Kleuterafdeling van Prizma-basisschool Sint-Pieter in Emelgem tegen de vlakte

Het huidige complex van de kleuterafdeling van Prizma-basisschool Sint-Pieter in de Reigerstraat in Emelgem verdwijnt op termijn onder de sloophamer en maakt plaats voor een volledige nieuwbouw. De school – in de volksmond bekend onder de oude naam De Knuffel – krijgt daarvoor Vlaamse subsidies.

“Het gebouw in de Reigerstraat dateert al uit 1964 en is echt opgeleefd”, vertelt coördinerend directeur Bert Vanderlinde van de Prizma-scholengroep. “Vorig schooljaar gingen er 220 kinderen in elf klasjes naar school in de kleuterafdeling. Daaronder bevinden zich ook twee containerklasjes die onderdak geven aan twee satellietklasjes van basisschool De Zonnebloem.”

“Op die manier kunnen kleutertjes met een autismespectrumstoornis zonder verstandelijke beperking (type 9-onderwijs nvdr.) er lessen buitengewoon onderwijs binnen de muren van de basisschool volgen, een uniek concept in onze provincie. Dat project is een succes en dus zouden we die klasjes graag ook in de nieuwbouw integreren. We botsen dus op de limiet van onze beschikbare ruimte. Daarom hebben we een subsidiedossier bij de Vlaamse overheid ingediend en kregen deze zomer het goede nieuws dat dit is goedgekeurd.”

Subsidie

Het gaat om een subsidie volgens de DBFM-formule (Design, Build, Maintain Finance). “Concreet betekent dit dat de overheid een private partner aanstelt die onze eerste plannen verder uitwerkt, tot 70 procent in de financiering voorziet en alles laat uitvoeren. Na de realisatie betalen we gedurende 30 jaar een vergoeding voor de bouw en het onderhoud van de nieuwe school. Het totale kostenplaatje bedraagt 6,5 miljoen euro, dus de subsidie is welgekomen”, aldus Bert.

“Het was voor ons duidelijk dat de huidige school gesloopt moet worden. De indeling voldoet niet meer aan de huidige normen van het onderwijs. De nieuwbouw wordt een L-vleugel die zich met de speelplaats meer naar het noorden met zicht op veel groen zal oriënteren.”

Nu moet er eerst een architect worden aangesteld die de plannen verder uittekent. Dan volgt de aanstelling van een aannemer en de uitvoering. “We zullen vlug een paar jaar verder zijn voor het zover is”, vermoedt Bert. “Tijdens de werken zullen er acht containerklassen op de site prijken. Op die manier ontstaat plaats voor de nieuwbouw. Het wordt een multifunctioneel gebouw, waar buiten de openingsuren ook verenigingen gebruik van zullen kunnen maken.”

(vadu)

The post Kleuterafdeling van Prizma-basisschool Sint-Pieter in Emelgem tegen de vlakte is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Peperdure sokken, nieuwe sprinttrein en avondwerk voor mecaniciens: hoe Cavendish en Astana al hele jaar lang ‘geobsedeerd’ zijn door ‘Project 35′

‘Project 35′. Een naam die niet zou misstaan voor de ontwikkeling van een of ander nieuw superwapen, maar het is het grote plan dat Astana-Qazaqstan bedacht om Mark Cavendish (39) aan zijn zo gegeerde Tourrecord te helpen. De ploeg zette alles in wat het kon. Een nieuwe sprinttrein, peperdure sokken of mecaniciens die tot laat op de avond aan zijn

Lees meer »

Deel drukke Geluwestraat in Wervik volledig afgesloten door wegverzakking, er komt eenrichtingsverkeer

De drukke Geluwestraat (N311) in Wervik is tussen het kruispunt met de Ommegangstraat en toegang tot de parking van de supermarkt Spar volledig afgesloten. De reden is een plotse verzakking in het wegdek er ter hoogte van de gewezen bakkerij Penet. Het is zeer onduidelijk hoelang de herstelling op zich zal laten wachten. Binnen enkele weken is er bouwverlof. “Tijdelijk

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

‘Vlaanderen Zingt’ massaal mét publiek in Izegem, Wenduine, Oostende, Blankenberge, Sint-Idesbald, Nieuwpoort én Torhout

Ook deze zomer zal ‘Vlaanderen Zingt’ weer door het Vlaamse land toeren om op 34 locaties het publiek aan het zingen te krijgen. Na de eerste editie 26 jaar geleden in Antwerpen blijven de pleinen overal volstromen, in totaal zo’n 150.000 mensen. En ‘Vlaanderen Zingt’ komt tot 31 augustus ook nog vaak naar West-Vlaanderen.
The post ‘Vlaanderen Zingt’ massaal

Lees meer »

Lieva (55) moest net als slachtoffer van Nick Bril met prothesen leren stappen na ongeval: “Het is echt niet gemakkelijk, het lijkt wel steltlopen”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs

Op zaterdag 6 juli vindt in het lokaal dienstencentrum Patria de derde editie van de verzamelbeurs plaats. Het evenement is een organisatie van biljartclub De Patriavrienden.
The post Biljartclub De Patriavrienden organiseert verzamelbeurs appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jonge Nederlander in Hasseltse cel voor helpdeskfraude

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft een 24-jarige man uit Nederland aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van helpdeskfraude. Hij deed zich voor als bankmedewerker en belde bij slachtoffers aan om hun bankkaart en kaartlezer in handen te krijgen. Dat maakte de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) bekend.

Lees meer »