro om represailles te vermijden.

Banaal incident

Volgens het parket lag een banaal incident aan de basis van de schietpartij. “Aan het casino Kursaal had de beklaagde geweigerd om het slachtoffer de hand te schudden”, stelde Maddens. “Hierop sloeg het slachtoffer de achterruit van zijn wagen stuk.” Nog diezelfde nacht besloten de twee het uit te praten op het appartement van het slachtoffer in de Toekomststraat. Maar daar liep de situatie helemaal uit de hand.

Het parket meent dat T. met een moordplan naar het appartement trok en eist acht jaar cel. De verdediging hield er evenwel een andere versie op na. “Mijn cliënt had al en paar keer slagen gekregen van het slachtoffer en werd ook door hem bedreigd”, pleitte meester Bart De Decker. “Het was dáárom dat hij hem de hand niet wou schudden. Mijn cliënt nam het wapen mee uit voorzorg en toen hij arriveerde werd hij op straat aangevallen door het slachtoffer en een kompaan.”

T. werd naar eigen zeggen in een hinderlaag gelokt en loste volgens zijn advocaat enkel een waarschuwingsschot. “Hij wou hem zeker niet doden. De wonde ging van boven naar beneden en mijn cliënt heeft ook geen tweede keer gevuurd. Hij heeft zelfs nog iemand aangemaand om een ambulance te bellen. Hopelijk kan een voorwaardelijke celstraf volstaan.”

De uitspraak volgt op 2 oktober. (AFr)

The post Geweigerde handdruk mondt uit in schietpartij waarbij dijbeen versplintert: Oostendse twintiger riskeert acht jaar celstraf voor poging tot moord is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen

Voor Chris Deloof, onderwijsdeskundige Flankerend Onderwijsbeleid bij Stad Brugge zit niet enkel het schooljaar er bijna op, maar binnenkort ook haar goedgevulde professionele loopbaan. Over enkele weken wordt ze 65 jaar en dan trekt ze definitief de deur van haar kantoor in de Hoogstraat achter zich dicht.
The post Onderwijsdeskundige Chris Deloof (64) uit Brugge gaat met pensioen appeared

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen

In de monumentale Sint-Medarduskerk in Wervik is een zilveren scepter van een Mariabeeld vooraan bij het altaar gestolen. “De scepter dateert vermoedelijk uit de negentiende eeuw”, zegt secretaris Rudy Vanden Broele van het kerkbestuur.
The post Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen appeared first on KW.be.

Lees meer »