KV Oostende recupereert broodnodige brok energie met Alfons Amade: “Frustrerend dat ikniet eerder kon helpen”

De 23-jarige Alfons Amade mocht op Club Luik eindelijk nog eens proeven van het voetbalgras. De Duitse middenvelder is bezig aan zijn derde seizoen bij de kustploeg en keert nu terug na vervelend blessureleed. “Het is zó frustrerend om vanop de tribune je team te zien verliezen, terwijl je zelf out bent en niet kan helpen.”

Robbie D’Haese (sinds 2017) en Anton Tanghe (sinds 2020) maken van de huidige spelersgroep al het langst deel uit van de A-kern. En dan is er een groepje van zeven spelers dat sinds 2021 bij de Oostendse hoofdmacht is aangesloten. Eén van hen: Alfons Amade.

De gewezen Duitse jeugdinternational kwam over van Bundesligaclub Hoffenheim en bevond zich in ruim Duitstalig gezelschap. Coaches Alexander Blessin, Markus Pflanz, Eberhard Trautner, en spelers Nick Bätzner, Marko Kvasina en Frederik Jäkel om er maar enkele te noemen. Sinds kort is hij de enige overblijver van die Deutsche Zufluss.

“Ow, daar heb ik zelfs niet eens bij stilgestaan. Ja, het is altijd makkelijker om in je eigen taal met mensen te kunnen spreken. En ja, met Nick had ik een goede vriendschap. Maar iedereen spreekt hier Engels. En David Atanga, Vincent Koziello en Alessandro Albanese (opgeleid bij Frankfurt, red.) kunnen in het Duits uit de voeten. Dus ja, uit eten gaan, videogames spelen, met elkaar optrekken: dat kan nog altijd.”

Focus op herstel

Amade heef tot dusver 41 matchen voor KVO op de teller. Blessureleed is hem niet vreemd, maar eens fit kan hij een ferme portie energie en vechtlust aan de dag brengen. Ook nu was het wachten tot vorig weekend op de eerste speelminuten. “Ik kampte met een aanslepende ontsteking aan de linkerenkel”, licht hij toe.

“Eerlijk, aanvankelijk wist ik zelfs niet dat ik iets had. Ik voelde wel ‘iets’ na een wedstrijd, maar had geen pijn tijdens het spelen zelf. Ik speelde in de voorbereiding mee in de eerste twee oefenmatchen toen het plots erger werd. De ontsteking breidde uit en foto’s brachten aan het licht dat ik moest herstellen om erger te voorkomen. Nu is mijn enkel stabiel, dat is het belangrijkste.”

“Op het veld voelt alles goed aan, al moet ik wel nog altijd werken aan stabiliteit en mijn enkelspieren versterken. Ik heb een deel van de voorbereiding gemist, maar kon focussen op conditie en fysiek – onderdelen die ik wél kon verbeteren.” Door die blessure was een transfer niet aan de orde.

Extra troef

Amade is een speler die Stijn Vreven absoluut kan gebruiken, gezien hij een coach is die veel strijd vraagt van zijn spelers. “Of ik een extra optie vorm voor de trainer? Ik moet het nog altijd bewijzen. En als ik hem een goed gevoel geef, dan sta ik klaar. We spelen geen vriendenmatchen meer, hé (knipoogt). Ik moét echt honderd procent zijn. Maar ja, ik geef altijd het volle pond en kan soms hard zijn.”

“Volgens mij moet dat ook als middenvelder en het zit in m’n persoonlijkheid. Energie in balverlies, agressiviteit aan de dag leggen: dat zijn m’n kwaliteiten. Ik wil écht alles winnen – ook al klinkt dat als een cliché na drie verliespartijen. Ook als je niet goed speelt, kan je het op winnaarsmentaliteit halen.”

Degradatie accepteren

Nogal wiedes dat Amade de voorbije weken op z’n tanden moest bijten. “Je team zien verliezen vanop de tribune: da’s enorm frustrerend. Je ziet op training genoeg kwaliteit en je bent ervan overtuigd dat je punten kan pakken… maar vervolgens zien hoe je, zonder te kunnen helpen, de boot ingaat, is inderdaad moeilijk. Ik blijf erbij: we hebben voldoende kwaliteit om te winnen en meer succesvol te zijn. Ik heb er nog altijd alle vertrouwen in. We hadden de voorbije matchen echt niet moeten verliezen.”

Zou dat een mentaal ‘dingetje’ zijn: de aanpassing aan tweede klasse? “Kom kom, dat zou echt niet mogen. Je moet die degradatie – hoe moeilijk en vermijdbaar ook – gewoon accepteren. Of het nu in eerste of vijfde klasse is: je moet altijd winnen. Voor iedereen was vorig seizoen erg zwaar, maar je moet ook de kansen inzien – én benutten – om terug te keren naar eerste klasse.”

(TVA)

The post KV Oostende recupereert broodnodige brok energie met Alfons Amade: “Frustrerend dat ikniet eerder kon helpen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belg zet opnieuw meer geld op spaarboekje

Het totale bedrag op de spaarrekening bij twaalf Belgische banken is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,5 procent gestegen naar 256 miljard euro. Dat toont een rondvraag van De Tijd aan. Als we dit doortrekken naar de hele markt, betekent dit dat de spaartegoeden bij Belgische banken in de eerste helft van het jaar met 3,9

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Ultraloper Wannes Wylin vestigt wereldrecord buddylopen (maar moet daarna zelf in rolstoel geduwd worden om 24 uur te halen)

Ultraloper Wannes Wylin (48) uit Landegem, bij Deinze, heeft een nieuw wereldrecord buddylopen of rolstoelduwen op zak. Over 100 kilometer deed hij 12 uur en 2 minuten, een uur sneller dan het vorige wereldrecord. Voor de 2 andere wereldrecords die hij wou breken, moest hij passen. Hij was te uitgeput. Toch is hij niet teleurgesteld. "Ik ben superblij. Ik heb

Lees meer »

Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het bood in die 40 jaar onderdak aan 475 startende bedrijven, onder meer Lernout & Hauspie en Savaco. Het ondernemerscentrum viert zijn jubileum met een nieuwe naam: ‘Takeoff’.
The post Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff appeared first on KW.be.

Lees meer »

Feestelijke opening van Wijn aan Zee in Nieuwpoort: “Met onze ervaring als sommeliers weten we precies wat de klanten zoeken”

Dit weekend was het feest in Nieuwpoort: de officiële opening van de nieuwe Wijn aan Zee winkel werd gevierd. Na de afbraak van de oude zaak, zijn sommeliers Karim Vliegen (53) en Joke Dierickx (48) verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Albert I laan 49, strategisch gelegen tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad.
The post Feestelijke opening van Wijn aan

Lees meer »

Wereldwijde voedselprijzen stabiel gebleven in juni

De wereldwijde voedselprijzen bleven in juni gemiddeld onveranderd in vergelijking met mei. Een daling van de graanprijzen compenseert de hogere prijzen van producten zoals plantaardige oliën, boter en suiker. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gemeld.

Lees meer »

“Ik wilde hem niet in de dranghekken rijden”: Jasper Philipsen biedt excuses aan aan Wout van Aert, die ze aanvaardt

Jasper Philipsen heeft zich daags na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert verontschuldigd bij z’n landgenoot. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert intussen op Philipsens bericht.

Lees meer »