Erevoorzitter West-Vlaamse Milieufederatie en pionier (West)-Vlaamse milieubeweging Eric Vandorpe plots overleden

De West-Vlaamse Milieufederatie verliest met Eric Vandorpe één van haar oprichters en bezielers. Eric was – naast oprichter – ook vijftien jaar lang (van 2004 tot 2019 ,red.) voorzitter van de organisatie. Daarnaast is hij voor zowel de Kuurnse vereniging Natuurpunt De Vlasbek, de regionale vereniging Natuur.koepel Zuid West-Vlaanderen (vroeger Zuid-West-Vlaamse Milieukoepel, red.), als voor de West-Vlaamse Milieufederatie en de Bond Beter Leefmilieu essentieel geweest bij uitbouwen van de werking. Dankzij Eric is er een sterke natuur- en milieubeweging in West-Vlaanderen en staan natuur en milieu in West-Vlaanderen ook sterk op de Vlaamse beleidskaart. Hij overleed na een hartoperatie.

Zo gedreven als hij was in het zoeken naar de ‘kleine trap’ in Spanje, of het uitvlooien van een mooie reis naar Texel met zijn gezin, stond Eric rechtop in de woelige jaren ’90 toen landbouw en natuur met getrokken messen tegenover elkaar stonden. Hoewel hij zwaar onder druk stond, bleef hij de groene sector verder organiseren en uitbouwen, steeds gelovend in de kracht van verbinding en overleg.

Bond Beter Leefmilieu en West-Vlaamse Milieufederatie

Het is zo dat de West-Vlaamse Milieufederatie ook haar ontstaan kende: uit informele vergaderingen met de pioniers, ontstond een concrete vereniging, waar Eric zich -ondanks de migraine die het hem soms bezorgde- tot en met 2019 voluit voor inzette.

Eric was ook jarenlang vertegenwoordiger voor Bond Beter Leefmilieu en West-Vlaamse Milieufederatie in de West-Vlaamse ProCoRo, de Provinciale Commissie Ruimtelijke Ordening. Hij kende als geen ander de geschiedenis van elk ruimtelijk uitvoeringsplan en elke centimeter van het Gewestplan van West-Vlaanderen. De grote en kleine verhalen achter de machtige industriële en politieke families maakten deel uit van elke voorbereiding en elk verslag werd uitgekamd op correcte weergave. Eric rechtte zijn rug tegen de grondhonger in West-Vlaanderen.

Eric was geen tafelspringer, maar wel een man van overleg. Hij liep de bureaus van de opeenvolgende gedeputeerden binnen, belde naar de ambtenaren voor uitleg en advies, zocht naar compromissen waar die mogelijk waren. Hij heeft op die manier veel moois kunnen behouden voor West-Vlaanderen.

Kuurne

Ook Kuurne mocht genieten van Eric. Mee door zijn onophoudelijke inzet, kan Kuurne nu genieten van een Groene Long, midden de verstedelijking en werd de Oude Leiearm een natuurgebied. Met de vlindertuin van Kuurne kunnen de kleine en grote inwoners zich nu op wandelafstand verwonderen over de pracht van de natuur. Elke vlinder is er nu een herinnering aan de prachtige mens die Eric was.

“We kunnen met geen woorden beschrijven wat Eric betekende en nog betekent voor onze vereniging, het groene verenigingsleven in onze provincie en voor West-Vlaanderen. De stille kracht achter de schermen, jarenlang onze coach, voluit overtuigd dat het welzijn van ‘zijn’ mensen voorop stond en enkel via geluk op het werk, ook een sterke beweging kon worden uitgebouwd”, klinkt het.

Genieten van rust en reizen

In 2019 liet Eric zijn kind, de West-Vlaamse Milieufederatie, los. Hij wilde rustig genieten met Erika, zijn vrouw, hun kinderen en kleinkinderen en nog wat reizen maken met de camper of gaan fietsen. Die periode is plots veel te kort gebleken. Zijn grote hart liet hem in de steek.

“We denken aan hen die nu hun man, vader of schoonvader en opa moeten missen. We kunnen maar een beetje inbeelden hoe het plotse vertrek van Eric een leegte laat in hun levens. We denken ook aan de vrienden van Natuurpunt De Vlasbek, die nu geconfronteerd worden met een lege stoel vol mooie herinneringen”, klinkt het nog.

The post Erevoorzitter West-Vlaamse Milieufederatie en pionier (West)-Vlaamse milieubeweging Eric Vandorpe plots overleden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

“De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in Sleihage is drie dagen na officiële inhuldiging al kapot

Het gloednieuwe houten wandelpad in de Gravenswegel in Sleihage werd pas maandag officieel ingehuldigd, maar is nu al kapot. Aan het begin van het pad, dat deel uitmaakt van een nieuwe wandelroute in Hooglede, lijken vandalen in de loop van woensdagnamiddag stevig te hebben toegeslagen.
The post “De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »