Galeriehouder Jos opgetogen nadat kunstenaar Christian Silvian grote Chinese plagiaatzaak wint: “Ik bracht alles aan het licht”

Kunstenaar Christian Silvain had een plagiaatzaak aangespannen tegen de Chinese kunstenaar Ye Yongqing. Hij zou heel wat kunstwerken gekopieerd hebben van Silvain. Het vonnis is nu geveld en Ye Yongqing is veroordeeld voor plagiaat.

Ye Yongqing moet een aanzienlijke schadevergoeding moet betalen en ook zijn excuses aanbieden in één van de grootste kranten van China. Ye’s gekopieerde kunstwerken werden destijds zelfs verkocht op bekende veilingen zoals Sotheby’s.

Alles begon met foto

De bal ging aan het rollen nadat galeriehouder Jos Depypere uit Kuurne via een vriend in 2009 een eerste melding binnen kreeg. “Een expositie van Ye Yongqing in Groot-Brittannië deed de kunstenaar de das om”, vertelt Jos Depypere, galeriehouder aan het Kruiske in Kuurne. “Een foto van een kunstwerk gemaakt door de Chinese kunstenaar in een Britse krant trok de aandacht van een vriend van mij, die gelukkig meteen de link legde naar het werk van Silvain en mij op de hoogte stelde. De raakpunten waren enorm en kon je moeilijk negeren. De Chinese kunstenaar wijzigde slechts enkele kleine details op zijn eigen werken en voor de rest kopieerde hij gewoon alles.”

“De Chinese kunstenaar kopieerde alles en wijzigde slechts enkele details” – Jos Depypere

“De jaren daarop speurde ik verder in het werk van Ye Yongqing en hoe meer ik zag, hoe duidelijker het plagiaat werd. Toen de Chinees het ook nog aandurfde om zijn werk via onder meer het gereputeerde veilinghuis Christie’s aan te bieden tegen een veelvoud van het originele werk van Silvain, vond ik dat de maat meer dan vol was en bracht ik alles aan het licht.”

Naar Christie’s

De advocaat die Jos aanvankelijk onder de arm nam, geloofde niet echt in de slaagkansen van de zaak. Maar Jos bleef echter niet bij de pakken zitten en trok in 2015 met het ondertussen verzamelde bewijsmateriaal richting Christie’s in Brussel om er de confrontatie aan te gaan. Christie’s Europa werd op de hoogte gesteld van het plagiaat, maar bleef toch verder de vervalsingen op veiling verkopen.

Goed verdiend

Ye Yongqing, ondertussen bekend in China en daarbuiten, schildert sinds hij een tentoonstelling in Parijs bezocht in 1990 in exact dezelfde stijl als Silvain. De Chinese kunstenaar maakt al drie decennia lang schilderijen die bijna een exacte kopie zijn van het werk van Silvain. Bovendien verdient hij er goed geld mee: een schilderij gemaakt door Yongqing werd op veilingen bij bekende veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s verkocht voor bedragen tot 400.000 euro.

“Silvain begon jaren eerder met kunst maken in deze stijl, dat kunnen we aantonen” – Jos Depypere

Het uitgebreide dossier dat Jos Depypere samenstelde over Ye Yongqing, liet niet veel twijfel bestaan en leverde het bewijs dat Silvain wel degelijk als eerste begon met het maken van schilderijen in zijn bekende stijl. “Silvain was zes jaar eerder al begonnen met dergelijke werken te maken”, gaat Jos Depypere verder. “Dat kunnen we duidelijk aantonen.”

“Ondertussen heeft Ye Yongqing al miljoenen verdiend door schilderijen van Silvain te kopiëren. Hij beperkt zich trouwens niet tot het namaken van volledige werken. Soms vergroot hij alleen details uit. Met zo’n schilderij heeft hij zelfs geëxposeerd in Brussel.”

Ook gejat bij andere kunstenaar

Uit het dossier van Depypere blijkt ook dat Yongqing de bekende kunstenaar Pierre Alechinsky heeft gekopieerd. “Maar daar is hij snel mee gestopt”, weet de Kuurnse galeriehouder. “Vermoedelijk heeft de entourage van Alechinsky hem erover aangesproken.”

Succes voor Silvain

Na de publicatie van de eerste artikelen die de plagiaatzaak aan het licht brachten in de Belgische en Chinese media in 2019, volgde een ongekend succes voor de werken van Christian Silvain. Wereldwijd werden er kunstwerken verkocht, vooral aan Chinese kunstliefhebbers, waaronder belangrijke musea beheerders. Nadat het plagiaat in 2019 in China aan het licht kwam, verloor Ye zijn status in China, wat resulteerde in een aanzienlijke waardedaling van zijn werk.

De eerste tentoonstelling van Christian Silvain in China vond plaats in november 2019 in Shanghai, georganiseerd door JIC Bookstore in samenwerking met Galerie Jos Depypere uit Kuurne. Al snel volgde een tweede tentoonstelling in Peking.

Grote overwinning

Ondertussen werd er verder gewerkt aan het aanspannen en uitwerken van de rechtszaak in China. Tot op 23 augustus 2023 een rechtbank in Peking haar vonnis publiceerde in de grootste krant van China. Het plagiaat door Ye Yongqing werd vastgesteld, wat een ongekende overwinning is voor een Belgische kunstenaar die een zaak aanspant in China. Ye wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 650.000 euro en moet publiekelijk zijn excuses aanbieden in de krant.

Met de erkenning van zijn originele kunstwerken en het winnen van de plagiaatzaak tegen Ye Yongqing, heeft de Kluisbergse kunstenaar Christian Silvain toch gerechtigheid gekregen. (BRU)

The post Galeriehouder Jos opgetogen nadat kunstenaar Christian Silvian grote Chinese plagiaatzaak wint: “Ik bracht alles aan het licht” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Golf, dodelijke oneliners, maar vooral gênante vertoning voor president: dit moet u weten over het debat tussen Joe Biden en Donald Trump

Het debat tussen huidig president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump is donderdagnacht uitgedraaid op een nachtmerrie voor de Democraten. Een warrige Biden kon de Amerikaanse kiezers absoluut niet overtuigen dat hij in staat is om het zwaarste ambt ter wereld nog vier jaar uit te oefenen; een voor zijn doen beheerste Trump moest zijn tegenstander enkel zichzelf in

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

Europees verbod op diesel- en benzinewagens is “ideologische waanzin” volgens Italiaanse premier Meloni

In een toespraak voor het Italiaanse parlement heeft premier Giorgia Meloni uitgehaald naar de Europese wet die vanaf 2035 de verkoop van nieuwe diesel- en benzinewagens verbiedt. Ze noemde het “ideologische waanzin” en zei dat de Italiaanse regering werk zal maken van een “correctie”. De wet werd vorig jaar na veel getouwtrek goedgekeurd door de lidstaten van de Europese Unie

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Izegem breidt blauwe zone in centrum uit, oppositie hekelt krappe timing: “We hebben hier toch wel wat vragen bij”

De stad Izegem breidt vanaf 1 juli de blauwe zone in het centrum uit. Bedoeling is om de parkeerdruk in enkele straten rond het zwembad, Kerkplein en ziekenhuis aan te pakken en voor meer rotatie te zorgen. Enkele oppositiepartijen hekelen echter de vlugge invoering en het feit dat inwoners voor hun eerste kaart moeten betalen. Schepen Caroline Maertens (N-VA) nuanceert.<br

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »