Carlo is met zijn ‘keukenbus’ terug uit Turks rampgebied: 924.000 maaltijden bereid in zes maanden

De speciale mobiele keuken uit Heule, voorzien in een omgebouwde lijnbus, is terug in haar thuisbasis. De oude lijnbus van de vzw Belgium Aid heeft er een rit van 4.300 kilometer op zitten, die hij in vier dagen aflegde tussen Samandag aan de Turks Syrische grens tot in Heule bij Kortrijk. In de bus werden in een half jaar maar liefst 924.000 warme maaltijden bereid in Turks rampgebied.

Carlo Herpoel, bezieler achter Belgium Aid, tekent voor dit huzarenstukje samen met de buschauffeurs Marc Ferro, Alistair Armstrong en Ghafoor Hussain. “De grenzen waren een administratieve nachtmerrie, en de oude bus kende zijn kwaaltjes onderweg, maar we hebben het al bij al gemakkelijk gehaald”, glundert Carlo.

924.000 maaltijden

De noodhulp van Belgium Aid – samen met Ghafoor Hussain, bezieler van Feeding Humanity – heeft zes maanden geduurd, en in die periode werden zowaar 924.000 warme maaltijden bereid. Er was een middagmaal voor de mensen in Samandag en een avondmaal. Nadien werden tot laat in de avond de kampen in de omgeving bediend, zeven dagen op zeven. Hiervoor verzamelden Carlo en Ghafoor een team van een dertigtal vrijwilligers bestaande uit Belgen, Fransen, Turken, studenten uit Pakistan, India… “Samen hulp bieden kent geen grenzen van geloof aard, afkomst… We staan allemaal voor hetzelfde: mensen helpen in nood”, vindt Carlo Herpoel. Ook was er de zeer gewaardeerde samenwerking met de organisatie Muslim Hands en het Turkse leger.

Steun van Provincie

Carlo geeft aan: “Dit is alleen mogelijk dankzij de vrijwilligers in het veld, maar ook dankzij een sterk thuisfront”. De bedrijven Van Hool, onmisbaar om de bus te laten rijden, Novy en Ostinox voor de keukeninrichting, samen met nog een hele reeks kleinere lokale bedrijven en vooral de vele particuliere schenkers hebben dit mogelijk gemaakt. De Provincie West-Vlaanderen gaf ook een stevige financiële steun. “Fijn om te zien hoe zovelen bekommerd zijn om medemensen in nood”, aldus Carlo, voorzitter van Belgium Aid.

Noodwoningen

De desastreuze aardbeving in Turkije en Syrië betekent jarenlang heropbouwwerk voor de getroffen regio’s. Maar de acute noodsituatie raakt stilaan opgelost. De Turkse overheid heeft ondertussen al voor 80.000 noodwoningen in containers gezorgd, waar 550.000 mensen onderdak en een keuken vonden. De mobiele keuken in de bus werd daardoor minder nodig. Het leven herneemt zich gestaag.

De bus krijgt nu een grondige revisie en staat dan opnieuw klaar om uit te rukken naar waar de nood het hoogst is.

The post Carlo is met zijn ‘keukenbus’ terug uit Turks rampgebied: 924.000 maaltijden bereid in zes maanden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Amerikaanse kranten genadeloos over Biden, New York Times roept hem op zich terug te trekken

The New York Times roept Joe Biden in een vrijdag gepubliceerd redactioneel commentaar op zich terug te trekken uit de presidentsverkiezingen. Volgens de meest gezaghebbende krant in de Verenigde Staten toonde de 81-jarige Amerikaanse president in zijn uitzonderlijke zwakke optreden donderdagavond, in het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump, aan dat hij niet meer geschikt is om het

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon tijdens expo Metal Arts in Tielt: “Mensen glimlachen als ze mijn beelden zien”

In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
The post Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »